..................Ovi šarmantni prhki i aromatični keksići s okusom vanilije i nalik na svima nam poznate male gljive privukli su me na prvi pogled.. Odlična su ideja za nešto brzo, a slatko, jer su meni bili gotovi u svega sat vremena......Recept je preuzet sa uvijek maštovitog (i punog krasnih fotografija) bloga Tortelina, iako pravi, izvorni recept dolazi ovdje......
Potrebno :
1 šalica = 2,5 dcl
-
230 g maslaca, sobne temperature
1 šalica šećera u prahu
2 jaja
1 žličica arome vanilije
3 šalice brašna
( pola oštro, pola glatko)
1 šalica gustina
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
flašica uskog grla
Postupak :
1 . Pećnicu uključiti da se zagrije na 190 C. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
2 . Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu. Dodajte jaja, kratko izmiksajte pa dodajte aromu vanilije.
Isključite mikser, pa dodajte, umiješajte suhe sastojke, brašno s praškom za pecivo i gustinom. Rukama umijesite glatko tijesto, ako se lijepi dodajte još malo brašna ili gustina.
3 . Rukom uzimajte, trgajte male komadiće tijesta koje potom rukama oblikujte u kuglice veličine oraha i slažite u pripremljen lim. Kuglice trebaju biti malo razmknute, ne previše jer tokom pečenja neće previše narasti.
4 . Za označavanje "peteljki" pripremite dvije manje posudice ili tanjurića. U jedan stavite malo vode, a u drugi kakao. Grlo flašice ( najbolje ona od arome) prvo umočite u vodu, a zatim u kakao i nakon toga utisnite krug na kuglici. Nastavite umakanje flašice u vodu i kakao dok sve kuglice ne budu "označene".
Šampinjone pecite u zagrijanoj pećnici oko 10-tak minuta . Keksiće ostavite u limu da se ohlade, pa poslužite.
Jako volim ovakve keksiće iako se pomalo grozim raditi ih: kada počneš, nikada kraja. Divno izgledaju.
OdgovoriIzbrišiJako slatki keksići, baš prigodni uz sezonu gljiva :)
OdgovoriIzbrišiKako fenomenalna ideja :-) Sjajno Nado :-)
OdgovoriIzbrišiVidjela sam ih kod Torteline, baš su slatki.
OdgovoriIzbrišiIzgledaju kao pravi, prekrasni su!
OdgovoriIzbrišilani sam za Božić radila ove kolačice i jako su mi se svidjeli,
OdgovoriIzbrišijako efektno izgledaju uz vrlo malo truda
Već duže vreme planiram da ih pravim,ali nikako da dođu na red.Tvoji izgledaju kao pravi.
OdgovoriIzbrišiOvi keksići su i mene skroz privukli, a ti si ih odlično napravila, jako su lijepi !
OdgovoriIzbrišiVidela sam cim si ih pustila, divni su ti :))) Receptic je odlican i, kao sto ti i Lana kazete, uz sasvim malo truda i vremena dobijes simpaticne, ukusne keksice...
OdgovoriIzbrišiDrago mi je sto se siri dalje i steta sto autorka ovih keksica nije vise aktivna, imala je fantasticne ideje... probaj i one njene snezne grudvice, tope se u ustima :)
Saljem ti veliki pozdrav iz kisnog Stavangera
Predivne slike....ja se toliko zanesem gledajuci u njih pa cesto odem bez komentara :)
OdgovoriIzbrišividjela sam ovaj recept kod Mihaele i moram priznati da sam si ga i ja pribilježila
OdgovoriIzbrišitebi je odlično ispalo, potpuno su ko prave gljive, a slike kao i uvijek fantastične
Da li se mogu pripremiti nedelju dana unapred? Hvala! Izgledaju fantasticno!
OdgovoriIzbriši