............Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način,.Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja!
Potrebno za tijesto:
500 g brašna za dizana tijesta
100 omekšalog maslaca
100 g šećera
1 kocka svježeg kvasca
1, 30 ml mlakog mlijeka
ribana korica jednog
neprskanog limuna
2 žumanjka
malo soli
Za nadjev :
200 g mljevenog maka
3 žlice meda
1 žlica šećera u prahu
malo cimeta
malo pimenta
80 g suhog grožđa
malo ruma
1 vanilin šećer
vruće mlijeko koliko treba
maslac i brašno za kalup
sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev
s......................ss
1 . U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne.
2 . Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu.
3 . Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam.
4 . Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite.
5 . Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi.
6 . Pomoću miksera umutite prelijev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji.
SJAJNO !!! Predivne i slike i recept !! Svaka čast !!
OdgovoriIzbrišiprekrasna makovnjača malo dotjerana, u novom ruhu! bravo, baš mi se dopada :)
OdgovoriIzbrišiPredivne su ti fotografije. E, sutra cu konacno kupiti taj kalup!
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda!!!!
OdgovoriIzbrišiA joj, odlična je. Moram priznati da sam jednom nešto slično pravila, s tim što sam ja podijelila tijesto na 4 dijela i pravila četiri male štrudle s različitim punjenjima i sve ih stavila u kuglof! Znaš kako to u mene ide za svakoga po nešto:)
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda!
OdgovoriIzbriši...bas bih jedan ovoga trenutka...
Izgleda jako primamljivo.
OdgovoriIzbrišiPredivno. Obozavam ovakva tijesta, narocito sa makom. Jako lijepe slike. otvaraju apetit :-)
OdgovoriIzbrišiJako volim tu varijantu! I sada si me podsetila da dugooo nisam to pravila....
OdgovoriIzbrišiNada predivno si je napravila, ja za Božić radim orehnjaču u kalupu za kuglof, ljepše mi je ovako od onog kalisčnog izgleda
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda! Volim ove slike pripreme :)
OdgovoriIzbrišiPa ja obozavam strudlu sa makom!
OdgovoriIzbrišiOdlicna ideja da se radi u kalupu:)
Nado,predivno!!!
OdgovoriIzbrišiMmmmmmmmmmmmm, dobro izgleda!
OdgovoriIzbrišiBas divna ideja i kreativan receptic!:)))
OdgovoriIzbrišiPrva liga!
OdgovoriIzbrišiodlična ideja i krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiBas lepo izgleda! Super su mi ove crno bele fotkice :)
OdgovoriIzbrišiJako lijepo izgleda, baš mu dobro stoji novo ruho. :)
OdgovoriIzbriši