za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
180 g brašna sol
1 žličica praška za pecivo
Za kremu :
1 mahuna vanilije- štapić vanilije
200 g šećera
100 ml mlijeka
4 jaja
2 žumanca
400 g maslaca ( omekšalog )
500 g svježih jagoda
Postupak :
1 . Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih. Razbijte jaja, odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca uz dodavanje šećera i prstohvata soli stucite u čvrst snijeg. Umiješajte žumanca i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro izmješajte kuhačom ili lopatcom. Tjesto razmažite u kvadratni kalup za torte (25x25), kojem ste dno pokrili pek papirom, te ga pecite 25 minuta, ostavite da se ohladi, pa ga prerežite.
2 . Vanilin štapić razrežite po dužini, te ostružite srž vanilije. Zakuhajte mlijeko i 100 g šećera u koje ste dodali srž vanilije i štapić. Pjenasto izmiksajte jaja, žumanca i 100 g šećera, pa u tankom mlazu umiješajte mlijeko. Izvadite štapić vanilije. Smjesu stavite na paru, pa je tucite dok ne nastane gusta krema. Maknite s pare da se ohladi na sobnoj temperaturi, tad postupno umiješajte omekšali i izrađen maslac.
3 . Jagode operite i očistite, te svaku prerežite na pola. Na tanjur stavite jedan list biskvita, pa uokolo stavite kvadratni obruč. Uz rub obruča poslažite jagode s rezanom plohom prema van, ulijte polovicu kreme, po njoj poslažite ostatak jagoda, te premažite ostatkom kreme. Stavite drugi list biskvita, pa tortu stavite da se hladi najmanje 2 sata. Pospite ju šećerom u prahu i ukrasite jagodama.
Uživala sam u slikicama a i u receptu.
OdgovoriIzbrišiDivno.
Već sam se užasno splašila da će to biti nešto grozno kao voćna torta s pudingom i šlagom, ali vidim da nije, već zbilja nešto fiiiiiiino i super izgledno!
OdgovoriIzbrišiToplice su lijepe, naročito ako nisi na rehabilitaciji (kao jedna moja frendica!).
Prekrasna, odavno nisam vidjela ovako lijepo napravljenu tortu od jagoda. Ovu tortu ja nazivam francuska torta od jagoda i ona je zaista jedna od najomiljenijih tortica u pariškim slastičarnicama, tvoja im može parirati.
OdgovoriIzbrišiTortica je odlična, lagana i osvježavajuća.
OdgovoriIzbrišiUživala sam u prekrasnim sličicama toplica! Da mi je malo otići i odmoriti se, ali ne daju mi....
Nada,
OdgovoriIzbrišithis cake looks great -
fine, elegant and aromatic.
Very nice pictures!
Greetings, Diana
Mmm, kod tebe ovog meseca uzivamo u prekrasnim torticama!;))) Slicice iz toplica su isto fine, bas pravi odmor za dusu i okice...;)))
OdgovoriIzbrišitorta je divna, taman po mom ukusu. a varaždinske toplice i varaždin su mi neke od najdražih destinacija za izlet i šetnju. toliko mi je tamo lijepo da će nam i vjenčanje biti u tvom kraju :D fotke su mrak!
OdgovoriIzbrišiTorte su ti sve jedna ljepša od druge! A jagode obožavam, a one moje tortice s jagodama koje sam spomenula kod tvoje zadnje torte s jagodama, još uvijek čuče u folderu :), slične su ovoj, ali ima dana!
OdgovoriIzbrišiOdličan recept, krasne fotkice, mene je maca kupila! :)
Savrsena torta,ja takve obozavam,a i deci su najdraze.Fotkice sa izleta su bas lepe!
OdgovoriIzbrišiBeautiful cake!
OdgovoriIzbrišiDilajla,Laka kuharica, Selma, Snježo, Mignnone hvala puno!
OdgovoriIzbrišiMonika toplice su stvarno predivne i opet uskoro planiramo biti tamo, jer je organizaran jedan sportski događaj kojim mi se muž bavi..predivne su, vjerujem da će ti tamo biti prekrasno vjenčanje!
Hvala Tadeja!
Vera hvala!
di-ani, Valen thanks!
Do you have the recipe in English??
OdgovoriIzbrišilooks yummy!
Very beautiful and tempting strawberry cake. It is one of my favorites :-)
OdgovoriIzbrišiSawadee from Bangkok,
Kris
Anonymus - on the right side of the blog is Google s translator, I know that is not the best translation, but it may help...
OdgovoriIzbrišibake in paris - thanks a lot..
OdgovoriIzbrišiOva torta izgleda predivno - imam samo jedno pitanje - u sastojcima pise 200g secera za kremu, a kad je opisan nacin kako se krema pravi, pise 100g secera koja je kolicina tacna?
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
Draga Sandra!
OdgovoriIzbrišiJa se ispričavam,izgleda da sam zaboravila dodati taj dio, hvala li ti na upozorenju, evo recept je ispravljen..Znači ukupno 200g šećera ide, s tim da 100 ide u samo mlijeko sa vanilijom, a preostalih 100 g se miksa s jajima..Hvala još jednom, Nada!
super!upravo radim ovu tortu nadam se da ćemi ispasti dobro
OdgovoriIzbrišiPravim sutra mojim unucima,obozavaju kolace sa jagodama....jos jedan recept u mojoj licnoj kuharici.
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
jeli moze sa nekim drugim vocem?npr marelice ili visnje?
OdgovoriIzbrišiAnonimno br.2.- može naravno, marelice mi se čine kao bolji izbor od višanja...
OdgovoriIzbrišiThis is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!
OdgovoriIzbrišiHere is my homepage : forja
Wow, this paragraph is nice, my younger sister is analyzing
OdgovoriIzbrišisuch things, therefore I am going to inform her.
Feel free to visit my homepage :: topografía
Thanks a lot for sharing this with all folks you actually
OdgovoriIzbriširealize what you are talking about! Bookmarked.
Kindly additionally talk over with my site =).
We may have a hyperlink exchange agreement among us
My web page : topografía