subota, 27. listopada 2012.

Kolač od jabuka s bezeom



















































......................Jesen, kišno, tmurno i maglovito vrijeme, meni je nekako najljepše i najbolje vrijeme za domaći prhki kolač od jabuka. Topao čaj, dobar film i dekica....nema bolje zamišljene jesenje večeri od ove moje, ovdje zamišljene..........Kolač je izuzetno osvježavajuć i odlično paše uz čaj ili neki od sličnih toplih napitaka......ali moram vam priznati,  odličan je i uz obično hladno mlijeko......


























































Potrebno :

za prhko tijesto

300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
1 jaje

za nadjev

10 jabuka
1 mahuna vanilije
1 prutić cimeta
290 g šećera
sok od 1 iscjeđenog limuna
8 bjelanaca
4 žlice krušnih mrvica

za mrvice i ukrašavanje

100 g brašna
70 g maslaca
70 g šećera
šećer u prahu za posipanje
























































Postupak :

1 . Od navedenih sastojaka uz dodatak  jedne žlice hladne vode, brzo umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu, prijanjajuću foliju i ostavite 30-tak minuta u hladnjaku.
2 . Jabuke ogulite i naribajte. Mahunu vanilije prerežite po dužini, stavite je u lonac s prutićem cimeta, sokom od limuna, 50 g šećera i naribanim jabukama. Sve zajedno prokuhajte 10-tak minuta ili dok sok iz jabuka ne ispari. Tada maknite vaniliju i cimet i pustite pirjane jabuke da se malo ohlade. Usitnite ih štapnim mikserom.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Stucite bjelanca sa dvije žlice šećera, a zatim u snijeg postupno dodajte i preostali šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst beze.
4 . Kalup namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Tijesto razvaljajte i stavite na dno pripremljenog kalupa. Pospite ga mrvicama, pa ga premažite nadjevom od jabuka, a potom i bezeom.Pecite kolač u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta.
5 . Od brašna, maslaca narezanog na tanje listiće i šećera umijesite prhke mrvice, njima pospite kolač i pecite ga još 30-tak minuta. Pečen kolač ohladite u limu. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu i narežite na kriške.




































Broj komentara: 27:

  1. Divno izgleda! Divno! Više puta sam to glasno izgovorila :)
    Već je u folderu za isprobavanje :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super recept! Je li se kolač može napraviti i bez mrvica gore ili ima li kakva alternativa tim mrvicama (ja ih ne volim)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Možete jednostavno zagladiti sloj bezea, odnosno snijeg od bjelanjaka i tako bez mrvica zapeći, ako već ne volite mrvice.. Sve ostalo napravite po receptu, gotov kolač pospite šećerom u prahu i bit će odlično i bez mrvica. One ionako služe samo dekoraciji kolača...

      Izbriši
  3. Divan kolačič :).

    p.s. Beze nije isto kao snjeg?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Beze je u stvari snijeg od bjelanjaka (meringue), smjesa bjelanjaka i šećera, kao za puslice!

      Izbriši
  4. Ovo je toliko dobra ideja (dodatak bezea) da ću od sad tako raditi! jako mi se sviđa :) Izgleda ko još jedan nadjev kad su ovako mrvice gore :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super mi izgleda, u kolikom si limu radila? tj. koje veličine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tihana..
      Radila sam ih u baš velikom kalupu, 38x23 cm.

      Izbriši
  6. Ovo zvuči super, nova verzija pite od jabuka. Jako mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, drago mi je da ti se sviđa!

      Izbriši
  7. Baš pravi divan jesenski kolač s svim saporima.
    Slikice prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan recept. Prvo nešto drugačije s jabukama, a drugo izvrsno za potrošit višak bjeljanjaka ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fenomenalan kolač!!!
    Izgleda jako lepo, a u ukus uopšte ne sumnjam...

    OdgovoriIzbriši
  10. odličan i zanimljiv kolač. slike su ti prelijepe.

    OdgovoriIzbriši
  11. orginalno zvuči ovako s pezeom, slike su stvarno predivne

    OdgovoriIzbriši
  12. meni ovo izgleda kao jedan od onih kolaca za koje pozelis da ti uvijek ostane jos jedna kockica!

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlicno izgleda , takodjer vjerujem da je jako ukusan kolac, sve pohvale za recept i slike.

    OdgovoriIzbriši