...............Hrskave , lisnate rolice nadjevene su kremastom pjenom od bjelanjaka i aromom limuna. Pospite ih šećerom u prahu i uživajte u ovom pahuljastom i iznad svega ukusnom desertu.....
Potrebno :
za 30-tak šaumrola
za tijesto
1/2 kocke svježeg kvasca
među prstima, malo soli
1 šalica mlakog mlijeka
60 g šećera
1 jaje
1/2 kg mekog brašna
350 g maslaca ( sobne temperature)
ili koristite gotovo lisnato tijesto (za bržu varijaciju)
žumanjak za premazivanje
za nadjev
3 bjelanca
70 g kristal šećera
60 g šećera u prahu
1 žlica soka svjeze iscjeđenog limuna
šećer za posipavanje
Postupak :
1 . Zamijesite lisnato tijesto, kvasac razlomite u manjoj šalici, dodajte prstohvat šećera i zalijte ga s malo mlakog mlijeka. Ostavite ga na toplom mjestu dok ne odreagira i stvori pjenicu. Brašno prosijte, napravite jamicu u sredini pa dodajte malo soli, dignuti kvasac, jaje, šećer i 150 g maslaca narezanog na tanke listiće. Tijesto dobro zamjesite da bude kompaktno i oblikujte kuglu. Ostavite ga 40-tak minuta na toplom mjestu da se odmori i digne se.
2 . Dignuto tijesto razvaljajte u oblik dužeg pravokutnika, pa do jedne trećine tijesta premažite ostatak omekšanog maslaca . Nenamazani dio tijesta preklopite prema sredini, a zatim i namazani dio po preklopu. Tako preklopljeno tijesto premjestite na prigodnu tacnu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30-tak minuta u hladnjaku. nakon toga izvadite tijesto iz hladnjaka i ponovite postupak mazanja i preklapanja.
3 . Gotovo tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu 3 mm i na dužinu 30-tak cm. Nožem ili valovitim kotačićem za rezanje izrežite trake širine 2 cm. Koristite se kuhinjskim ravnalom. Pripremljene trake namotajte na kalupe, krajeve traka malo premažite žumancem kako bi se lijepo pričvrstile. Namotane kalupe slažite na lim od pećnice prekriven papirom za pečenje. Tijesto na kalupićima pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C, 15-ak minuta. Tada otvorite pećnicu , izvadite na kratko kalupe i kistom ih premažite razmućenim žumancem. Dopecite još 3-5 minuta. Pečene role tijesta skinite sa kalupa i pustite da se potpuno ohlade.
4 . Za nadjev čvrsto stucite snijeg od bjelanjaka, malo po malo umiksajte i šećer, kristal i onaj u prahu. Na kraju umiješajte svježe iscjeđen sok od limuna. Još kratko izmiksajte. Pekarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom napunite pripremljenim nadjevom od bjelanjaka, pa napunite ohlađene lisnate rolice. Prije samog posluživanja šaumrole pospite šećerom u prahu.
Odmalena ih volim i ostale su mi jedan od najdražih i najfinijih kolača. Izgledaju prekrasno :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Anja ;)!
IzbrišiSavršene su! Obožavam šaumrole, a ove s domaćim tijestom su zbilja divne.
OdgovoriIzbrišiHvala Laka!
IzbrišiBaš su ti lijepe, nisam ih već godinama jela.
OdgovoriIzbrišiHvala Petra, evo podsjetnik :))!
IzbrišiSvaka čast na domaćem lisnatom tijestu! Moji su doma ludi za šaumrolama, a ja nisam ljubitelj šauma. Nedavno sam jela rolice lisnatog tijesta punjene slastičarskom kremom i bile su odlične.
OdgovoriIzbrišiNaravno puni tko kako i s čim želi i voli. Vjerujem ti da su i sa slastičarskom prefine! Hvala draga!
Izbrišiobožavam ih! savršeno izgledaju
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara!
IzbrišiSuper su mi ove šaumrole, ja ih volim ,a tako rijetko ili bolje reći skoro nikako ih ne radim. Tijesto je odlično,a ovo fino pjenasto punjenje mogu i ovako osjetiti kako se topi u ustima.
OdgovoriIzbrišiHvala Branka, stvarno ovo prhko tijesto i ovo punjenje, doslovno se tope u ustima dok ih se jede!
IzbrišiKad sam bila mala nikako ih nisam volela. Ali bas nikako... A sad mi se vec dugo, dugo jedu... Moracu ih napraviti!
OdgovoriIzbrišiTvoje prelepo izgledaju! :)
Hvala Miki, ja sam ih nedavno jela na poslu, u našoj kantini (kuhinji) gdje obično jede bolničko osoblje i tamo su mi bile prefine. Tada sam odlučila da ću ih i sama napraviti!
IzbrišiIzgledaju jednostavno prekrasno meni nikad ne ispadne tako ... ali fine uvijek budu :)
OdgovoriIzbrišiIPL Tretmani
Hvala Ivana!
IzbrišiDomaće lisnato testo-svaka čast! A rolne su ti savršene,bez mane!
OdgovoriIzbrišiHvala ti Irena! ;)
IzbrišiNikad ih nisam voljela a ni radila :( iako su ti fotke divne!
OdgovoriIzbrišiA čuj, Tihana, ukusi su različiti, ja ih obožavam i to mi je dovoljno...Hvala ti!
IzbrišiMa divne su ti, šamrolne su bile moj dječji san, kad su me vodili u slastičarnu, uvijek sam samo njih birala.
OdgovoriIzbrišiI was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
OdgovoriIzbrišinobody else know such detailed about my difficulty. You're amazing! Thanks!
Here is my site : night guard tmj
These food items ought to be prevented. Previously mentioned all, subsequent a wholesome lifestyle can carry about the greatest gout treatment, together with the right diet for gout sufferers, too since the suitable medicine, gout might be controlled,
OdgovoriIzbrišileaving discomfort absent from gout clients to
experience.
my web site - holistic remedies for gout
Here is my blog : natural remedies for uric acid
ove su mi baš dobre upravo zbog domaćeg tijesta koje opet nije lisnato. super su. fotke, također
OdgovoriIzbrišiIspale su ti savršeno, mislim da nikad ljepše nisam vidjela. Domaće tijesto sigurno još više doprinosi odličnom okusu. I ja ih još nisam pravila, uvijek sam mislila da je to dosta slatko, ali baš ću spremiti ovaj tvoj recept i isprobati ih. Lisnato volim i mislim da bi mi se svidjela ovakva kombinacija. Hvala na krasnom receptu.
OdgovoriIzbrišiZanima me veličina kalupa na koji ste motali rolice.
OdgovoriIzbrišiHvala