nedjelja, 2. rujna 2012.

Muffini sa šljivama




Ovi ukusni voćni muffini kao stvoreni su za dobar jesenski doručak, večeru ili kao slatki međuobrok. Pripremljeni su sa domaćim plavim šljivama (bistricama), a pripremaju se  brzo. Najukusniji su dok su još topli, iako su i hladni odlični..Najbolje pašu uz maslac...







..........od sve tri vrste šljiva, za koje ja znam, a to su plava, crvena i žuta, meni su ipak najdraže ove naše domaće plave šljive, a navodno ih postoji čak 2000 sorti..
Crvenkasto plave šljive su više okrugle i imaju izraženu poprečnu crtu. Plave šljive duguljasto su ovalne sa šiljastim vrhovima, nemaju poprečnu crtu , a meso im je čvrsto. Obje vrste šljiva odlične su kao nadjev za kolače, za pripremu džemova, marmelada, kompota, svježe za punjenje u okruglicama ili za rakiju šljivovicu..





Potrebno : za 12 muffina

200 g domaćih plavih šljiva
300 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
100 g smeđeg šećera
1 jaje
1 dcl ulja
250 ml jogurta sa 0,9% mm





















































Postupak :

1 . Šljive operite, maknite im koštice i narežite ih na manje komade. Pećnicu zagrijte na 180 C. Brašno prosijte, pa mu dodajte prašak za pecivo i mljeveni cimet. Smjesu dobro izmješajte.
2 . Jaje izmiksajte sa uljem, dodajte smeđi šećer i jogurt. Toj smjesi dodajte suhe sastojke, odnosno smjesu od brašna i cimeta. Izmješajte gumenom žlicom za kreme i to tek toliko da se svi sastojci sjedine. Na kraju umiješajte pripremljene šljive.
3 . Kalup za muffine namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Žlicom napunite udubine kalupa tijestom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Pečene pustite kratko da se ohlade. Poslužite ih s maslacem.




Broj komentara: 15:

  1. Slažem se za bistrice :) Dobila ih punu kištru neki dan i naravno da sam ih prvo vidjela u pekmezu i domaćim knedlama, ali sada, nakon tvog posta želim ih isprobati i u ovoj lijepoj kombinaciji :) I da, imam isti tanjur ;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Šljive obožavam i jedem, naravno, svježe, kad' god imam priliku. No, ovo je odlično, spojeni muffini, koje volim, i šljive: nema boljeg!

    OdgovoriIzbriši
  3. Neopisivo ti hvala na ovom receptu jer sam upravo jučer ubrala desetak kilograma šljiva i ne znam što bih s njima.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgledaju baš fino! Volim šljive i sviđa mi se ova kombinacija! Fotke divne kao i uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super muffini i odmah ih bilježim ! Šljive volim svježe ali ipak malo više u kolačima i to ovakve vrste.

    OdgovoriIzbriši
  6. izgledaju preukusno, obožavam šljive i definitivno ću probati

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim staviti razno voće u muffine i često mi budu za doručak, ali još nikad ih nisam radila sa šljivama. Odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši
  8. This looks delicious! I started following your blog! hope you enjoy reading mine too : mysweetfrostings.blogspot.ca

    OdgovoriIzbriši
  9. Svi, bez razlike, kolači sa šljivama su mi savršeni, a ovi osobito, odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlični sastojci, ja bih ove muffine u slast pojela i bez maslaca :) Recept odmah bilježim :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Doista ti je prelijep blog, fini recepti i prelijepe fotografije, a vjerujem da su i svi recepti izvrsni, čim popravim pećnicu moram nešto od toga isprobati. jasno, kad završim sa štihanjem u vrtu.

    OdgovoriIzbriši