subota, 27. lipnja 2009.

Fondue od sira




.......Švicarska delicija, najčešće se jede zimi. Hrana (u ovom mom slučaju sir) se dugačkim vilicama dijeli između dvije,tri pet ili čak šest osoba, a iz iste zemljane posude (caquelon), ispod koje gori lagana vatrica (špirit lampa) i zagrijava, odnosno otapa sir i održava ga tekućim i toplim..Odličan je izbor za partyje ili intimne zabave s više ljudi, gdje svatko umače neki svoj sastojak u zajedničku posudu s otopljenim sirom.Ja sam u mom slučaju poslužila lagano kukuruzno pecivo,narezano na kockice i prepečeno na maslinovu ulju i pileće medaljone..Možete kombinirati sve, dokle god vam mašta seže, od paniranih račića ili koktel hrenovki ili čak prepržene kocke lungića, pršut..što više različitih sastojaka veći i bolji ugođaj..Uz fondue se obično i pije, a najzdravije je poslužiti topao čaj (zbog sira koji se kasnije ohladi i samim time stisne) iako možete poslužiti i pivo ili vino ili neki drugi sličan napitak....





.......................................koristite najmanje tri vrste sira kao npr. Gruyere, Ementhaller, Gaudu ili Edamer, Tilzit, Ceddar ili već pripremljene gotove smjese sireva za fondue. Sir nasjeckajte na manje kockice, a i ostali sastojci trebaju biti po mjeri zalogaja...Posudu za fondue obavezno prije svega premažite unutarnjim polovicama češnjaka kako vam se sir nebi zaljepio za posudu ili zapekao..


Potrebno:
2 češnja češnjaka
1 čaša - 2 dcl soka od jabuke ili bijelog suhog vina (po želji), ja koristim sok..
20dkg Gruyere sira
20dkg Ementhallera
20 dkg sira Gauda
po želji 1/2 dcl rakije od trešanja (kirscha)



Priprema:

1. Posudu premazati sitno zdrobljenim češnjakom ili unutarnjim dijelom polovica češnjaka.
2. Upaliti špirit lampu te u posudu uliti sok ili vino.Kad je lagano zakuhalo, dodati kockice sireva i na laganoj vatri otapati.. miješati..
3. U otopljen sir dugim vilicama umakati hranu (zalogaje) kao npr. prepečene kockice kruha ili peciva, šampinjone, pršut....Dobar tek!



Broj komentara: 5:

  1. Divno izgleda,ja obozavam sir,btw predivan post!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno,izgleda tako socno i tako ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nado Vi ste čudo! Fotografije su Vam savršene! Recepti bez greške! Hvala što ste ih podijelili sa svima nama! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Fondue sam imala priliku jesti i to sa sirom koji je kupljen u Bernu u original trgovini sireva. Mmmmm ..... odlican je bio! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši