subota, 10. rujna 2011.

Bruschette s pršutom i smokvama


..................Bruschette su već svima dobro poznati (izvorno talijanski) sendvići, napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja. Mnogo je varijacija nadjeva brusketa, treba samo "pustiti mašti na volju", spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak, poput ovog u kojem smo mi uživali.
































































Smokva je slatka ( okus sličan okusu meda) voćka koja raste na manjem drvetu, a može biti zelena ili ružičasta. Najbolje uspjevaju u Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj, ali i uz cijelu našu Jadransku obalu. Beru se od srpnja do mjeseca studenog. Najukusnije su svježe iako su i one sušene odličnog okusa. Odlične su u pitama, štrudlama, raznim voćnim salatama, čak pizzama,  a jedna od poznatijih kombinacija je i ona sa sirom, pršutom, piletinom ili janjetinom...












Potrebno :
za 4 osobe

2 kukuruzna kruha baquette 
4-5 žlica maslinova ulja
200 g svježih smokava
100 g sira Pecorino, narezanog na tanke listiće
150 g Parmskog (talijanskog) pršuta
nekoliko grančica svježe majčine dušice (timijana)




























































Postupak :

1 . Baquette narežite  ukoso, na kriškice debljine 1,5 cm. Kriškice premažite sa po nekoliko kapi maslinova ulja pa ih poslažite na  lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite narezane kruščiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, oko 5 minuta.
2 . Pripremite Pecorino sir narezan na ploškice i pršut. Smokve narežite na tanke ploškice. Izvadite prepečene kriškice baquette kruha iz pećnice i na još vruće nadjenite po ploškicu sira te zarolanu krišku pršuta. Na pršut stavite ploškice smokava. Dekorirajte grančicama majčine dušice. Poslužite toplo.












21 komentar:

  1. Nikada nisam radila bruschette, pojma nemam zašto - valjda po onome da je to ipak samo tostirani kruh. Kombinacije pršuta sa smokvama, dinjom, kruškama obožavam, ali bez kruha. Svejedno, ovo je strašno privlačno i sigurno ne bih odbila da je sada tu pred menom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Fotke prekrasne kao i uvijek...koja je razlika izmedju bruschetta i crostinija?

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan prijedlog za bruschette! Pršut i smokve, sve je za 10+!

    Ugodan ostatak vikenda i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Provereno odlicna kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. adorable... so simple and so delicious :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako ukusno je ovo.Narocito sto je bruchetta od kukuruznog brasna:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo ti je fantastično a fotke su mi tako leeepeee....

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam Bruschette , a fotkw :) fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno, da se mene pita, mogla bi živjeti na ovom.

    OdgovoriIzbriši
  10. I love bruschetta, served in this way, looks really compelling. Always admire your beautiful amazing photos. Congratulations!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ооо,толкова красиво и вкусно:*)

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivnoooo, fotke su divne:)

    OdgovoriIzbriši
  13. meni su bruscette tako dobre da ih volim u svim oblicima i svim nadjevima..

    fotke su odlične :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Nisam došla na ideju spariti smokvu i pršut baš me zanima okus ali još s bruscettom ,idealno.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo je baš zalogaj po mom ukusu! Prekrasne fotke!

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlična kombinacija za bruscette, moram priznati da me mami na isprobavanje !!

    OdgovoriIzbriši
  17. smokve i pršut, božanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Mmmm izgleda jako jako fino :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Zanimljive su mi kombinacije voca i slanog. I jednu sam tako obijala da probam, i probala konacno u Italiji, kruska + kackavalj. Dok klasicnu ne volim, dinja + prsuta, iz razloga sto dinju ne jedem. Ovo nisam probala, a bih :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Cini mi se da sam prvi put na blogu, nisam sigurna...ali evo upravo ga istrayujem! Slike su jaaaako lepe! Mislim da cu uzivati u receptima!

    OdgovoriIzbriši