.............Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno sa dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.
Potrebno:
2 jaja
80 g šećera
200 g 20% kiselog vrhnja
1/2 jogurta
350 g brašna
1 žličica ribane limunove korice
2 žličice praška za pecivo
1 mala žličica cimeta
malo soli
1 veća sitno naribana jabuka
1/2 dcl ruma
80 g suhih grožđica
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Postupak :
1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa mješanjem dodajte kisrlo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Mješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.
2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju nebi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje ocijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.
3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.
krasne su, volim ih, a i fotke su divne!!
OdgovoriIzbrišiPrekrasne fritule, uvijek dobrodošle, ovo s jabukom mi je iznenađenje.
OdgovoriIzbrišisviđa mi se kombinacija s jabukom, nikad probala..fotke su prekrasne skroz :)
OdgovoriIzbrišiOdavno nisam jela dobre fritule! Ove mi se bas dopadaju, mada bi moje bile bez suvog grozdja. Kao mala sam ga uvek vadila iz fritula sto je moju mamu izludjivalo....
OdgovoriIzbriši1/2 jogurta se odnodi na jogurt u casi od 2dl?
Preslatke su a fotke su fantastične... Pozdrav
OdgovoriIzbrišiJa rijetko sama radim ovakve vrste slastica, ali kad mi ih negdje ponude, gricnem! :)
OdgovoriIzbrišiPogotovo kad zgledaju ovako dobro kao tvoje.
Moje prve fritule su i bile napravljene s jabukama po Masaterinom receptu kada smo istraživali njen blog:
OdgovoriIzbrišiJa inače rijetko radim ovakve slastice, nisu mi mrske, dapače! Ali, nešto mi je u zadnje vrijeme mrsko pržiti u dubokoj masnoći,.... ne znam što ću sa ulja poslije:)
Obožavam fritule!
OdgovoriIzbrišiFotografije su prekrasne, sve pohvale.
Lijep pozz.
Ovakve stvari volim da jedem zimi, pa se posle pitam "od kud mi višak kilograma?", a ko ih ne bi voleo kad ovako lepo izgledaju...
OdgovoriIzbrišivolim ih ali ih rijetko radim jer izbjegavam prženje, inače bi svaki dan mogla tamaniti po njima :D fotke sjajne!
OdgovoriIzbrišiNisam ih nikada probala, ali kao ljubitelju krofni sigurno bi mi se svidele. Jedino bih jabuku izostavila.
OdgovoriIzbrišiSlicice su veoma lepe, prave prolecne:)
fritule nisam radila ni jela već godinama, a ovakve nisam ni probala, slike su prelsatke
OdgovoriIzbrišiOd kako blogujem pohvatala sam mnoge recepte i saznala njihovo poreklo. Rum me ovde oduševljava kao i druge arome. Ne bežim od masnoće duboke. Ako se sve lepo isprži onda stvarno malo masnoće stvari popiju.
OdgovoriIzbrišiNado, košuljica je kao šećer!
Nisam ih nikada pravila,izgledaju božanstveno!
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se dodatak naribane jabuke, ja je inače stavljam u palačinke kad ih radim i to bude totalno super, vjerujem da se i ovdje dobro uklopi. Inače nikad ne radim fritule jer sam lijena visiti nad tečom vrućeg ulja, ali se zato motam u pozadini kad ih drugi rade, i onda ih kradem maltene čim izađu iz ulja i jedem tako vruće :D Jedino ih takve volim, dok su još dosta vruće, ali baš ih jako volim, uhh.
OdgovoriIzbriši(Ajme zašto ja obilazim blogove s finim receptima usred noći kad ne smijem niš gricnuti, joj... :D)
SJAJNE SU !! Pošto je moja majka dalmatinka ne čudi zašto ih obožavam !
OdgovoriIzbrišiPreslatko izgledaju i jos ovako fotkane u kosarici koju drze malene rucice, poslednja fotka mi je najlepse...evo, moracu da se posluzim!;)))
OdgovoriIzbrišiNado, savršene su, i fritule i fotke! :)
OdgovoriIzbrišiSuper fritulice ! I kod nas se često rade, rijetko kada me u Dbk ne dočekaju sa fritulama ili kako ih mi zovemo prikle-priklice. Sada za Uskrs će sigurno biti na stolu. Tvoje odlično izgledaju, jako primamnjive !
OdgovoriIzbrišiHvala svima!
OdgovoriIzbrišiKnjiški moljac - da radi se o pola jogurta od 2dl!
Ooooo, fritule obozavam, i ove mi izgledaju savrseno!!! A slicice su prelijepe!
OdgovoriIzbriši