subota, 27. listopada 2012.

Kolač od jabuka s bezeom



















































......................Jesen, kišno, tmurno i maglovito vrijeme, meni je nekako najljepše i najbolje vrijeme za domaći prhki kolač od jabuka. Topao čaj, dobar film i dekica....nema bolje zamišljene jesenje večeri od ove moje, ovdje zamišljene..........Kolač je izuzetno osvježavajuć i odlično paše uz čaj ili neki od sličnih toplih napitaka......ali moram vam priznati,  odličan je i uz obično hladno mlijeko......


























































Potrebno :

za prhko tijesto

300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
1 jaje

za nadjev

10 jabuka
1 mahuna vanilije
1 prutić cimeta
290 g šećera
sok od 1 iscjeđenog limuna
8 bjelanaca
4 žlice krušnih mrvica

za mrvice i ukrašavanje

100 g brašna
70 g maslaca
70 g šećera
šećer u prahu za posipanje
























































Postupak :

1 . Od navedenih sastojaka uz dodatak  jedne žlice hladne vode, brzo umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu, prijanjajuću foliju i ostavite 30-tak minuta u hladnjaku.
2 . Jabuke ogulite i naribajte. Mahunu vanilije prerežite po dužini, stavite je u lonac s prutićem cimeta, sokom od limuna, 50 g šećera i naribanim jabukama. Sve zajedno prokuhajte 10-tak minuta ili dok sok iz jabuka ne ispari. Tada maknite vaniliju i cimet i pustite pirjane jabuke da se malo ohlade. Usitnite ih štapnim mikserom.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Stucite bjelanca sa dvije žlice šećera, a zatim u snijeg postupno dodajte i preostali šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst beze.
4 . Kalup namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Tijesto razvaljajte i stavite na dno pripremljenog kalupa. Pospite ga mrvicama, pa ga premažite nadjevom od jabuka, a potom i bezeom.Pecite kolač u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta.
5 . Od brašna, maslaca narezanog na tanje listiće i šećera umijesite prhke mrvice, njima pospite kolač i pecite ga još 30-tak minuta. Pečen kolač ohladite u limu. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu i narežite na kriške.




































Broj komentara: 27:

  1. Divno izgleda! Divno! Više puta sam to glasno izgovorila :)
    Već je u folderu za isprobavanje :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super recept! Je li se kolač može napraviti i bez mrvica gore ili ima li kakva alternativa tim mrvicama (ja ih ne volim)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Možete jednostavno zagladiti sloj bezea, odnosno snijeg od bjelanjaka i tako bez mrvica zapeći, ako već ne volite mrvice.. Sve ostalo napravite po receptu, gotov kolač pospite šećerom u prahu i bit će odlično i bez mrvica. One ionako služe samo dekoraciji kolača...

      Izbriši
  3. Divan kolačič :).

    p.s. Beze nije isto kao snjeg?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Beze je u stvari snijeg od bjelanjaka (meringue), smjesa bjelanjaka i šećera, kao za puslice!

      Izbriši
  4. Ovo je toliko dobra ideja (dodatak bezea) da ću od sad tako raditi! jako mi se sviđa :) Izgleda ko još jedan nadjev kad su ovako mrvice gore :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super mi izgleda, u kolikom si limu radila? tj. koje veličine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tihana..
      Radila sam ih u baš velikom kalupu, 38x23 cm.

      Izbriši
  6. Ovo zvuči super, nova verzija pite od jabuka. Jako mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš pravi divan jesenski kolač s svim saporima.
    Slikice prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan recept. Prvo nešto drugačije s jabukama, a drugo izvrsno za potrošit višak bjeljanjaka ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fenomenalan kolač!!!
    Izgleda jako lepo, a u ukus uopšte ne sumnjam...

    OdgovoriIzbriši
  10. odličan i zanimljiv kolač. slike su ti prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  11. orginalno zvuči ovako s pezeom, slike su stvarno predivne

    OdgovoriIzbriši
  12. meni ovo izgleda kao jedan od onih kolaca za koje pozelis da ti uvijek ostane jos jedna kockica!

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlicno izgleda , takodjer vjerujem da je jako ukusan kolac, sve pohvale za recept i slike.

    OdgovoriIzbriši