srijeda, 10. veljače 2010.

Dagnje s bademima





....................Dagnje ili mušule, vjerojatno najpoznatija vrsta školjki u nas, ali i u svijetu. Ja ih koristim kad radim rižota s plodovima mora, kao obavezan sastojak paelli, u pizzi s plodovima mora ili pak vrlo poznato jelo bez kojeg mi ni jedno ljetovanje ne prolazi su dagnje na buzaru...Ovaj put sam ih napravila na malo drugačiji, profinjeniji način, kao predjelo ili pikantan "snack", kratko zapečene, sa mljevenom paprikom i  sjeckanim bademima..Preukusne, uživali smo u svakoj, čak i u ovoj hladnoj zimskoj idili na kratko smo se u mislima vratili vrućim ljetnim večerima....





Potrebno :

2 kg svježih dagnji
4-5 žlica nasjeckanih badema
1 mala žličica mljevene ljute paprike
1 žličica slatke mljevene paprike
2 žlice sitno sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
malo soli
maslinovo ulje

Postupak :

1 . Školjke dobro pod mlazom vode operite, zatvorene izdvojite i ostavite ih da se ocijede. U lonac s vodom stavite školjke, poklopite ih i kuhajte 10- tak minuta dok se ne otvore.Zatvorene bacite.
2 . Gornju polovicu školjke maknite, pa ih s ljuskom prema dolje poslažite u veći protvan ili vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 200 C.
3 . Bademe sitno nasjeckajte pa ih pomiješajte na nasjeckanim češnjakom, svježim peršinom, mljevenom paprikom i 3-4 žlice maslinovog ulja. Pripremljenu smjesu rasporedite po dagnjama i pecite oko 7-10 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-seđu boju.


Broj komentara: 10:

  1. Ovo je apsolutno savršeno. Obožavam gotovo sve iz mora ali školjke su mi u samom vrhu. Obično ih radim na buzaru jer je to provjerena klasika ali ova ideja s bademima zvuči neodoljivo. Isprobati ću ovo na ljeto kad sama naberem dagnje jer mi je tako najslađe. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. M... divota, malo crnjaka, i zeru preprženog francuza.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja radim buzaru od školjki. Kako u Bosni nisu zabranjeni prstaci, ako ih kojim slučajem nađem obavezno ih kupim.
    Kod dagnji jedino ne volim dosadno čišćenje, uvijek ih istrljam četkom dok se ne sjaje, polomim nokte, ali vrijedi užitka.
    Bademi su odlični kao dodatak i definitivno ću ovo isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. krasna ideja mi je sa bademima. ja inače volim sve iz mora ,i sve vrsti školjki... osim dagnji.. ali recept mogu primijeniti za druge vrste školjki.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam ih, ali mogu pojesti sasvim malo da mi ne škode - malo sam alergična na proteine iz školjki. Ovdje nema šanse da ih nabavim, inače bih ih radila u subotu kada imamo malo veće okupljanje. Ova kombinacija sigurno je fenomenalna.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako krasno izgledaju,bas kao iz nekog lux restorana.Samo ja nazalost ovde kod nas nemam gde da ih kupim.Inače su ti u poslednje vreme postovi extra!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je ludilo! Jako, jako sviđa! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nema sta... Kod tebe kao u naslovu, iskljucivo dobra hrana! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim dagnje, ali sa bademom nisam nikad ni pomislila kombinirat. Ove tvoje tako savršeno izgledaju mmmm !!!

    OdgovoriIzbriši