četvrtak, 22. travnja 2010.

Ivonina torta



.........Kako meni najčešće ne treba poseban razlog da bih napravila nešto poput ove raskošne torte i vrlo često ih radim i bez razloga, odnosno da bih razveselila i ugodila svojoj familiji, ovu tortu ipak ovaj put posvećujem maloj obljetnici , godini dana pisanja ovog bloga. Torta je napravljena po receptu Radmile Marić, supruge nekadašnjeg golmana Zvonka Marića, odnosno preuzeta je iz časopisa Delicije ( br.2 ), Jutarnji list..Čim sam vidjela recept i sliku ove torte u časopisu, zaljubila sam se na prvi pogled i znala da je moja i da ću ju vrlo brzo i sama napraviti..Njena izrada uopće nije jednostavna , ali u tome i jest sva njena čar..Radi se o tri nivoa, kora s orasima, između kojih je hrskavi karamel, čokoladna, te krema od vanilije.. Ukrašena je slatkim vrhnjem i ljubičicama...



Potrebno :

Za tijesto:
12 bijelanaca
12 žlica šećera
30 dag mljevenih oraha
3 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica

Za karamel premaz:
14 žlica šećera 2 žlice ulja

Za čokoladnu kremu:
2 jaja
10 dag šećera
20 dag čokolade za kuhanje

Za kremu od vanilije:
2 cijela jaja
12 žumanaca
12 žlica šećera
2 vanilin šećera
20 dag maslaca

Za ukrašavanje :
Slatko vrhnje
Ljubičice, 3 raličite boje


Postupak :

1 . Od navedenih sastojaka umutite tijesto pa smijesu podijelite na tri dijela i u kalupu za torte ispecite tri kore. Svaku pecite 15 - tak minuta na 170 C.
2 . Za premaz karamelizirajte šećer i u njega dodajte dvije žlice ulja.
3 . Za prvi nadjev jaja, šećer i čokoladu kuhajte na pari, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađenu čokoladnu kremu umiješajte izrađeni maslac.
4 . Za kremu od vanilije jaja i šećer kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, ohladite, pa u ohlađeno također umiješajte izrađen maslac.
5 . Svaku koru najprije premažite karameliziranim šećerom, na to stavite čokoladnu kremu, pana nju još i kremu od vanilije.
6 . Kad ste premazali i poslagali sve tri kore jednu na drugu, tortu izvana omažite kremom od vanilije, pa ukrasite šlagom i cvjetićima. Dobro rashladite u hladnjaku.

Broj komentara: 7:

  1. Možda je komplikovana za izradu ali deluje vrlo,vrlo ukusno,ljubićice su sada hit!

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda istovremeno moćno i ženstveno s tim ljubičicama u "kosi" :) Ljubice su svježe, nisu ušećerene?

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan blogorođendan i da se još dugo družimo uz slatke i slane delicije. :)
    Torta je prekrasna, izgleda tako delikatno i elegantno. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prefina torta, prava za rođendane i velike datume. Osim toga, volim torte ukrašene živim cvijećem, to je najljepše, a ove tvoje ljubice su divne. Čestitam ti blogodan!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista divna torta i jako moćna.

    OdgovoriIzbriši
  6. Srecna godisnjica bloga i bas prava tortica za ovaj lepi jubilej, ovih dana bas uzivamo u divnim recepticima i slavimo rodjendane..neka ih bude jos puno, punooo...;)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Srecna prva godisnjica blogovanja :-)
    Torta izgleda jako fino. Bas zanimljiv recept.
    Dekorisanje ljubicicama ostavlja bas jak utisak.

    OdgovoriIzbriši