nedjelja, 28. kolovoza 2011.

Poslastica od sira i špinata




......................Hrskavi i vrući trokutići od vučenog tijesta nadjeveni su odličnom kombinacijom špinata, feta sira i oraha, a muškatni oraščić daje im specifičan orijentalni okus. Pripremaju se brzo i jednostavno. Ne dajte im da se ohlade jer su puno ukusniji dok su još vrući...








Potrebno :

2-3 žlice maslinova ulja
1 manji luk srebrenac ili obični žuti
400 g špinata ( odmrznutog)
150 g smrvljenog feta sira
70 g nasjeckanih oraha
malo muškatnog oraščića
papar
8 listova vučenog tijesta (za  savijače)
200 g otopljenog maslaca ili margarina
sezam





Postupak :

1 . U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckan srebrenac ili luk pa ga propirjajte da omekša. Iz špinata, šaku po šaku iscjedite su tekućinu, dodajte ga pirjanom luku i mješajte zajedno na laganoj vatri, sve dok ne ispari sva tekućina. Maknite s vatre i pretresite u zdjelu. Izmješajte propirjan špinat, smrvljenu fetu i orahe. Začinite paprom i muškatnim oraščićem.
2 . Na radnu plohu raširite prvi list vučenog tijesta, premažite ga s malo maslaca ili margarina. Prvi list vučenog tijesta prekrijte drugim listom. Škarama izrežite trake od vučenog tijesta širine 8 cm. Na kraj (vrh)  trake stavite žlicu mješavine sa špinatom. Donji okrajak tijesta preklopite preko nadjeva i oblikujte trokut, a zatim tako nastavite preklapati traku do kraja. Napunite i oblikujte i ostale trokute dok ne potrošite sve preostale sastojke. Trokute poslažite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, premažite otopljenim maslacem i svaki pospite s malo sezama. 
3 . Trokutiće od vučenog tjesta pecite u zagrijanoj pećnici dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi (10-tak minuta). Poslužite vruće!






Broj komentara: 17:

  1. fantastično, radim vrlo slično, umjesto špinata stavljam tikvice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mama ih je stalno pravila dok sam bila mala. To je bilo uvek u repertoaru posluženja za goste, onako grickalice, tj. predjelo. Dugo ih nisam pravila. Ja ih zovem pituljice.

    OdgovoriIzbriši
  3. baš su slatki, odlicno ti je ovo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. E, totalno su mi fora ti trokutići. Ja sam ih radila par puta dosad sa slatkim nadjevom od jabuka (po ovom receptu s BBC Good Food websajta, i baš su super za doručak), a slane još nisam probala raditi, iako sam namjeravala, ali na kraju sam sir potrošila za nešto drugo. :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasni su trouglovi, ja ih pravim sa sirom i jajima, umesto klasične gibanice, a ovo sa spanaćem je baš super...

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja redovno pravim spanakopitu ali nisma jso nikad stavljala orahe;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgledaju jako lijepo, ukusno i hrskavo, njamii!

    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovakve kombinacije su uvijek super! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Dam sve kolače (ajde, skoro sve) za jedan ovakav trokutić. Obožavam i samose, a naravno i ove koje se ne peku u dubokom ulju. Prekrasno.

    OdgovoriIzbriši
  10. radim ovakve trokutiće sa slatkim nadjevima, nisam isprobala ovako, a ovaj dodatak oraha mi zvuči fantastično

    OdgovoriIzbriši
  11. Ove pituljice izgledaju jako fino, a dodatak oraha u špinat mi zvuči super!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo obozavam, jako lepo si ih napravila, volim kombinaciju spanaca i sira:)))

    OdgovoriIzbriši
  13. pozdrav. imate jako lijepe recepte. i trouglići su super,već su isprobani. sve najbolje. Vanja

    OdgovoriIzbriši