ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

Pogačice s kruškama



............Kratko prokuhane kruške, zapečene u finom, laganom, lisnatom tijestu i poslužene uz amaretto pretkan u fini umak čine pravi gastronomski doživljaj......Provjerite uostalom sami!
............Uz recept ovaj put i mala jesenska reportaža sa obiteljskog izleta....Park prirode Lužec...........



Potrebno :

Pola omota lisnatog tijesta
4 Williams kruške
2 žlice soka od limuna
naribana limunova korica
100 g šećera
3 žumanjka
3 žličice šećera u prahu
1 žličica Gustina
1 vanilin šećer
2 žlice Amaretta (liker od badema)
100 ml kvalitetnog bijelog vina
1 žličica mljevenog cimeta




Postupak :

1 . Lisnato tijesto odmrznite na sobnoj temperaturi. U međuvremenu ogulite kruške, prepolovite ih i odstranite im koštice. Polovice krušaka kuhajte oko 4 minute sa sokom od limuna, koricom, žlicom šećera i 120 ml vode.
2 . Pećnicu zagrijte na 200 C.
Otopljeno tijesto razvaljajte u veliki pravokutnik i narežite na 8 kvadrata (veličine oko 12 cm). Na svaki kvadrat položite po polovicu kruške, tijesto okolo lagano zarežite, premažite umućenim žumanjkom i pospite s tri žličice šećera u prahu. Pogačice pecite 15-20 minuta na limu obloženom pek papirom.
3 . Preostala dva žumanjca izmiksajte na pari sa šećerom, vanilin šećerom i Gustinom. Zatim dodajte liker, vino i cimet, te dalje miješajte pjenjačom dok ne dobijete pjenastu kremu. Pečene pogačice pospite šećerom u prahu i poslužite s ovim fantastičnim amaretto umakom.





I kako ja osim hrane volim slikati i  druge stvari, malo prirode, jesen i sve što dolazi s njom...










I za kraj još jednom desert.......


Broj komentara: 12:

  1. Divnih li slika...cijela prica - to volim! Ja slicne pogacice radila s marelicama, ali s krskama nikad anijedan kolac, cak ni verziju tart tatin... ovo je jako primamljivo! ! !

    OdgovoriIzbriši
  2. Nado, Nado, pa gde me nađe sa ovim Amaretom. Jedino što volim da gucnem je Amareto od likera i to je uglavnom to što pijem od sveg alkohola. Ta dominantna nota badema u njemu sa kruškama je pun pogodak. Jako jednostavna poslastica, a tako fina i elegantna. Jako mi se dopada.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prava jesenja uzivancija-i izlet i recept. Recept mi se posebno svidja, obozavam kruske.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hayırlı haftalar. Çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan recept, vrlo dekorativno!
    Jednostavno, ali može na svaki, pa i vrlo svečani stol.
    Prekrasne fotografije s izleta, baš se vidi da si uživala u svakom trenutku. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno sve! Vidim na izgletu vas je pratilo lijepo vrijeme, super!

    OdgovoriIzbriši
  7. odličan desertić i prekrasne slikice sa izleta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jos na FB-u sam spazila prekrasne fotke za ovaj desert, ali umak me je odusevio...to cu morati isprobati.;))
    Slicice sa izleta su divne...ma, ti si jedna romanticna dusa!;))

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasan dezertic. Ja obozavam sve sa lisnatim tijestom.
    A ove slicice jeseni su predivne, bas predivne.

    OdgovoriIzbriši
  10. Mljac, pogačice djeluju pravo jesenski i ukusno! A fotke s izleta su prelijepe, imamo sreću što je jesen ovako topla :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Divne mirisne kruške u prekrasnom desertu !! Jako mi se sviđa recept i izgled !
    Prekrasne su i slike sa izleta, post baš odiše lijepim ugođajem !

    OdgovoriIzbriši