...................Božićni ugođaj nezamisliv je bez ovog toplog i aromatičnog napitka koji to vrijeme čini posebnim . I ništa tako fino ne ide zajedno kao zima, snijeg koji prhuta, Božićna večer i kuhano vino koje nas grije i čini opuštenijima...Recept je sasvim jednostavan, treba jedino pripaziti da vino doista ne zavrije jer tada gubi svoj pravi okus i aromu koju kuhano vino i treba imati.....
Potrebno :
za osam čaša od 2 dcl
3 naranče
1 l crvenog kvalitetnog vina
100 ml ruma
2 zvjezdasta anisa
2 prutića cimeta
nekoliko klinčića
100 g šećera
Postupak :
1 . Jednu naranču operite pod vrućom vodom, osušite je, pa joj koru uz pomoć nožića ogulite u oblik spirale (za ukrašavanje). Oguljenu naranču narežite na ploške, stavite je u lonac u kojem ćete kuhati vino. Iz preostale dvije naranče iscjedite sok. Zajedno sa vinom dodajte ga u lonac s narezanim ploškama. Dodajte začine i šećer, pa uz povremeno miješanje zagrijte vino (pazite da ne zavrije).
2 . Kuhano vino procijedite kroz fino cjedilo, prelijte ga u šalice ili čaše, ukrasite spiralicama narančine kore i prutićima cimeta. Poslužite toplo!
Hot vine is also very popular in Poland :) This is the best thing to drink while outside is -20 C degrees :)
OdgovoriIzbrišiI love your recipe and photos look stunning :)
Fotke su prekrasne. Sviđa mi se dodatak naranče.
OdgovoriIzbrišiuh, obožavam kuhano vino, još kad je u kombinaciji sa narančom i rumom, savršeno za ugrijati zimi. :-) Fotke su ti prelijepe, baš kao u nekoj bajci. :)
OdgovoriIzbrišiImam krasan zvjezdasti anis, a sada i ovaj odličan recept za kuhano vino. Bilježim!
OdgovoriIzbrišiMislim da ću nakon ovog posta i ja uvesti tradiciju kuhanog vina. Odlično. Baš mi dolazi paket domaćih naranči!
OdgovoriIzbrišiVolim kuhano vino. Baš se veselim skijanju tamo mi najbolje paše.
OdgovoriIzbrišiobožavam ga! slažem se, ni ja ne puštam da previše zavrije, tada alkohol previše ispari i to mi više nije to. Divan ti je recept, a fotke prelijepe!
OdgovoriIzbrišiI mi jako volimo kuvano vino u zimskom periodu. Posebno kad je dosta zacinjeno. Probale smo jednom i sa pomorandzom i fenomenalno je bilo! :) Jos uz dodatak ruma... :)
OdgovoriIzbrišiKakva kombinacija ukusa i kako famozno izgleda ovo kuvano vino na tvojim fotkama...
OdgovoriIzbrišiČeznem za "tonom" snega napolju koji traje mesecima... i onda bi mi nešto ovako JAKO prijalo.
OdgovoriIzbrišiFotke su ti ovog puta specijalno LEPE :)
I love it! Beautiful photos! Good day.
OdgovoriIzbrišiDobra ideja za doček Nove, prekrasno ti izgleda sa ovim cimetom.
OdgovoriIzbrišikuhano vino volimo i muž i ja i često ga zimi pijuckamo. fotkala sam i ja al nikako da skinem fotke i dignem post :lol
OdgovoriIzbrišikakva čarobna atmosfera na tvojim slikama, divno.
Kuhano vino sam prvi puta probala jednog hladnog dana u Njemačkoj, oni ga zovu Gluchwein i to mi je tako fino bilo, šteta je što u mom gradu nitko ne nudi to vino za van jer je idealan za dane kad puše jaka i hladna bura. Nedavno sam ga probala sama kuhati i bilo je ok, osim što sam malo pretjerala sa šećerom. Za blagdane ću ga isprobati po tvom receptu! Krasne slikice imaš! ;)
OdgovoriIzbrišiDivno, sigurno čemo probati! Fotkice su baš lepe :)!
OdgovoriIzbrišiFino i aromatično za pravi zimski, blagdanski ugođaj ! Odlično da si nas podsjetila na kuhano vino i kako se može lijepo doma pripremiti. Prekrasno si ga servirala, jako mi se sviđa prezentacija i slike !
OdgovoriIzbrišivolim kuhano vino, pogotovo crno
OdgovoriIzbrišivolim dodati dosta začina a ponekad dodam ribanu koricu naranče, sa dokom nisam isprobala ali jako zanimljivo zvuči
Ovaj dodatak ruma je i kod mene malo obilniji naprosto volim dodatak ruma s crnim vinom.
OdgovoriIzbrišiTako lijepe slikice.
Predivan post ,bas pravo pićence za Božić, čajevi su mi već postali nekako-dosadni!veliki pozz!
OdgovoriIzbrišiUh, kako dooobro!!! Izvanredno!
OdgovoriIzbrišiHi there I am so glad I found your weblog, I
OdgovoriIzbrišireally found you by mistake, while I was researching on
Yahoo for something else, Regardless I am here now and
would just like to say kudos for a marvelous post and a all round
thrilling blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.
my page > ridiculously photogenic guy