ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

Pogačice s kruškama



............Kratko prokuhane kruške, zapečene u finom, laganom, lisnatom tijestu i poslužene uz amaretto pretkan u fini umak čine pravi gastronomski doživljaj......Provjerite uostalom sami!
............Uz recept ovaj put i mala jesenska reportaža sa obiteljskog izleta....Park prirode Lužec...........



Potrebno :

Pola omota lisnatog tijesta
4 Williams kruške
2 žlice soka od limuna
naribana limunova korica
100 g šećera
3 žumanjka
3 žličice šećera u prahu
1 žličica Gustina
1 vanilin šećer
2 žlice Amaretta (liker od badema)
100 ml kvalitetnog bijelog vina
1 žličica mljevenog cimeta




Postupak :

1 . Lisnato tijesto odmrznite na sobnoj temperaturi. U međuvremenu ogulite kruške, prepolovite ih i odstranite im koštice. Polovice krušaka kuhajte oko 4 minute sa sokom od limuna, koricom, žlicom šećera i 120 ml vode.
2 . Pećnicu zagrijte na 200 C.
Otopljeno tijesto razvaljajte u veliki pravokutnik i narežite na 8 kvadrata (veličine oko 12 cm). Na svaki kvadrat položite po polovicu kruške, tijesto okolo lagano zarežite, premažite umućenim žumanjkom i pospite s tri žličice šećera u prahu. Pogačice pecite 15-20 minuta na limu obloženom pek papirom.
3 . Preostala dva žumanjca izmiksajte na pari sa šećerom, vanilin šećerom i Gustinom. Zatim dodajte liker, vino i cimet, te dalje miješajte pjenjačom dok ne dobijete pjenastu kremu. Pečene pogačice pospite šećerom u prahu i poslužite s ovim fantastičnim amaretto umakom.





I kako ja osim hrane volim slikati i  druge stvari, malo prirode, jesen i sve što dolazi s njom...










I za kraj još jednom desert.......


Broj komentara: 11:

  1. Divnih li slika...cijela prica - to volim! Ja slicne pogacice radila s marelicama, ali s krskama nikad anijedan kolac, cak ni verziju tart tatin... ovo je jako primamljivo! ! !

    OdgovoriIzbriši
  2. Nado, Nado, pa gde me nađe sa ovim Amaretom. Jedino što volim da gucnem je Amareto od likera i to je uglavnom to što pijem od sveg alkohola. Ta dominantna nota badema u njemu sa kruškama je pun pogodak. Jako jednostavna poslastica, a tako fina i elegantna. Jako mi se dopada.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prava jesenja uzivancija-i izlet i recept. Recept mi se posebno svidja, obozavam kruske.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan recept, vrlo dekorativno!
    Jednostavno, ali može na svaki, pa i vrlo svečani stol.
    Prekrasne fotografije s izleta, baš se vidi da si uživala u svakom trenutku. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasno sve! Vidim na izgletu vas je pratilo lijepo vrijeme, super!

    OdgovoriIzbriši
  6. odličan desertić i prekrasne slikice sa izleta!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jos na FB-u sam spazila prekrasne fotke za ovaj desert, ali umak me je odusevio...to cu morati isprobati.;))
    Slicice sa izleta su divne...ma, ti si jedna romanticna dusa!;))

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasan dezertic. Ja obozavam sve sa lisnatim tijestom.
    A ove slicice jeseni su predivne, bas predivne.

    OdgovoriIzbriši
  9. Mljac, pogačice djeluju pravo jesenski i ukusno! A fotke s izleta su prelijepe, imamo sreću što je jesen ovako topla :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Divne mirisne kruške u prekrasnom desertu !! Jako mi se sviđa recept i izgled !
    Prekrasne su i slike sa izleta, post baš odiše lijepim ugođajem !

    OdgovoriIzbriši