................Nema ništa bolje od domaće kuhinje, ali niti od svježih mirisnih, domaćih jagoda. S pravom nazvana kraljica voća sinonim je za nešto mirisno, opojno i raskošno. Bilo da su samo sa šećerom ili sa šlagom, u raznim kolačima, tortama ili ovako kao sada savršenim semifreddo varijacijama, marmeladama ili čak i u slanim jelima - jednostavno ih obožavam jer su neodoljive..
Potrebno :
700 g svježih jagoda
300 g šećera u prahu
5 žumanjaka
1 ekstrakt vanilije
3-4 žlice likera od jagoda (po želji)
400 g slatkog vrhnja
Postupak :
1 . Jagode očistite i operite, dodajte im 100 g šećera u prahu i liker od jagoda, pa uz pomoć gnječilice za krumpir usitnite u kašu, tako da ostane i pokoji veći komadić. U metalnoj zdjeli iznad ključale vode, na pari, stalno mješajući, istucite žumanca sa preostalim šećerom u prahu i ekstraktom vanilije, tako da dobijete gustu i svijetlu pjenu. Maknite s vatre i dalje mješajte dok se pjena ne ohladi (4-5 min.).
2 . Kalup za kruh (zapremnine 1,5l) obložite prozirnom folijom. Na dno obloženog kalupa stavite polovicu pripremljene kaše od jagoda. Slatko vrhnje stucite u čvrst šlag, pa mu primješajte ohlađenu smjesu od jaja i preostalu polovicu kaše od jagoda. Tu smjesu premjestite u kalup, na kašu od jagoda, izravnajte i ostavite u pretincu za zamrzavanje najmanje 5 sati.
3 . Semifreddo izvadite iz hladnjaka 10-tak minuta prije samog posluživanja, iskrenite ga na dekorativnu tacnu po vašoj želji te maknite prozirnu foliju. Dekorirajte svježim jagodama i listićima svježe metvice. Režite ga na ploške. Najlakše ćete ga izrezati tako da nož svaki put prethodno umočite u vruću vodu.
Jao predivan ti je, vidi se da su ti jagode favorit, s toliko si kreacije prionula njim i ovom desertu. Posevno me očarao ovaj gornji kašasti dio s jagodama. Očaravajuće.
OdgovoriIzbrišiobožavam ovo, odličan ti je. I fotke su prekrasne
OdgovoriIzbrišisimply adorable! Best regards!
OdgovoriIzbrišinjami!:)
OdgovoriIzbrišiFantastično izgleda, osvežavajuće, podseća me na sladoled a jagode obožavam...
OdgovoriIzbrišiSAVRŠENO NADO!
OdgovoriIzbrišiSlažem se; SAVRŠENO!!!
OdgovoriIzbrišiUgodan vikend:)
E, ovo je desert s voćem kakav mi ze zaista sviđa i kakav volim. Divota! Bilježim.
OdgovoriIzbrišiJednostavan, efektan, lagan, estetski predivan...sve pohvale Nado!
OdgovoriIzbrišiIzgleda totalno primaljivo! :P
OdgovoriIzbrišiZanosno! Tako bi me oraspolozio jedan sada :)
OdgovoriIzbrišiPrelepo izgleda!!!
OdgovoriIzbrišiOdlično Nada ! Jako mi se sviđa ovaj semifredo ! Sve češće se vraćam sa većim količinama jagoda doma , dio ću sigurno iskoristiti i za ovaj semifredo. Jako lijepo si ga servirala i prezentirala !
OdgovoriIzbrišiOvo je prekrasno!!! S obzirom da se i ja ovih dana vracam kuci s vecom kolicina jagoda i stalno isprobavam nove recepte s njima, ovo odmah biljezim! Fotke su fantasticne!
OdgovoriIzbrišiJagode obozavam, uzivam dok traje sezona. Ovo je odlican nacin da se iskoristi deo jagoda koji preostane:)
OdgovoriIzbrišiIzgleda predobro a mogu zamisliti okus :) fantazija :)
OdgovoriIzbrišiObožavam semiferddo, a ovaj tvoj izgleda neodoljivo lijepo. :)
OdgovoriIzbrišiZaista prekrasno i fino od tebe koja obožava jagode.Slikice divne.
OdgovoriIzbrišiVau, odličan je. Pravo osvježenje!
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa, nisam nikad radila semifredo i nadam se da ću ovaj recept kad - tad isprobati.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se jako i ovaj bijeli pladanj ;)
Pravila sam semifreddo i mogu ti reći da je odličan, tako je osvježavajući a jagoda zaista dolazi do izražaja i tako je ukusna..jedino kad ga poslužujem, jagoda je malo više zaleđena od kreme a krema se malo brže topi...sve su svemu za 10..hvala!!!!
OdgovoriIzbrišiUvel aktuelno i predivno!
OdgovoriIzbrišiPratim vaš blog i isprobala sam dosta recepata, ono što mogu reći su samo riječi hvale, jer uz vaše savjete i dobro napisan recept uvijek serviram odlično jelo. Elem, danas sam sa djecom po prvi put pravila semifreddo od jagoda, a za ostatak bjelanaca koristili smo se vašim receptom za mini pavlovne sa prelivom od kajsija.....mmmmmmmmmmmm Divan poslastica za tople ljetnje dane.
OdgovoriIzbrišiNado, hvala vam što nesebično djelite svoje znanje sa nama <3
Pozdrava iz Bara
hi!,I like your writing very so much! proportion we keep in touch more about your post on AOL?
OdgovoriIzbrišiI need a specialist in this area to solve my problem.
May be that is you! Having a look ahead to look
you.