petak, 28. prosinca 2012.

Mađarica




















































.......................Mađarica je slojeviti čokoladni kolač kojeg svi jako dobro pamtimo,  znamo i volimo, još iz vremena naših baka...........Najčešće ga vidimo na božićnim, novogodišnjim ili svadbenim tanjurima, a tako se i ove godine ponovno našao na mom blagdanskom tanjuru................





















































Potrebno :

za tijesto
400 g oštrog + 400 g mekog brašna
250 g maslaca
3 jaja
160 g šećera
1 vanilin šećer
2 dcl kiselog vrhnja ( 20% mm)
1 prašak za pecivo

za kremu
1,5 l mlijeka
180 g oštrog brašna
80 g škrobnog brašna
170 g šećera
300 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca

za čokoladnu glazuru
150 g čokolade za kuhanje
1 dcl slatkog vrhnja

za dekoraciju bijela otopljena čokolada
























































Postupak :


1 . Maslac pjenasto izradite sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Umiksajte i kiselo vrhnje. Obje vrste brašna izmješajte sa praškom za pecivo i malo po malo prosijavajte kroz sito i dodavajte smjesi. Mješajte gumenom žlicom ili u mikseru a zatim i dobro izradite tijesto rukama. Takvo tijesto ostavite u hladnjaku 45 minuta da se "odmori".
2 . Pećnicu zagrijte na 190 C i pripremite si šest jednakih papira za pečenje u veličini lima od pećnice. Ohlađeno tijesto podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na malo pobrašnjenoj radnoj plohi , premjestite na papir za pečenje te u lim, po potrebi u limu obrežite krajeve tijesta oštrim nožem i pecite oko 8 minuta. Postupak pečenja kora ponovite i sa preostalih pet dijelova tijesta. Pazite da ih ne prepečete, jer kore moraju ostati svijetle. Pečene kore tijesta slažite na kuhinjskoj krpi jednu na drugu zajedno sa papirom na kojem su se i pekle kako se nebi zalijepile.
3 . Od jedne i pol litre mlijeka odvojite jednu litru koju stavite na laganu vatru da zavri a ostatak mlijeka umiješajte u smjesu oštrog brašna, šećera i gustina. Sve dobro pjenjačom izmješajte i dodajte zakuhalom mlijeku. Mješajte pjenjačom na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, tada maknite s vatre i umiješajte na kockice narezanu čokoladu te na listiće narezan maslac. Smjesu kratko izmiksajte kako bi se svi dijelovi jednako povezali. Vruću kremu podijelite po zdjelicama na pet jednakih dijelova.
4 . U limu od pećnice slažite pečene kore i premazujte još vrućom kremom. Zadnju koru ostavite čistu i ne premazanu. Sve zajedno pokrijte papirom za pečenje i opteretite ( npr. većom daskom za rezanje ili nekim sličnim predmetom). Ostavite kolač na hladnom, najbolje preko noći. 
5 . Idući dan, ohlađen kolač premažite glazurom. Na pari iznad lonca s ključalom vodom otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Vrućom glazurom ravnomjerno premažite kolač i ostavite u hladnjaku još pola sata dok se glazura stisne. Kolač režite oštrim nožem na kocke ili pravokutnike. Po želji dekorirajte otopljenom bijelom čokoladom.














































Broj komentara: 11:

  1. Ovaj kolac nisam jela vec godinama i bas mi je drago da sam ga vidjela. Meni je predivan. Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepe su i zbilja ih jako volim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam ovaj kolaca. Priznajem da je dosta zahtevan oko pripreme, ali se isplati. Soljice su predivne:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda i moja bi kćer poludjela od sreće jer ona je jedina koja u užoj i široj familiji voli mađaricu. Meni je to "zadnji" kolač i radila sam ga samo da nju obradujem, tu i tamo. Svejedno, za one koji vole, ovo je gozba za oči (kad ne može, preko ekrana, i za nepce)!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja ju obožavam iako imam drugačiji recept ali vjerovatno svaka od nas ima neki svoj recept.Izgleda famozno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je mađarica broj 1 i prosto se izgubim kad je vidim. Ne pravim je često jer ne znam da stanem kad počnem da je jedem.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno izgleda ova mađarica koju si napravila ! Iako je ja nemam običaj raditi mislim da ću to uskoro izmjeniti jer me sve više ljudi pita baš za mađaricu, a posebno je očekuju za blagdane.
    Draga Nada, sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !

    OdgovoriIzbriši
  8. Klasik, ove godine nisam planirala napraviti mađarice i kad vidim ove tvoje sve mi je žao. Divna ti je, a tek ovi tanjurići s noticama! Sretna ti Nova!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je definitivno najbolji recept za madaricu - uvijek uspije i od ove kolicine tjesta uspijem izvaljati 12 kora :)
    Puuno hvala sto ste ovaj divan recept podjelili sa nama.

    Lp.
    Maja

    OdgovoriIzbriši