.........Kad kažemo paprika, prva asocijacija pada na punjenu papriku, onu već vrlo popularnu papriku punjenu mljevenim mesom, poznatu kod nas ali i u drugim zemljama. I ova moja je punjena, pomalo egzotična, bez mesa, s dodatkom krckavih badema. Odlična je kao prilog, šarena, vesela verzija, na Grčki način...
Potrebno :
8-10 paprika (raznih boja)
2 veće rajčice
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
150 g riže
lovorov list
maslinovo ulje
sol, papar
150 g nasjeckanim badema
2-3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
malo timijana
200 g feta sira, narezanog na kockice
Postupak :
1. Paprike očistite, operite i odrežite im vrhove ( poklopce). Rajčice kratko uronite u kipuću vodu, pri vrhu ih zarežite u križ pa ih ogulite i narežite na kockice.Nasjeckajte luk i češnjak, pa ga propirjajte na malo maslinova ulja da postane staklast. Dodajte nasjeckane rajčice i još malo propirjajte. Za tim dodajte rižu, lovorov list, pa posolite. Izmješajte i dodajte 3 dl kipuće vode i kuhujte otprilike 15-tak minuta.
2 . Kad je riža kuhana skinite ju s vatre, izvadite lovorov list, pa umiješajte nasjeckane bademe, peršin, timijan i Feta sir. Popaprite.
3 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Paprike napunite, pa ih poklopite ostavljenim poklopčićima. Stavite ih u namašten vatrostalni kalup, na dno kalupa ulijte malo vode, prekrijte folijom i pecite 30-tak minuta. Maknite foliju pa ih još 15-tak minuta dopecite. Poslužite tople.
Ako je na grcki eto me odmah :)))
OdgovoriIzbrišiBas izgledaju lepo, pravi vatromet boja. Super fotke Nado :))
prelepo...
OdgovoriIzbrišiJako,jako lepo izgledaju,ukus ne sumnjam!
OdgovoriIzbrišiKrasna kombinacija, jako mi se sviđa. :)
OdgovoriIzbrišiobožavam ove paprike zbog tih predivnih boja.
OdgovoriIzbrišisuper jelo.. jako mi se sviđa kombinacija
ove paprike izgledaju fenomenalno! baš mi se sviđa što si odabrala ovako šarene, baš su dekorativne :)
OdgovoriIzbrišiHvala puno svima, na lijepim komentarima!
OdgovoriIzbrišiMonika hvala, iznenadila si me i ugodno obradovala, tvoji su recepti više nego predivni, a slike.. teško naći pravu riječ..uvijek majstorski i profesionalno odrađene...
dobro kažeš, baš su vesele ove papričice :) i predivne su sve fotke jer su me automatski podsjetile na ljeto koje volim samo u kulinarskom smislu jer ima puno različitog povrća (i voća) u sezoni :) odlična kombinacija!
OdgovoriIzbrišiJako dekorativno, a punjenje obećava ukusan obrok!
OdgovoriIzbrišiČesto upotrebljavam trobojne paprike, pa i za standardno punjenje mljevenim mesom, a ovaj recept je obecavajuci!!!!! Predlozit cu ga na svom blogu!
OdgovoriIzbrišiHvala svima!
OdgovoriIzbrišiHvala Rea!