petak, 16. prosinca 2011.

Stollen - Božićni kruh s voćem












.


.....




































.............Stollen je njemački tradicionalni kruh,  kolač koji sadrži sušeno ili kandirano voće, marcipan,   orašaste plodove i začine, a prekriven je šećerom u prahu ili šećernom glazurom. Obično se jede tijekom Božićnih blagdana, a poznat je još i pod imenom Christstollen. Jedan od najpoznatijih stollen kolača je onaj proizveden u gradu Dresdenu, taj stollen obično je vlažan, težak, izrazito mirisan i pun suhog voća....

Video - originalna izrada Dresdenskog stollena















Potrebno :

za nadjev
120 g grožđica
150 g nasjeckanih blanširanih badema
100 g suhih brusnica
100 g suhih nasjeckanih marelica
5 cl ruma
srž jednog štapića vanilije
svježe ribana korica limuna i naranče
cimet, muškatni oraščić
kardamom

za tijesto
1/2 kocke svježeg kvasca
70 g šećera
2 jaja
100 ml mlakog mlijeka
500 g brašna
malo soli
100 g marcipan mase
200 g maslaca

šećer u prahu za posipavanje



Postupak :


1 . U prikladnoj zdjelici izmješajte sastojke za nadjev, grožđice, suhe brusnice, nasjeckane suhe marelice, nasjeckane bademe, te začine, cimet, muškatni oraščić i kardamom. Dodajte naribanu koricu limuna i naranče, te rum. Sve dobro izmješajte i ostavite da odstoji preko noći.
2 . U manjoj zdjelici natrgajte svježi kvasac, dodajte mu prstohvat šećera, zalijte s malo mlijeka i pustite na toplom da se digne pjenica. Brašno prosijte u prikladnu posudu, pa u sredini načinite jamicu, dodajte prstohvat soli, zatim dignuti kvasac, mlijeko, šećer, jaja i maslac nasjeckan na manje kockice. Dodajte malo naribane limunove korice, pa mikserom sa spiralnim nastavcima ili kuhačom jačim pokretima zamijesite podatno dizano tijesto. Kad se počnu pojavljivati mjehurići, tijesto prekrijte prozirnom folijom ili običnom kuhinjskom krpom i ostavite takvo na toplom mjestu da se digne. Dignuto tijesto premjesite, dodajte mu marcipan masu i procijeđeno suho voće i bademe. Pustite ga još sat vremena na toplom dok se ponovno ne digne.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Dignuto tijesto s voćem oblikujte u kruh i stavite u maslacem namašćen kalup prikladnog oblika. Prije nego ste stavili kolač u pećnicu ostavite ga još 10-tak minuta u kalupu. Kolač pecite oko sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici. 10- tak minuta nakon stavljanja u pećnicu  kolač premažite tekućim otopljenim maslacem. Kad je kruh, kolač pečen premažite ga ostatkom otopljenog maslaca te pospite šećerom u prahu, pa ga ostavite da se ohladi najmanje dva sata.

Broj komentara: 19:

  1. Lepo, lepo, sada bi mi prijalo jedno parče uz jutarnju kafu. Volim ovakve kolače, ali ih spremam samo za sebe jer deca vole kremasto. Fotografije su standardno savršene!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivan ti je, nama je stollen nezaobilazan kolač za Božić i obično se protegne do stare godine a i dalje je jako ukusan.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno izgleda, kao da je okružen snijegom!
    Rado ću se odvažiti na probu nakon ovog posta ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. prekrasan je! nisam ni jedne sezone pravila stollen, ali mislim da ću ove godine probati. Spremam si recept

    OdgovoriIzbriši
  5. nikada nisam probala stolen ali svake godine u ovo doba baš me on najviše mami!! možda ga isprobam ove godine!!tvoj je prekrasan

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmmm predivno izgleda i miriše čak do ovde :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Love this cake :) Looks so delicious :) Yum!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na slici me podsjeća malo na pincu, samo bogatije.

    OdgovoriIzbriši
  9. krasno izgleda. Ja ću isto raditi za koji dan. Obožavam taj gusto mlječno voćni okus stollena.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj kolač sam pravila preko vikenda. Hm...netko je rekao da može protegnuti i do stare godine? E pa ne može!!!
    Kolač se pojeo u roku dva dana, a ispadne ogroman!
    Odličan je! Aroma, miris, sve!!!
    Uvijek sam nekako bila skeptična prema pravljenju konkretno ovog kolača, ali sad vidim koliko sam bila u krivu. Jedina razlika od tvog recepta je to što sam ja marcipan provukla kroz sredinu kolača, kao valjak.
    Definitivno pravim ponovo i hvala na receptu. Da nije bilo tih divnih slika home made stollena tko zna bi li se usudila upustiti u sve ovo :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. au, krasan je! ja ga jako volim i pravila sam ga nekoliko puta sebi i za dar, pa, iako ga za ove blagdane nisam planirala, baš me cimaš ovim divnim fotkama :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan stollen si napravila ! Ja ga baš volim i nisam ga preskočila niti za ove blagdane. Tvoj mi odlično izgleda, divan za uživati uz kavu ili čaj !

    OdgovoriIzbriši
  13. a sta ako nemamo marcipan mase? :)

    OdgovoriIzbriši
  14. može li se napraviti Božicni kruh bez marcipana i kardamoma?
    pozz :)

    OdgovoriIzbriši