ponedjeljak, 25. travnja 2011.

Dizani pužići s marmeladom i brusnicama





..................Ovi pužići su naš najdraži doručak, odličan desert ili slatki zalogaj prije spavanja. Često ih pripremam svojoj obitelji, jedino što se razlikuje od pripreme do pripreme je nadjev kojim ih punim..tu opet kombiniram od sirnih nadjeva do oraha, lješnjaka ili  kao sada domaća marmelada od šumskog voća i brusnice..jedino još na što  morate pripaziti je koliko ćete ih pojesti, da se nebi i sami pretvorili u slatkog pužića...







Potrebno :

za tijesto
1/2 kg brašna
malo soli
1 kocka svježeg kvasca
100 g šećera
1 jaje
250 ml mlijeka
120 g maslaca

za nadjev
150 g omekšalog maslaca
50 g šećera
100 g marmelade od šumskog voća
100 g suhih brusnica






Postupak :

1 . Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premjesite i ostavite da se diže još 30-tak minuta.
2 . Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik i premažite omekšalim maslacem i šećerom. Za tim žlicom rasporedite u manjim hrpicama marmeladu, a za tim i pospite suhim voćem. Rub tijesta premažite razmućenim žumanjkom i tijesto uz pomoć krpe ili stolnjaka savijte u roladu. Roladu izrežite oštrim nožem na devet kriški, poslažite ih u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
3 . Pecite pužiće u zagrijanoj pećnici otprilike 30- tak minuta, pred kraj pečenja  premažite ih razmućenim žumanjkom.




Broj komentara: 15:

  1. Uh, kako je divno!!!!! nema toga sto bi sad radje zagrizla od ovoga:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme, ubiće me sva ova prekrasna tijesta! Fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda, prelepo:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ovakve slatke pužiće, fantastičan recept i jako lijepo izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  5. Isprobacu ovo sto pre. Moja mama pravi ovakve puzice ali mi se po slikama cini da su ovi tvoji mnooogo lepsi.

    Srecan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas su ti dobri ovi puzici a fotke tako tople i suncane...jao, "padam" na fino pecivo, tome tesko mogu odoleti!;))

    OdgovoriIzbriši
  7. Happy Easter, Nada!
    Wonderful recipe :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Poslednja fotka mi je carobna! Puzici takoo mame :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno i jako, jako privlačno izgledaju. Ovakva doručak nikad ne bi odbila. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Me encantan las mermeladas hacerlas y comerlas con más razón con el bizcocho que tú has preparado se ve exquisto y muy lindo,es una bendición estar en tu blog,me enecanta la comida y las recetas de tu país,me quedo en tu linda cocina,cariños y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlični pužići i punjenje, ovo mi se jako sviđa !
    Bilježim i napraviti ću ih prvom prilikom.
    Prekrasno izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala svima!
    Hvala Branka, meni će biti jako drago ako ih probate, ali imam još jednu odličnu verziju pužića čim pristignem ću ih objaviti..hvala Vam puno!

    OdgovoriIzbriši