utorak, 27. travnja 2010.

Torta od jagoda s kremom od vanilije




..........U zadnje vrijeme me drže torte, ne znam zašto i zbog čega, iako volim sve vrste kolača i deserata ( i pripremati , a i pojesti ), ovaj put opet sam napravila jednu laganu i osvježavajuću "torticu" od jagoda i s kremom od vanilije. Napravljena je po receptu iz časopisa " Čarolija okusa" i bila odličan desert nakon malog popodnevnog vikend izleta u Varaždinske toplice, a dio atmosfere iz tog prekrasnog malog grada, putem fotografija prenosim i vama...ali nakon recepta :)...




Potrebno :

za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
180 g brašna sol
1 žličica praška za pecivo

Za kremu :
1 mahuna vanilije- štapić vanilije
200 g šećera
100 ml mlijeka
4 jaja
2 žumanca
400 g maslaca ( omekšalog )
500 g  svježih jagoda

Postupak :

1 . Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih. Razbijte jaja, odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca uz dodavanje šećera i prstohvata soli stucite u čvrst snijeg. Umiješajte žumanca i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro izmješajte kuhačom ili lopatcom. Tjesto razmažite u kvadratni kalup za torte (25x25), kojem ste dno pokrili pek papirom, te ga pecite 25 minuta, ostavite da se ohladi, pa ga prerežite.
2 . Vanilin štapić razrežite po dužini, te ostružite srž vanilije. Zakuhajte mlijeko i 100 g šećera u koje ste dodali srž vanilije i štapić. Pjenasto izmiksajte jaja, žumanca i 100 g šećera, pa u tankom mlazu umiješajte mlijeko. Izvadite štapić vanilije. Smjesu stavite na paru, pa je tucite dok ne nastane gusta krema. Maknite s pare da se ohladi na sobnoj temperaturi, tad postupno umiješajte omekšali i izrađen maslac.
3 . Jagode operite i očistite, te svaku prerežite na pola. Na tanjur stavite jedan list biskvita, pa uokolo stavite kvadratni obruč. Uz rub obruča poslažite jagode s rezanom plohom prema van, ulijte polovicu kreme, po njoj poslažite ostatak jagoda, te premažite ostatkom kreme. Stavite drugi list biskvita, pa tortu stavite da se hladi najmanje 2 sata. Pospite ju šećerom u prahu i ukrasite jagodama.





..i par prekrasnih fotografija iz prirode, kao odmor za dušu i oči...

















24 komentara:

  1. Uživala sam u slikicama a i u receptu.
    Divno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Već sam se užasno splašila da će to biti nešto grozno kao voćna torta s pudingom i šlagom, ali vidim da nije, već zbilja nešto fiiiiiiino i super izgledno!
    Toplice su lijepe, naročito ako nisi na rehabilitaciji (kao jedna moja frendica!).

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasna, odavno nisam vidjela ovako lijepo napravljenu tortu od jagoda. Ovu tortu ja nazivam francuska torta od jagoda i ona je zaista jedna od najomiljenijih tortica u pariškim slastičarnicama, tvoja im može parirati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tortica je odlična, lagana i osvježavajuća.
    Uživala sam u prekrasnim sličicama toplica! Da mi je malo otići i odmoriti se, ali ne daju mi....

    OdgovoriIzbriši
  5. Nada,
    this cake looks great -
    fine, elegant and aromatic.
    Very nice pictures!
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmm, kod tebe ovog meseca uzivamo u prekrasnim torticama!;))) Slicice iz toplica su isto fine, bas pravi odmor za dusu i okice...;)))

    OdgovoriIzbriši
  7. torta je divna, taman po mom ukusu. a varaždinske toplice i varaždin su mi neke od najdražih destinacija za izlet i šetnju. toliko mi je tamo lijepo da će nam i vjenčanje biti u tvom kraju :D fotke su mrak!

    OdgovoriIzbriši
  8. Torte su ti sve jedna ljepša od druge! A jagode obožavam, a one moje tortice s jagodama koje sam spomenula kod tvoje zadnje torte s jagodama, još uvijek čuče u folderu :), slične su ovoj, ali ima dana!
    Odličan recept, krasne fotkice, mene je maca kupila! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Savrsena torta,ja takve obozavam,a i deci su najdraze.Fotkice sa izleta su bas lepe!

    OdgovoriIzbriši
  10. Dilajla,Laka kuharica, Selma, Snježo, Mignnone hvala puno!
    Monika toplice su stvarno predivne i opet uskoro planiramo biti tamo, jer je organizaran jedan sportski događaj kojim mi se muž bavi..predivne su, vjerujem da će ti tamo biti prekrasno vjenčanje!
    Hvala Tadeja!
    Vera hvala!
    di-ani, Valen thanks!

    OdgovoriIzbriši
  11. Do you have the recipe in English??
    looks yummy!

    OdgovoriIzbriši
  12. Very beautiful and tempting strawberry cake. It is one of my favorites :-)

    Sawadee from Bangkok,
    Kris

    OdgovoriIzbriši
  13. Anonymus - on the right side of the blog is Google s translator, I know that is not the best translation, but it may help...

    OdgovoriIzbriši
  14. bake in paris - thanks a lot..

    OdgovoriIzbriši
  15. Ova torta izgleda predivno - imam samo jedno pitanje - u sastojcima pise 200g secera za kremu, a kad je opisan nacin kako se krema pravi, pise 100g secera koja je kolicina tacna?
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Sandra!
    Ja se ispričavam,izgleda da sam zaboravila dodati taj dio, hvala li ti na upozorenju, evo recept je ispravljen..Znači ukupno 200g šećera ide, s tim da 100 ide u samo mlijeko sa vanilijom, a preostalih 100 g se miksa s jajima..Hvala još jednom, Nada!

    OdgovoriIzbriši
  17. super!upravo radim ovu tortu nadam se da ćemi ispasti dobro

    OdgovoriIzbriši
  18. Pravim sutra mojim unucima,obozavaju kolace sa jagodama....jos jedan recept u mojoj licnoj kuharici.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  19. jeli moze sa nekim drugim vocem?npr marelice ili visnje?

    OdgovoriIzbriši
  20. Anonimno br.2.- može naravno, marelice mi se čine kao bolji izbor od višanja...

    OdgovoriIzbriši
  21. This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!
    Here is my homepage : forja

    OdgovoriIzbriši
  22. Wow, this paragraph is nice, my younger sister is analyzing
    such things, therefore I am going to inform her.
    Feel free to visit my homepage :: topografía

    OdgovoriIzbriši
  23. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually
    realize what you are talking about! Bookmarked.
    Kindly additionally talk over with my site =).
    We may have a hyperlink exchange agreement among us
    My web page : topografía

    OdgovoriIzbriši