četvrtak, 14. srpnja 2011.

Mini pavlova s jagodama i marakujom




....................Anna Pavlova je nekadašnja vrhunska ruska baletna plesačica koja je vjeruje se 1920. g proputovala Australiju i Novi Zeland. U njenu čast tada u Australiji, napravljena je i ova vrhunska  merangue (beze)  poslastica koja je od tada i dobila njeno ime. Baza ove torte su bjelanjci, izvana je hrkava, a unutrašnjost joj je meka..Gotovo uvijek dekorira se  tučenim slatkim vrhnjem i voćem.
....................Ovaj put ja sam se odlučila za nekoliko manjih, mini Pavlova i to s marakujom i svježim domaćim jagodama.  Teško je bilo odlučiti, koja od ove dvije varijante mi je u stvari bila draža................




Potrebno :

za četiri mini Pavlove

za beze

3 bjelanjca
220 g šećera
1/2 žličice bijelog vinskog octa
3 žličice jestivog škroba (Gustina)

za kremu i dekoraciju

150 g mascarpone sira
2 žlice šećera
100 g slatkog vrhnja
2 marakuje
250 g svježih jagoda
smeđi šećer
šećer u prahu






Postupak :

1 . Pećnicu zagrijte na 140 C. Bjelanca stucite u čvrst snijeg, dodajte tri žlice hladne vode, pa miksajte najačom brzinom uz postupno dodavanje šećera. Miksajući i dalje dodajte ocat, a zatim i jestivi škrob. Merangue smjesu oblikujte u četiri veće hrpice na većem limu obloženom papirom za pečenje, pa ih u sredini lagano izdubite stražnjom stranom žlice i oblikujte im jamice. Lim sa Pavlovama stavite u pećnicu i pecite ih oko 50 minuta. Pečene izvadite iz pećnice i pustite ih da se potpuno ohlade.
2 . U međuvremenu izmiksajte mascarpone sir sa šećerom u glatku kremu pa mu primješajte tučeno slatko vrhnje. Marakuje prerežite popola i izdubite žlicom, a jagode operite i odstranite im peteljke. Mini pavlove dekorativno, pekarskom vrećicom  napunite kremom od slatkog vrhnja, pa ih po dvije dekorirajte marakujom i svježim jagodama. Pavlove s marakujom po želji pospite smeđim šećerom, a ove s jagodama šećerom u prahu i umakom ( kašom ) od jagoda.



Broj komentara: 14:

  1. odlične su, baš mi se sviđaju u ovim mini varijantama! obožavam Pavlovu

    OdgovoriIzbriši
  2. ovaj vikend sam za jednu veceru radila desert sa marakujom, a slijedeci dan pavlovu sa jagodama...sta reci nego...vikend pun hedonizma! u ovoj kombinaciji cisti raj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlični izgledaju, a biram ovu s jagodama ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas su preslatke. Divno su ti ispale, prelepo:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ako bih jednog dana pravila Pavlovu onda bi to bilo ovakvo mini izdanje,a ovo je idealna kombinacija voća. Prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasne su, nisam niakd jela maracuuju pa bi ja izabrala ovu s jagodama

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas su poput malih oblacica, a ako moze da se bira onda bih rado jedan tanjric sa jagodama odgore.;)) Znas da mi je palo na pamet da za nasu igricu na temu Pavlove napravim mini izdanje, ove tvoje su jako slatke...;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam je jos pravila...mozda se i resim na kraju. Sve si bas lepo aranzirala....

    OdgovoriIzbriši
  9. Super su ovako minijaturne, posebno ova sa marakujom.Neću učestvovati u ovim kuvarigricama, tema je isto pavlova.Nekako me ove nedelje tako sve mrzi...:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Drago mi je da si našla pasionke, predivno voće, predivna aroma, a cjelokupni dojam sa beze podlogom famozan.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasne su! Nisam ih još radila ali hoću uskoro ;)

    OdgovoriIzbriši