srijeda, 17. kolovoza 2011.

Punjena orada





...................Orada, komarča, lovrata ili čak još tridesetak imena ( ovisno o kojem djelu hrvatske obale se radi) krasi ovu, jednu od najukusnijih bijelih riba.  Dolaskom ljeta i naša prehrana i jelovnici se mijenjaju, pa nam i više odgovara i paše laganija hrana, a takav je i ovaj recept s punjenim i u pećnici zapečenim,  sočnim i ukusnim  oradama. Poslužite ju uz prilog po želji i obavezno uz čašu dobrog vina. U slast!










Potrebni sastojci :


4 svježe orade
1 i 1/2 dl maslinova ulja
3 veće glavice luka
2-3 režnja češnjaka
1 rajčica
1 crvena paprika
1 čili papričica
2 grančice ružmarina
sol, papar
2 žlice soka od limuna









Postupak :


1 . Orade operite i očistite. Pećnicu zagrijte na 180 C.
2 . U tavi na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckanu glavicu luka i dva češnja češnjaka, pa dodajte na kockice nasjeckanu papriku, rajčicu i čili papričicu. Natrgajte iglice s grančica ružmarina, pa i njih dodajte u smjesu s paprikom. propirjajte sve skupa 7-10 minuta dok paprika malo ne omekša. Začinite smjesu solju, paprom i na kraju malo limunova soka. Maknite s vatre.
3 . Očišćene i pripremljene orade napunite pirjanim povrćem i čvrsto povežite kuhinjskim koncem. Obje strane ribe natrljajte solju i paprom i stavite u maslinovim uljem podlivenu vatrostalnu posudu. Ogulite dva luka jedan češanj češnjaka i narežite na četvrtine pa ih stavite u vatrostalnu posudu zajedno sa oradama. Stavite i grančicu ružmarina. Sve zajedno prekrijte alu folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-tak minuta, zatim maknite foliju i 10-tak  minuta još dopecite. Ribu povremeno u toku pečenja okrenite. Poslužite toplo, ukrašeno začinskim biljem i uz prilog po želji.







Broj komentara: 12:

  1. Divan recept.Docarava sunce narocito ono drvo masline:)

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam ovu vrhunsku ribu...odlično si ju pripremila i fotke su krasne!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno izgleda tvoja orada, prekrasno!
    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam orade. Ovako pripremljene nisam jela nikad, ali izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ako nešto istinski volim, onda je to riba na sve moguće načine. Ovo punjenje me posebno privlači, prekrasno. Pročitala sam i onaj text iz Wikipedije, stvarno nisam znala da je prvo muško a onda žensko!!! Nije loše. Fotke su ti zavodljive.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pravi ljetni recept. Jedno što bih propustila jest prilog, ako dobro vidim grah salatu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako ovo dobro izgleda. Davno sam jela oradu, pre nekih pa skoro 20 godina, negde na moru. Ima je ovde, ali je i cena lepa. Dopada mi se ovo što ide u rernu, a punjenje sa ruzmarinom pride je oddlično. Miris mora!

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda tako slasno! Njami:))
    Sličice su ti izvrsne!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jednom je neki nas prijatelj spremao ribu na rostilju sa ruzmarinom, na rostilju, i odusevili smo se, pojeli smo desetak riba, mozda i vise! Dok sam pre toga odbijala da je jedem uz bilo kakva punjenja ili bilje. Naravno, tek sam nakon toga shvatila, koliko je tek lepsa sa svim zacinima, kao i mnoga druga jela. Tako da cu prepisati ovaj recept. Inace, orada i brancin su mi omiljene. :)

    OdgovoriIzbriši