ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Breskvice



















































......................Tradicionalni, starinski i toliko efektan, lijep i ukusan kolačić kojeg svi jako dobro pamtimo , znamo i volimo..................................


























































Potrebno :

za tijesto
šalica = 2,5dcl

80 dag brašna 
(pola glatkog / pola oštrog)
4 jaja
2 šalice šećera
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice ulja
1 mala žličica praška za pecivo

za punjenje :

izdubljene i samljevene mrvice gotovih polovica 
1 šalica mljevenih oraha
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice kakaa ili naribane čokolade
1 i 1/2 dcl vrućeg mlijeka
rum

za ukrašavanje

ekstrakt jagode i breskve
crvena i žuta boja za kolače
šećer 























































Postupak :


1 . Jaja sa šećerom dobro mikserom izradite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte mlijeko i ulje i dobro izmješajte. Brašno pomješajte s praškom za pecivo i dodavajte malo po malo u zdjelu / smjesu s jajima. Smjesu dobro gumenom žlicom za kreme izmješajte. Tijesto treba biti mekano, a opet kompaktno da bi se mogle raditi kuglice koje se neće lijepiti o dlanove. 
2 . Gotovo tijesto neka odmori na 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 C. Radite kuglice veličine manjeg oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Kuglice pecite u zagrijanoj pećnici 10-tak minuta ( moraju ostati svijetle). Pečene polovice breskvica odmah izdubite malim nožićem još dok su tople. 
3 . Za punjenje sameljite orahe i u istom mlincu sameljite izdubljene mrvice. Dodajte šećer, vanilin šećer i kakao ili čokoladu te rum. Sve prelijte s malo vrućeg mlijeka i izmješajte. Pustite da se smjesa malo ohladi i stisne. Smjesom punite izdubljene polovice i spojite ih.
4 . Za ukrašavanje u dvije zdjelice rastopite žutu i crvenu boju s vodom i ekstraktom breskve i jagode. Spojene i napunjene polovice uronite svaku stranu u dugu boju i aromu. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer te slažite na tacnu ili tanjur obložen kuhinjskim papirom koji će upiti višak boje.






21 komentar:

  1. Sunt preferatele mele,le facea bunica cand eram copil,dar fara coloranti le insiropa cu sirop de caramel si le tavalea prin nuca,,,foarte,foarte bune!!!!!!pup!!

    OdgovoriIzbriši
  2. ajmeee..divne su,prekrasne! uvijek sam ih jela u slavoniji po svatovima..
    i Odlicne slike!

    OdgovoriIzbriši
  3. Wyglądają pięknie. They look beautiful:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nado super su ti fotke! Breskvice nešto ne ljubim ali kad god ih vidim moja ruka instiktivno krene da ih uzme. Tako su mi medene.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja ih inače baš ne volim, ali ih moja draga prijateljica obožava pa ću upamtiti recept da pripremim njoj kad ih zaželi :) Inače prekrasno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  6. nisam ljubitelj breskvica, ali tvoje su jedne od najljepših, ako ne i najljepše koje sam vidjela :) Super mi je novi dizajn bloga!

    OdgovoriIzbriši
  7. Adorable :) my grandma used to prepare them, when I was a child :) she made them also for my wedding :)
    Thanks for the sweet memories, Nada!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasne breskvice! Jako ih volim, prva asocijaca mi je na svatovske kolače.:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Fantasticne breskvice, fantasticne slike i jedan od mojih najomiljenijih kolaca :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Breskvice mi odavno stoje na listi za isprobavanje. Ove tvoje izgledaju fenomenalno, a i slike su prelepe.

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavam breskvice i recept odmah bilježim, vrijeme je da ih konačno sama napravim, a ove tvoje mi jako dobro i lijepo izgledaju. Prekrasne su i upravo mame na isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivne breskvice! Iako ih svi kući volim,tako ih retko spremam,ne znam zašto.

    OdgovoriIzbriši
  13. Breskvice obozavam.....fotografije su fantasticne!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Those look so pretty and tempting! I love those gorgeous colors.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  15. Nikada ih nisam sama radila,nekako su mi to svatovski kolačiči a nikakve svadbe na vidiku.

    OdgovoriIzbriši
  16. Breskvice izgledaju prekrasno...vjerujem da su i jednako ukusne....
    jedino, pretpostavljam da zabunom u receptu nije navedena količina ulja koja ide u tijesto ;)
    lp
    Danijela

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala svima!
    Danijela hvala Vam, ulje je bilo slučajno izostavljeno, ali evo sad je upisano!

    OdgovoriIzbriši
  18. Hello!The recipe sounds delicious,but I have one question.Do you really use cream in this recipe and what amount?I hope you answer me briefly.

    OdgovoriIzbriši