subota, 29. rujna 2012.

Punjeni slatki dizani roščići



..................Ovi roščići od dizanog tijesta s maslacem neopisivo podsjećaju na francuske croissante, ali nisu. Sasvim jednostavno i nimalo komlicirano dizano tijesto, traži samo malo više vašeg slobodnog vremena i dobit ćete fantastične meke i tople punjene kolačiće u kojima ćete sasvim sigurno uživati....





.............Nadjenite ih marmeladom, nutellom ili običnom čokoladom ili posebno sada aktualnim punjenjima od oraha, maka, lješnjaka, kestena  ili sira....




















































Potrebno :

800 g namjenskog brašna (za dizana tijesta)
prstohvat soli
3 dcl mlakog mlijeka
1 svježa kocka kvasca
200 g maslaca
2 žumanca
120 g šećera

 za nadjevanje
marmelada od višanja,
 nutella
ili nadjev od oraha
80 g oraha
1 žlica meda
malo vrućeg mlijeka
2 žlice šećera
1 bjelanjak
po želji žlica ruma

nadjev od maka napravite kao onaj od oraha samo izostavite rum









Postupak : (svi sastojci koje koristite neka budu sobne temperature)

1 . Kvasac izmrvite, dodajte mu žličicu šećera te prelijte mlakim mlijekom. Pričekajte da se digne pjenica (držite na toplom). Za to vrijeme u manjoj posudi otopite maslac sa mlijekom i šećerom. Pustite da se ohladi.  
2 . Brašno prosijte , posolite i napravite u sredini jamicu. Dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko s maslacem, žutanjke i zamjesite glatko tijesto. Dobro ga kuhačom izradite dok se ne pojave mjehurići, po potrebi dodajte brašna. Prekrijte tijesto krpom i pustite na toplom da se digne.
3 . Dignuto tijesto ponovno kuhačom dobro izradite i ponovno ostavite na toplom. Dva puta odstajalo i dignuto tijesto prepolovite i brašnom razvaljajte u oblik kruga i na debljinu 5-7 mm. Svaki krug tijesta izrežite na osam trokutića s jednim dužim krakom. Stavite nadjev po želji i zarolajte u oblik rošćića.
4 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Roščiće složite jedan do drugog na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pustite ih još kratko na toplom, a zatim stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih ukupno 20- tak minuta (nakon 15min ih premažite žutanjkom), dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Gotove roščiće pospite šećerom u prahu.



Broj komentara: 15:

  1. prekrasni su, baš izgledaju mekano

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično za prohladne večeri uz šalicu toplog kakaa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme, kako divno mekano izgledaju.... Savršene kiflice!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvijek sam za ovakve recepte i odličan mi je nadjev od oraha!

    OdgovoriIzbriši
  5. Rastopicu se nacisto, toliko dobro izgledaju!:)) p.s ne znam da li si nesto menjala na blogu, ali nekako mi je osvezen i drugaciji... mozda je to i zbog ovih prekrasnih fotki!:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgledaju baš fino, mekano i mirisno. Bilježim ih obavezno !

    OdgovoriIzbriši
  7. volim domaće kifle i velike i male još s domaćim pekmezom.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sviđaju mi se jer izgledaju mekano i hrskavo. I novi header je super!

    OdgovoriIzbriši
  9. domaće dizano tijesto obožavam, a obiljeni su mi sa domaćim pekemzom

    OdgovoriIzbriši
  10. AJme, jucer sam zicala mamu preko skype-a nekakav recept za fine kiflice s punjenjem, i danas nadjem ove tvoje! Jedva cekam ih raditi....

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivno izgledaju ali ..... jedna svježa kocka kvasca????? Bi li mi netko znao reći koliko je to u gramima?

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve pohvale za gospođu Nadu!
    Kada će novi recepti?

    OdgovoriIzbriši