nedjelja, 21. kolovoza 2011.

Međimurska gibanica







.................Međimurska gibanica autohtoni je starinski međimurski (hrvatski ) desert vrlo sličan takozvanoj prekmurskoj gibanici (Slovenija). Radi se zapravo o jednom te istom kolaču koji se sastoji od vučenog tijesta i četiri nadjeva, oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se nadjevaju po dva tanka sloja svakog od nadjeva, dok se u Međimurju nadjevi stavljaju po jedanput, u malo debljem sloju. U konačnici radi se o istom ili vrlo sličnom kolaču. 
.................S  obzirom da je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj suprug i sva njegova djedovina,  kolač sam i napravila najviše za njegov gušt, ali i  zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim okusima...









Potrebni sastojci :


10 listova za savijaču
ili
1 kg oštrog brašna
2 jaja
malo soli
2 dcl ulja
mlaka voda po potrebi


Za nadjevanje:


1. nadjev - od maka
300 g mljevenog maka
malo ribane limunove korice
2 žlice meda
3 žlice šećera
vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)


2 . nadjev - od sira
300 g svježeg sira
1 jaje
malo soli
3 žlice šećera
1/2 vrećice vanilin šećera
malo naribane korice limuna


3 . nadjev - orasi
300 g mljevenih oraha
3 žlice šećera
1/2 dcl ruma
1/2 vrećice vanilin šećera
vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)


4. nadjev - jabuke


1 kg naribanih jabuka
malo cimeta
3-4 žlice šećera


150 g otopljenog maslaca za premazivanje
2 dcl kiselog vrhnja
šećer u prahu za posipanje







Postupak :


1 . Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
2 . Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s na vedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.
3 . Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani).
Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom - sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke. 
4 . Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje  na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
5 . Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.




21 komentar:

  1. Kako ti lijepo izgledaju ove kocke međimurske gibanice. Moram priznati da nisam ljubitelj mješanja raznih okusa, ali to me ne sputava da se divim ovoj izvedbi. Vidjela sam ih više puta i u prerezu uvijek su bili nekako izmješani nadjevi, to me je valjda i odbilo, no ovaj tvoj uradak je jako, jako privlačan, čak bi ga i popapala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slike su božanstvene kao i ova tvoja gibanica. Pravila sam je, ja je obožavam što ne bih mogla reći za svoje dečke, neki ne vole sir u kolačima a neki ne vole mak. Pa kada se odlučim praviti je ja je podijelim sa svojim prijateljicama:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam cija je kako zasto i gde..ali ovo moram da napravi.Vec zamisljam kad zagrizem sta me ceka:)Hvala stpo si podelila recept;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Woow... svaka ti čast kao si je napravila, savršeno izgleda!!!
    Obožavam je jesti... njamii!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno izgleda!!

    Moja prva izvedba gibanice je neslavno prošla. Pratila sam recept u potpunosti i to iz jedne kuharice, a problem je bio u tome što je tamo pisalo mak u zrnu. Bilo mi je malo čudno, ali svejedno sam napravila po receptu. Ne moram ni napisati da dio s makom nije bio jestiv.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno izgledaju i moram reći da ih jako volim.

    OdgovoriIzbriši
  7. OBOŽAVAM gibanicu. Odlično izgleda. Ja se još nisam odlučila da bi išla sama raditi ...Pošalji jedan komadić :))))))

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlično izgleda. Jako ukusan i izdašan kolač...

    OdgovoriIzbriši
  9. ajoooj, obožavam ju.. u Sloveniji rade fantastične gibanice.. tamo sam ju prvio put probala i oduševila me.. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. meni jedan od najdražih kolača, zbilja vrhunski spoj okusa svih ovih nadjeva i pravi užitak, koji je tebi ispao savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivno izgledaju ovi tvoji slojevi fila i svaki od njih mi se svidja posebno, a mogu misliti kakva je to tek fantasticna kombinacija ukusa kad su svi zajedno...jednom cu je sigurno napraviti, odavno to vec zelim samo sto uvek nekako neki drugi receptici dodju na red.;))

    OdgovoriIzbriši
  12. Bas zanimljiv kolac, rado bih ga probala! Lepe fotke....

    OdgovoriIzbriši
  13. obožavam međimursku gibanicu:)......savršen mi je baš taj spoj različitih okusa:))).....
    manje mi je savrešna njena kaloričnost ali ne možeš imati i ovce i novce ( šta god tvrdili u reklamama))))).........

    OdgovoriIzbriši
  14. Pravila sam jednom ovaj kolac... Odusevio nas je sve!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Zagledala sam ove recepte na Coolinarici jer gibanica super izgleda a ja je nikad nisam niti vidjela niti probala. Ova tvoja verzija izgleda jako dobro i bogato.

    OdgovoriIzbriši
  16. ¡Delicioso!. Me encanta esta receta. Buen fin de semana

    OdgovoriIzbriši
  17. kako sam odrasla s ove strane Drave, međimurje i njihova kuhinja su mi vrlo poznati i dragi
    volim ovu gibanicu i imam svoj recept za nju, ali nisam je sama nikad radila, još čeka svoj red
    kako je i dunja primjetila ti si je jako lijepo prerezala, savršeno se vide slojevi

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo obećava:) Odlična kombinacija maka i oraha:) Još samo i da je napravim:)))

    OdgovoriIzbriši
  19. Nesto najljepse sto sam probala..Hvala ti draga moja na divnom receptu

    OdgovoriIzbriši
  20. Nekoliko puta pravio isvaki put bilo premalo.Divan recept.

    OdgovoriIzbriši