subota, 3. rujna 2011.

Zlevanka sa sirom





...................Kukuruzna zlevanka ili zlevka  jedan je od poznatih narodnih, starinskih kolača kontinentalne Hrvatske. Zagorska je zlevanka jednostavnije izrade, dok je međimurska najčešće nadjevena nekim od slatkih nadjeva poput oraha ili maka.




















































Potrebno :

300 gr domaćeg sira
4 dcl domaćeg punomasnog vrhnja
100 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
1 prašak za pecivo
malo soli
200 g kukuruznog brašna
1 žličica maslaca
korica neprskanog limuna








Postupak :


1 . Pećnicu zagrijte na 170 C, a  kalup premažite maslacem i pospite brašnom, višak brašna otresite.
2 . Jaja malo posolite pa ih pjenjačom dobro izmješajte zajedno sa sirom i vrhnjem. Dodajte šećer, vanilin šećer i koricu limuna, pa na kraju umiješajte i kukuruzno brašno s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u pripremljen kalup i pecite 45-50 minuta u zagrijanoj pećnici.
3 . Po želji zlevanku prelijte s još domaćeg punomasnog vrhnja i zapecite. Poslužite toplu, posutu šećerom u prahu.






Broj komentara: 16:

  1. Na prvi pogled me podseća na koh, ali ovo još nisam probala. Verujem da je prelepo, ukusno i zapisujem recept...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zlevanku sam jela jako davno. Zadnji puta u Zagorju na jednom seoskom gospodarstvu.
    Što reći za tradicionalni kolač kojeg su radile i naše bake osim, savršeno!
    Od jednostavnih sastojaka dobiješ savršen okus, miris i dio duge tradicije, što ima bolje od tog?
    Hvala ti na receptu, odličnim fotografijama i ideji da današnji post bude posvećen baš ovom odličnom kolaču.

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja pravim nesto slicno ali tvoje mi izgleda mekanije;))

    OdgovoriIzbriši
  4. volim ove tradicionalne slastice, krasna je!

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično izgleda. Tačno se vidi da je jako sočan i kremast desert, a kako i ne bi kad u sebi sadrži sir i latku pavlaku! Ja ovakve kolače obožavam. Moram probati! Samo me interesuje koji je domaći sir. Jel' koristiš sitni poput rikote, il' krmastiji poput švapkog i da li je suvlji il' vlažniji?
    Puno pozdrava i sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična zlevka :) ovo je nešto što se često pravi kod nas u zagorju :) moja baka je vrlo vješta u tome :)

    OdgovoriIzbriši
  7. nikad nisam probala ali sam čula za to, može i palenta ili naš kukuruzno brašno??

    OdgovoriIzbriši
  8. Bas je fina, mogla bih je ovih dana probati!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Cula sam za Zlevanki, ali ju jos nikada nisam ni probala ni radila... Moracu jednom jer jako fino izgleda... :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam je nikada probala, izgleda vrlo zanimljivo i ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  11. jako lijepo ti je ispala zlevka, izgleda baš prozračno, obično kod nas obavezno odozgora ide vrhnje, a najbolja mi je s nadjevima
    često zlevka kod nas nije kolač, već se posluži kao međuobrok ili večera :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Volim probati tradicionalne kolače i uvijek se pokažu dobrima ! Tako je i sa Zlevankom, a tvoja verzija sa sirom mi je posebno interesantna. Odlična je i jako lijepo i primamnjivo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  13. Upravo sam napravila ovu zljevku i ispala je odlicno! Socna i mekana, a obzirom da nisam imala dovoljno vrhnja, kao zamjenu sam nadodala jougurt.
    Moj suprug jos zljevku premaze domacim pekmezom od sljiva :-)
    Izvrstan desert koji me podsjeca na moju mamu i njezinu tradicionalnu zagorsku " zljevanku"

    OdgovoriIzbriši
  14. Upravo sam napravila ovu zljevku i ispala je odlicno., mekana i socna. Obzirom da nisam imala dovoljno vrhnja kao zamjenu sam nadodala jogurt. Moj suprug voli zljevku premazati domacim pekmezom od sljiva.
    Odlican, zdravi desert koji me podsjecana moju mamu i nezin omiljeni zagorski kolac "zljevanku" :-)

    OdgovoriIzbriši