subota, 10. rujna 2011.

Bruschette s pršutom i smokvama


..................Bruschette su već svima dobro poznati (izvorno talijanski) sendvići, napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja. Mnogo je varijacija nadjeva brusketa, treba samo "pustiti mašti na volju", spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak, poput ovog u kojem smo mi uživali.
































































Smokva je slatka ( okus sličan okusu meda) voćka koja raste na manjem drvetu, a može biti zelena ili ružičasta. Najbolje uspjevaju u Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj, ali i uz cijelu našu Jadransku obalu. Beru se od srpnja do mjeseca studenog. Najukusnije su svježe iako su i one sušene odličnog okusa. Odlične su u pitama, štrudlama, raznim voćnim salatama, čak pizzama,  a jedna od poznatijih kombinacija je i ona sa sirom, pršutom, piletinom ili janjetinom...












Potrebno :
za 4 osobe

2 kukuruzna kruha baquette 
4-5 žlica maslinova ulja
200 g svježih smokava
100 g sira Pecorino, narezanog na tanke listiće
150 g Parmskog (talijanskog) pršuta
nekoliko grančica svježe majčine dušice (timijana)




























































Postupak :

1 . Baquette narežite  ukoso, na kriškice debljine 1,5 cm. Kriškice premažite sa po nekoliko kapi maslinova ulja pa ih poslažite na  lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite narezane kruščiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, oko 5 minuta.
2 . Pripremite Pecorino sir narezan na ploškice i pršut. Smokve narežite na tanke ploškice. Izvadite prepečene kriškice baquette kruha iz pećnice i na još vruće nadjenite po ploškicu sira te zarolanu krišku pršuta. Na pršut stavite ploškice smokava. Dekorirajte grančicama majčine dušice. Poslužite toplo.












21 komentar:

  1. Nikada nisam radila bruschette, pojma nemam zašto - valjda po onome da je to ipak samo tostirani kruh. Kombinacije pršuta sa smokvama, dinjom, kruškama obožavam, ali bez kruha. Svejedno, ovo je strašno privlačno i sigurno ne bih odbila da je sada tu pred menom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Fotke prekrasne kao i uvijek...koja je razlika izmedju bruschetta i crostinija?

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan prijedlog za bruschette! Pršut i smokve, sve je za 10+!

    Ugodan ostatak vikenda i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Provereno odlicna kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. adorable... so simple and so delicious :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako ukusno je ovo.Narocito sto je bruchetta od kukuruznog brasna:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo ti je fantastično a fotke su mi tako leeepeee....

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam Bruschette , a fotkw :) fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno, da se mene pita, mogla bi živjeti na ovom.

    OdgovoriIzbriši
  10. I love bruschetta, served in this way, looks really compelling. Always admire your beautiful amazing photos. Congratulations!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ооо,толкова красиво и вкусно:*)

    OdgovoriIzbriši
  12. meni su bruscette tako dobre da ih volim u svim oblicima i svim nadjevima..

    fotke su odlične :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam došla na ideju spariti smokvu i pršut baš me zanima okus ali još s bruscettom ,idealno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je baš zalogaj po mom ukusu! Prekrasne fotke!

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlična kombinacija za bruscette, moram priznati da me mami na isprobavanje !!

    OdgovoriIzbriši
  16. Mmmm izgleda jako jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Zanimljive su mi kombinacije voca i slanog. I jednu sam tako obijala da probam, i probala konacno u Italiji, kruska + kackavalj. Dok klasicnu ne volim, dinja + prsuta, iz razloga sto dinju ne jedem. Ovo nisam probala, a bih :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Cini mi se da sam prvi put na blogu, nisam sigurna...ali evo upravo ga istrayujem! Slike su jaaaako lepe! Mislim da cu uzivati u receptima!

    OdgovoriIzbriši