ponedjeljak, 9. travnja 2012.

Rolada od šunke i špinata




...


....










































............Rolada od špinata odličan je i zdrav prilog jelima s bilo kojom vrstom mesa, ali i ovako kao samostalan obrok uz neku finu juhu ili salatu čini jedno fino, zdravo i ukusno jelo....Privlačne je zelene boje, puna je vitamina i minerala, a uz sve to i brzo i jednostavno se priprema.....Dakle drage/i  moji ako imate u vašim "frižiderima" ostataka šunke od Uskrsa koju ne znate kako kvalitetno potrošiti , evo jedna dobra ideja...
























































Potrebno :

350 g špinata
50 g mekog brašna
50 g oštrog brašna
2 žlice Gustina
2 režnja češnjaka
prstohvat soli
malo papra
5 jaja
15 dkg prešane pravokutne šunke
malo maslaca























































Postupak :

1 . Špinat dobro operite pod mlazom tekuće vode, procijedite ga i osušite. Potom listove zarolajte i oštrim nožem narežite na tanke trakice. Obje vrste brašna i Gustin pomiješajte. Češnjak sitno nasjeckajte. Jaja odvojite. Bjelanjke smiksajte s malo soli u čvrst snijeg. Žutanjcima dodajte usitnjen češnjak, prstvohvat soli i popaprite. Dodajte im pomiješano brašno i Gustin, a da bi razrahlili smjesu dodajte malo snijega od bjelanjaka. Izmjenično dalje u smjesu od jaja umiješajte trakice špinata i tučene bjelanjke. Sve dobro izmješajte.
2 . Pećnicu zagrijte na 160 C. Lim od pećnice obložite papirom za pečenje te tanko premažite kockom maslaca. Smjesu ravnomjerno razmažite i rasporedite po papiru u limu. Pecite 15-18 minuta. 
3 . Ispečeno tijesto izvadite iz pećnice. Prekrijte ga šunkom pa oprezno zamotajte u roladu. Roladu narežite na ploške debljine 1,5 cm, poslužite uz glavno jelo, kao prilog ili po želji.





Broj komentara: 28:

  1. Evo baš sam danas pojela zadnji komad takve rolade sa špinatom. Tradicionalno ju radimo za Uskrs, meni je prefina. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasna rolada, ova zelena boja baš pade u oči :)!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ovakva lagana jela,rolat mi se baš dopada.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hi, this looks wonderful! What is the difference between the two flours? The English translation doesn't make sense. also the forth ingredient. Thanks :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hello, it's about two types of flour, the soft and sharp, but you can use flour that you currently have at home and everything will be fine! Thank you!

      Izbriši
  5. Predivna rolada, dovoljna kao samostalni obrok. Mislim da je pravi ukras na svakom stolu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da slažem se i ja, ova vedra zelena boja baš privlači..hvala Gordana!

      Izbriši
  6. Odlična rolada. Uskršnjih viškova nema, ali roladicu ću definitivno napraviti s mladim špinatom.

    OdgovoriIzbriši
  7. krasna rolada. osim što izgleda jako lijepo i dekorativno, mora (uz ovakve sastojke) biti i ukusna. odlična ideja, super način za utrošiti ostatke :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fotke su savršene, baš kao i rolada.

    OdgovoriIzbriši
  9. krasna, ukusna i dekorativna! obožavam ove šarene roladice

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasna a i bez šunke bi bila jednako dobra!

    OdgovoriIzbriši
  11. Super izgleda!
    Mi u Dalmaciji nekako nismo navikli na ovakve rolade i baš zato su mi zanimljive :)
    prekrasno izgleda i sigurna sam da je i takvog okusa :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako volim sve varijante ovakvih i slicnih rolata, pa mi se i ova jako, jako dopada... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasno, jako primamljivo, odlično izgleda.

    OdgovoriIzbriši