......................Hrskavi i vrući trokutići od vučenog tijesta nadjeveni su odličnom kombinacijom špinata, feta sira i oraha, a muškatni oraščić daje im specifičan orijentalni okus. Pripremaju se brzo i jednostavno. Ne dajte im da se ohlade jer su puno ukusniji dok su još vrući...
Potrebno :
2-3 žlice maslinova ulja
1 manji luk srebrenac ili obični žuti
400 g špinata ( odmrznutog)
150 g smrvljenog feta sira
70 g nasjeckanih oraha
malo muškatnog oraščića
papar
8 listova vučenog tijesta (za savijače)
200 g otopljenog maslaca ili margarina
sezam
Postupak :
1 . U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckan srebrenac ili luk pa ga propirjajte da omekša. Iz špinata, šaku po šaku iscjedite su tekućinu, dodajte ga pirjanom luku i mješajte zajedno na laganoj vatri, sve dok ne ispari sva tekućina. Maknite s vatre i pretresite u zdjelu. Izmješajte propirjan špinat, smrvljenu fetu i orahe. Začinite paprom i muškatnim oraščićem.
2 . Na radnu plohu raširite prvi list vučenog tijesta, premažite ga s malo maslaca ili margarina. Prvi list vučenog tijesta prekrijte drugim listom. Škarama izrežite trake od vučenog tijesta širine 8 cm. Na kraj (vrh) trake stavite žlicu mješavine sa špinatom. Donji okrajak tijesta preklopite preko nadjeva i oblikujte trokut, a zatim tako nastavite preklapati traku do kraja. Napunite i oblikujte i ostale trokute dok ne potrošite sve preostale sastojke. Trokute poslažite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, premažite otopljenim maslacem i svaki pospite s malo sezama.
3 . Trokutiće od vučenog tjesta pecite u zagrijanoj pećnici dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi (10-tak minuta). Poslužite vruće!
fantastično, radim vrlo slično, umjesto špinata stavljam tikvice!
OdgovoriIzbrišiMama ih je stalno pravila dok sam bila mala. To je bilo uvek u repertoaru posluženja za goste, onako grickalice, tj. predjelo. Dugo ih nisam pravila. Ja ih zovem pituljice.
OdgovoriIzbrišibaš su slatki, odlicno ti je ovo :)
OdgovoriIzbrišiJako efektno i jako fino!
OdgovoriIzbrišiE, totalno su mi fora ti trokutići. Ja sam ih radila par puta dosad sa slatkim nadjevom od jabuka (po ovom receptu s BBC Good Food websajta, i baš su super za doručak), a slane još nisam probala raditi, iako sam namjeravala, ali na kraju sam sir potrošila za nešto drugo. :D
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su trouglovi, ja ih pravim sa sirom i jajima, umesto klasične gibanice, a ovo sa spanaćem je baš super...
OdgovoriIzbrišiJako lepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiJa redovno pravim spanakopitu ali nisma jso nikad stavljala orahe;)
OdgovoriIzbrišiIzgledaju jako lijepo, ukusno i hrskavo, njamii!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav.
Nado,, pre pre pre fino :))
OdgovoriIzbrišiOvakve kombinacije su uvijek super! :)
OdgovoriIzbrišiOdlicna kombinacija! :)
OdgovoriIzbrišiDam sve kolače (ajde, skoro sve) za jedan ovakav trokutić. Obožavam i samose, a naravno i ove koje se ne peku u dubokom ulju. Prekrasno.
OdgovoriIzbriširadim ovakve trokutiće sa slatkim nadjevima, nisam isprobala ovako, a ovaj dodatak oraha mi zvuči fantastično
OdgovoriIzbrišiOve pituljice izgledaju jako fino, a dodatak oraha u špinat mi zvuči super!!
OdgovoriIzbrišiOvo obozavam, jako lepo si ih napravila, volim kombinaciju spanaca i sira:)))
OdgovoriIzbrišipozdrav. imate jako lijepe recepte. i trouglići su super,već su isprobani. sve najbolje. Vanja
OdgovoriIzbriši