................... I sama pomisao na marmeladu vraća me u djetinjstvo, u našoj obitelji ovaj voćni namaz u "žargonu" još zovemo i "dječjom radosti "..Volimo ju svi, iako ju najviše voli moja bolja polovica, onako jednostavno na kruhu s maslacem. Imamo ih više vrsta u kući, od višanja, marelice, brusnice...Kako ja obožavam tropsko voće i stalno sam u potrazi za nekim novim još ne isprobanim vrstama, od raznih kumquata, kakija ili karambola pomislila sam kako bi bilo super napraviti marmeladu od tropskog voća. S malo mozganja i razgledavanja u obližnjem trgovačkom centru, odlučila sam se na kombinaciju mango - kivi ..i mogu vam reći da sam prezadovoljna krajnjim ishodom, pa se često nalazim u iskušenju za još žličicu i još samo jednu....i već znam što ću za doručak, uz šalicu tople kave...
Potrebno : (za 3 staklenke)
2 manga
1/2 kg kivija
500 g šećera
2 dcl soka od jabuke
1 vrećica Želina
1 paketić limunske kiseline
Postupak :
1 .Ogulite voće, mangu izvadite košticu, pa ga kao i kivi narežite na manje kockice. Dodajte sok od jabuke, pa umiješajte Želin pomiješan sa šećerom, ostavite da odstoji 1sat.
2 . Stavite voće u širok lonac, pustite da zakuha na jačoj vatri. Kuhajte ga 10-tak minuta. Na tanjurić izvadite malo marmelade, pa provjerite da li se želira, malo pričekajte, pa postavite tanjurić u koso, ako smjesa klizi kuhajte još 10-tak minuta, pa dodajte paketić limunske kiseline. Izmješajte.
3 . Izlijte marmeladu u staklenke koje imaju poklopac na navoj, koje ste prethodno isplahnuli kipućom vodom. Dobro ih zatvorite, pa ih okrenite na poklopac i ostavite ih tako 15 - tak minuta. Vratite ju u prvobitni položaj, ohladite i čuvajte u hladnjaku!
Nisam pretjerano luda za marmeladama i zapravo ih koristim samo kao premaz za biskvite ili za spajanje keksića. Zbog toga se rijetko odlučim i raditi marmelade, džemove i sl., radim ih jedino ako imam puno nekog voća. :)
OdgovoriIzbrišiIpak ova kombinacija mi je jako zanimljiva i sigurna sam da je marmelada ukusna, a izgleda presavršeno. :)
Svidja mi se taj dašak egzotike u zimu.J avolim marmeladice svakakve.Napravim ih u manjim količinama i onda mazem stalno drugu.Na jednom blogu sam videla recept za marmeladu od narandze i šargarepe...:)sto da ne.Bas pogledaj blog je U kuhinji sa B.
OdgovoriIzbrišiIt seems very subtle and delicious,
OdgovoriIzbrišitasty presentation.
Great photos
Greetings, Diana
Hm :-)
OdgovoriIzbrišiKakvog li je ukusa, ne mogu da naslutim. Nisam jela ovakvu kombinaciju ali mi zvuci jako fino.
Ja volim marmelade, najviše od trešanja i miješanog šumskog voća.
OdgovoriIzbrišiOva kombinacija izgleda predivno.. Super si se sjetila.
Odlično izgleda! Ove crne točkice daju posebnu draž!
OdgovoriIzbrišiDa nisam ovih dana zaglavila s jednim drugim voćem, ni kriva ni dužna, stvarno bih odmah isprobala, ali pamtim za ubuduće!
:))) a da nismo od jednog tate? :)))
OdgovoriIzbrišii ja fantaziram sa marmeladama i ostalim receptima iz pripreme jela, pa sam isprobao i tu kombinaciju (mango/kiwi)jos pre 8 godina i svakako da je super, ali evo jos par ideja u kombinaciji sa mangom.
belo grozdje bez kospica,
dinja (ne lubenica kako je nazivaju Dalmatinci) i papaja.
Dinja daje tako nezan ukus (bas kao prvi poljubac stidljive devojke), probajte.
Ne trebam vam crtati, vidim da ste svi u TRENDU :), ali eto malo materijala za vase nove fantazije.
Jedini moj savet, ne stavljajte zeletin. Istina, dobicete manje mase ako pravilno ukuvate, ali bar znate da je 100% nesto prirodno i samo vase.
Jos jedan savet za dugogodisnje konzerviranje.
Verovali ili ne, moji dzemovi su stari i po 5-6 godina i nema sanse da se pokvare, a ne stavljam apsolutno nista osim secera i mozda nekih dodataka za ukus.
Ja jednostavno drzim napunjene teglice u rerni (oven) po dobrih 5-6 sati na temparaturi od 80-90 stepeni C.
Prijatno,
KAJ - Kolja