..............stari, poznati nam, vrući specijalitet u malo drugačijem ruhu... Znamo da ih ima puno vrsta, iz različitih podneblja i sa raznovsnim začinima i dodatcima. Nama najpoznatije opet su one dalmatinske s dodatkom ruma ili rakije, suhim grožđem ili jabukama. Znamo da još postoje primoštenske, toskanske, venecijanske, splitske, brze, zobene, integralne, s kakaom ili čokoladom, punjene... Eh, ove moje napravljene su sa svježim mekim domaćim sirom i moram vam reći da odlično pašu i prava su poslastica u ove hladne jesenske dane...
Potrebno :
450 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
50 g maslaca
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
1 žličica naribane limunove korice
ulje za prženje
šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje
Postupak :
1 . Sve sastojke prije same pripreme prilagodite na sobnu temperaturu. U posudu stavite svježi kravlji sir, dodajte jaja i maslac pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, malo soli i svježe naribanom koricom limuna. Dobro ga umiješajte u smjesu sa sirom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete čvrsto tijesto.
2 . Ulje zagrijte u manjoj i dubljoj tavi. Žlicom grabite tijesto i lagano spuštajte u zagrijano ulje. Kako bi vam se smjesa bolje odvajala, između prženja žlicu možete umočiti u mlaku vodu. Fritule pržite do zlatno žute boje, a zatim ih okrenite i pržite i s druge strane. Gotove iz ulja vadite šupljikavom žlicom koja propušta ulje. Stavljajte ih na papirnati kuhinjski ručnik koji će upiti višak ulja.
3 . Fritule poslužite vruće, uvaljane u smjesu vanilin i šećera u prahu.
Recept je izveden prema receptu iz časopisa Čarolija okusa, s mojim malim izmjenama.
Odlične slike, plava pozadina baš lijepo ističe fritulice. Čini mi se da su mekanije i rahlije uz dodatak kravljeg sira. Svakako vrijedi isprobati!
OdgovoriIzbrišiIzgledaju primamljivo i ukusno :)
OdgovoriIzbrišiDa li bi bilo u redu da koristim rikotu za njih?
Divne fotkice!
Jako mi je interesantna ova varijanta fritula sa sirom. Volim ih inače jako, a kako ih obično radimo tradicionalno o blagdanima tada ih se izguštam. I ove ću isprobati, djeluju tako mekano i baš bih rado koju zagrizla.
OdgovoriIzbrišiMeni je sve sa sirom finije, pa i fritule :) Krasne su!
OdgovoriIzbrišiSlike su predivne, inace sam veliki ljubitelj sira u kolacima i testu :)Pozz!
OdgovoriIzbrišifritulice jako volim, nisam probala sa sirom ali volim tijesta sa sirom pa vjerjatno da mi i ovo odgovara
OdgovoriIzbrišibaš preljepe slike
krasne su i jako me mame.
OdgovoriIzbrišiSamo da se nadovežem da i kod nas, u Istri ni jedno veće slavlje, vjenčanje ili rođendan ne može proći bez fritula!
It looks very nice and tasty! Thank you for the recipe! :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasne su, obožavam!
OdgovoriIzbrišikrasne! volim fritulice :)
OdgovoriIzbrišiDiiivne, mame!!!!!! Savršeno!
OdgovoriIzbriši