nedjelja, 10. siječnja 2010.

Šarene paprike na grčki


.........Kad kažemo paprika, prva asocijacija pada na punjenu papriku, onu već vrlo popularnu papriku punjenu mljevenim mesom, poznatu kod nas ali i u drugim zemljama. I ova moja je punjena,  pomalo egzotična, bez mesa, s dodatkom krckavih badema. Odlična je kao prilog, šarena, vesela verzija, na Grčki način...



Potrebno :

8-10 paprika (raznih boja)
2 veće rajčice
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
150 g riže
lovorov list
maslinovo ulje
sol, papar
150 g nasjeckanim badema
2-3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
malo timijana
200 g feta sira, narezanog na kockice





 Postupak :

1. Paprike očistite, operite i odrežite im vrhove ( poklopce). Rajčice kratko uronite u kipuću vodu, pri vrhu ih zarežite u križ pa ih ogulite i narežite na kockice.Nasjeckajte luk i češnjak, pa ga propirjajte na malo maslinova ulja da postane staklast. Dodajte nasjeckane rajčice i još malo propirjajte. Za tim dodajte rižu, lovorov list, pa posolite. Izmješajte i dodajte 3 dl kipuće vode i kuhujte otprilike 15-tak minuta.
2 . Kad je riža kuhana skinite ju s vatre, izvadite lovorov list, pa umiješajte nasjeckane bademe, peršin, timijan i Feta sir. Popaprite.
3 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Paprike napunite, pa ih poklopite ostavljenim poklopčićima. Stavite ih u namašten vatrostalni kalup,  na dno kalupa ulijte malo vode, prekrijte folijom i pecite 30-tak minuta. Maknite foliju pa ih još 15-tak minuta dopecite. Poslužite tople.


Broj komentara: 11:

  1. Ako je na grcki eto me odmah :)))
    Bas izgledaju lepo, pravi vatromet boja. Super fotke Nado :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako,jako lepo izgledaju,ukus ne sumnjam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna kombinacija, jako mi se sviđa. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. obožavam ove paprike zbog tih predivnih boja.

    super jelo.. jako mi se sviđa kombinacija

    OdgovoriIzbriši
  5. ove paprike izgledaju fenomenalno! baš mi se sviđa što si odabrala ovako šarene, baš su dekorativne :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala puno svima, na lijepim komentarima!
    Monika hvala, iznenadila si me i ugodno obradovala, tvoji su recepti više nego predivni, a slike.. teško naći pravu riječ..uvijek majstorski i profesionalno odrađene...

    OdgovoriIzbriši
  7. dobro kažeš, baš su vesele ove papričice :) i predivne su sve fotke jer su me automatski podsjetile na ljeto koje volim samo u kulinarskom smislu jer ima puno različitog povrća (i voća) u sezoni :) odlična kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako dekorativno, a punjenje obećava ukusan obrok!

    OdgovoriIzbriši
  9. Često upotrebljavam trobojne paprike, pa i za standardno punjenje mljevenim mesom, a ovaj recept je obecavajuci!!!!! Predlozit cu ga na svom blogu!

    OdgovoriIzbriši