...................Orada, komarča, lovrata ili čak još tridesetak imena ( ovisno o kojem djelu hrvatske obale se radi) krasi ovu, jednu od najukusnijih bijelih riba. Dolaskom ljeta i naša prehrana i jelovnici se mijenjaju, pa nam i više odgovara i paše laganija hrana, a takav je i ovaj recept s punjenim i u pećnici zapečenim, sočnim i ukusnim oradama. Poslužite ju uz prilog po želji i obavezno uz čašu dobrog vina. U slast!
Potrebni sastojci :
4 svježe orade
1 i 1/2 dl maslinova ulja
3 veće glavice luka
2-3 režnja češnjaka
1 rajčica
1 crvena paprika
1 čili papričica
2 grančice ružmarina
sol, papar
2 žlice soka od limuna
Postupak :
1 . Orade operite i očistite. Pećnicu zagrijte na 180 C.
2 . U tavi na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckanu glavicu luka i dva češnja češnjaka, pa dodajte na kockice nasjeckanu papriku, rajčicu i čili papričicu. Natrgajte iglice s grančica ružmarina, pa i njih dodajte u smjesu s paprikom. propirjajte sve skupa 7-10 minuta dok paprika malo ne omekša. Začinite smjesu solju, paprom i na kraju malo limunova soka. Maknite s vatre.
3 . Očišćene i pripremljene orade napunite pirjanim povrćem i čvrsto povežite kuhinjskim koncem. Obje strane ribe natrljajte solju i paprom i stavite u maslinovim uljem podlivenu vatrostalnu posudu. Ogulite dva luka jedan češanj češnjaka i narežite na četvrtine pa ih stavite u vatrostalnu posudu zajedno sa oradama. Stavite i grančicu ružmarina. Sve zajedno prekrijte alu folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40-tak minuta, zatim maknite foliju i 10-tak minuta još dopecite. Ribu povremeno u toku pečenja okrenite. Poslužite toplo, ukrašeno začinskim biljem i uz prilog po želji.
Divan recept.Docarava sunce narocito ono drvo masline:)
OdgovoriIzbrišiobožavam ovu vrhunsku ribu...odlično si ju pripremila i fotke su krasne!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda tvoja orada, prekrasno!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav:)
Obožavam orade. Ovako pripremljene nisam jela nikad, ali izgleda odlično!
OdgovoriIzbrišiAko nešto istinski volim, onda je to riba na sve moguće načine. Ovo punjenje me posebno privlači, prekrasno. Pročitala sam i onaj text iz Wikipedije, stvarno nisam znala da je prvo muško a onda žensko!!! Nije loše. Fotke su ti zavodljive.
OdgovoriIzbrišiPravi ljetni recept. Jedno što bih propustila jest prilog, ako dobro vidim grah salatu :)
OdgovoriIzbrišiKako ovo dobro izgleda. Davno sam jela oradu, pre nekih pa skoro 20 godina, negde na moru. Ima je ovde, ali je i cena lepa. Dopada mi se ovo što ide u rernu, a punjenje sa ruzmarinom pride je oddlično. Miris mora!
OdgovoriIzbrišiIzgleda tako slasno! Njami:))
OdgovoriIzbrišiSličice su ti izvrsne!
Fantastična klopa!
OdgovoriIzbrišiPrava gozba! Prelepo Nado :)
OdgovoriIzbrišiSavrseno!
OdgovoriIzbrišiJednom je neki nas prijatelj spremao ribu na rostilju sa ruzmarinom, na rostilju, i odusevili smo se, pojeli smo desetak riba, mozda i vise! Dok sam pre toga odbijala da je jedem uz bilo kakva punjenja ili bilje. Naravno, tek sam nakon toga shvatila, koliko je tek lepsa sa svim zacinima, kao i mnoga druga jela. Tako da cu prepisati ovaj recept. Inace, orada i brancin su mi omiljene. :)
OdgovoriIzbriši