ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Sušene rajčice u maslinovom ulju


















































............Ova poslijednja faza još uvijek toplog i vrućeg ljeta,  pravo je vrijeme za pobiranje njegovih plodova i pospremanje u staklenke. Tako je sada u mojoj kuhinji došao red na ove ukusne, crvene, mesnate, rajske plodove....










........................Kako bi zimi vaše pite, tjestenina, fritaje ili foccacie bile ukusnije obavezno iskoristite ovo vrijeme za pripremu sušenih rajčica u maslinovom ulju..Dodajte nekoliko sasvim jednostavnih začina i to je to...





Evo što je potrebno : za 3 staklenke

2,5 kg svježih duguljastih rajčica (pelata)
sol
začini ( lovorov list, bosiljak, timijan)
po želji chilli papričice
3-4 češnja češnjaka
maslinovo ulje
























































Postupak :

 Rajčice operite, posušite kuhinskom krpom i po dužini  prepolovite. Stavite ih na lim od pećnice obložen papirom za pečenje, posolite i pecite u pećnici na 100 C s lagano otvorenim vratima 6-8h ( ili ih posušite prirodno, nekoliko dana na otvorenom i jakom suncu). Tijekom pečenja rajčice okrećite svakih 30-tak minuta. Suhe po želji pospite začinskim biljem. Između redova umetnite listiće češnjaka, po želji čili papričicu i lovorov list. Ulijte maslinovo ulje do vrha i dobro zatvorite. Rok trajanja ovako pripremljenih rajčica je 4 tjedna. Koristite ih u slanim pecivima, pitama, pizzama, fritajama ili foccaciama.




Broj komentara: 18:

  1. Još jedan odličan recept kojeg bilježim :) Fotke su krasne!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasne fotke, onako kako samo ti znaš

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajan recept, uhvaćeno ljeto u staklenki.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno, divno! Još ih nisam stigla pripremiti ovoga ljeta. Bojim se da će mi i promaći jer već ih nestaje zbog ove silne suše!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je divno, obožavm paradajz u svim oblicima i tokom cijele godine. Samo radi ovoga posebno ću se potruditi naći pelate:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sjajno! Šteta što im je rok samo mesec dana, mogu da zamislim miris koji bi se širio kuhinjom negde oko Nove godine..... Predivne fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  7. Moram priznati da nisam nikada probala domaće, mora da su odlične.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja ih sušim na na suncu 3-4 dana, samo ih noću spremam u kuću jer je kod nas jaka vlaga zbog mora.Da isto ih prije malčice posolim da se muhe ne skupljaju.

    OdgovoriIzbriši
  9. prije pocetka citanja, pitah se gdje si nabavila suhe rajcice, onda mi je sve postalo jasno! odlican recept, volim rajcice ovako iz ulja na pizzi, u rizotu, u tjestenini...ma svakako!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mi ih susimo svakog leta i to napolju... Obozavam ih dodati u peciva i namaze! Divno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Nada ovo izgleda prekrasno !! Obožavam sušene rajčice u ulju i drago mi je da ćeš i ti u njima uživati !

    OdgovoriIzbriši
  12. ja već nekoliko godina zaredom sušim rajčice na suncu, isplati se budući da su takve kupljene vrlo skupe, slike su ti super

    OdgovoriIzbriši
  13. Nikada ih nisam pripremala. Izgledaju famozno! A slike...:) BIG lajk!!

    OdgovoriIzbriši
  14. joj sto se meni svidjaju teglice tako ispunjene divnim stvarchicama poput ovog sucenog paradajza =))) divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  15. Lijepo izgleda, i ja također znam praviti sušene rajčice pa ih onda znam dodavati u neka peciva i jela. djevičansko ulje

    OdgovoriIzbriši