nedjelja, 20. ožujka 2011.

Tiramisu kocke





.............Tiramisu je svjetski poznata poslastica porijeklom iz Italije, točnije iz Siene ili Trevisa, sastoji se najčešće od fine lagane kreme na bazi sira, piškota namočenih u kavu i dekorativnog pokrova od kakaa. Kao i kod drugih kolača i slastica i Tiramisu ima svoje varijacije na temu, pa ih se može naći s dodatkom voća, jabuka, jagoda ili recimo s višnjama..Ova moja varijacija je bez piškota, s laganim kakao biskvitom i obogaćena aromom amareta - likera od badema...Kolač dobro rashladite, dekorirajte kakaom i srebrnim perlicama..


 





 
Potrebno :

za biskvit
6 jaja
200 g šećera
1 žlica jestivog škroba (Gustina)
160 g brašna
30 g gorkog kakaa (za kolače)
1 prašak za pecivo

za kremu
4 žumanca
150 g šećera
4 žlice amaretta (likera od badema)
500 g mascarponea
250 g posnog svježeg sira
300 g slatkog vrhnja
1 šlag fix

za dekoraciju
2 žlice gorkog kakaa
srebrne šećerne perlice







Postupak :

1 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca stucite u čvrst snijeg postupno dodavajući 100 g šećera. Žumanca pjenasto izmiksajte s preostalih 100 g šećera i 4 žlice vruće vode, pa po tome prosijte suhe sastojke, brašno pomiješano sa škrobom , kakaom i praškom za pecivo. Na vrh stavite tučeni snijeg i sve dobro izmješajte. Biskvitnu smjesu izlijte u četvrstasti kalup za torte obložen papirom za pečenje, izravnajte je u ravnomjernom sloju i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta (provjerite čačkalicom). Pečen biskvit izvadite i ohladite u kalupu.
2 . Žumanca za kremu tucite na pari sa šećerom i 3 žlice amaretta dok ne dobijete svjetlu i gustu pjenu. Mascarpone izmiksajte sa svježim sirom, a zatim u njega umiješajte slatko vrhnje stučeno sa šlag fixom i kremu od žumanaca. Aromatizirajte kremu s 2-3 žlice amaretta.
3 . Ohlađen biskvit vodoravno razrežite da dobijete tri lista biskvita. Prvi list biskvita stavite na tanjur ili tacnu za kolače po vašoj želji, pa oko njega vratite opran i čist okvir kalupa za tortu, premažite ga 1/3 kreme, pa to ponovite i sa preostala dva lista i kremom. Složen kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku da se stisne.
4 . Prije samog posluživanja debelo ga pospite tamnim kakaom , izrežite na 16 kocki, pa na svaku za dekoraciju stavite nekoliko šećernih srebrnih perlica.



Broj komentara: 26:

  1. Nado,ovo je moj omiljeni kolac!!!Divan je!!Da li moram da stavim bas liker od badema(nemam ga na zalost) ili moze da se zameni s nekim?:((

    OdgovoriIzbriši
  2. BAs bi i prijao jedan sada! Jako fino izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je tiramisu bez piškota. Moram priznati da izgleda još bolje. Odličan kontrast!

    OdgovoriIzbriši
  4. divna kombinacija :) sviđaju mi se tvoje kombinacije čokoladnog mekanog biskvita i kreme na bazi sira, kao ona torta od prijašnjeg posta..baš profinjeno i za sve ukuse. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan tiramisu ! Krema mi se posebno sviđa , jako dobro !! I izgleda tako fino, ukusno ....., super je !

    OdgovoriIzbriši
  6. fenomenalna varijacija na temu, odličan kolač :)

    OdgovoriIzbriši
  7. tiramisu je jedan od mojih 5 top deserata.
    odlična je ideja sa biskvitom, ovako narazan u kockama.

    fotke su preeeeeeeedivne :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej Nado,
    Ovaj recept je za mene puno pogodak, obožavam tiramisu, a mislim da ga volim upravo zbog te kave. :)
    Ove tvoje koce su stvarno predivne, a ne sumnjam da su i ukusne. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prelepa interpretacija Nado. Pun pogodak. Obično viđamo Tiramisu torte na belim podlogama, a mislim da je ovo mnogo bolje. Savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Stvarno prefino.Ja obožavam tvoje predivn fotke i ovajo pedantne recepte!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja nisam ljubitelj tiramisua upravo zbog kave. Kavu volim gotovo isključivo kao kavu i stoga mislim da bi mi ova tvoja verzija bila daleko bolja. Odlično izgelda, vjerujem i da je jednako ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Nado, ove tvoje kocke tako fino izgledaju a ja jos nikako da napravim tiramisu i konacno isprobam taj svetski cuveni slatkis, ali tvoja verzija mi se cini bas poput nekog finog sladoleda u kombinaciji sa mekim biskvitom, mmmm...:)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivne slike, kao i uvek :) Kolac izgleda tako dobro, bas bi mi prijalo sada jedno parce :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Kako savršene kocke! Koja si ti umjetnica..!

    OdgovoriIzbriši
  15. Nisam ga nikad pravila bez piskota,izgleda jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  16. iskreno, meni je tiramisu puno ukusniji s finim sočnim biskvitom natopljenim kavom, nego piškotama tako da je za mene ovaj recept pun pogodak! fenomenalno...

    OdgovoriIzbriši
  17. E' molto chic preparato in questo modo, ciao

    OdgovoriIzbriši
  18. wow...looks divine...kudos to you..!
    great blog..happy to find you..very innovative and great photography..
    glad to follow u..:)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Nado, sve je savršeno, samo u receptu ne navodiš koliko jaja (žumanjaka) i šećera ide u kremu. Ja sam improvizirala i stavila sam dva žumanjka na 250 gr mascarponea i na svaki žumanjak 1 veliku žlicu šećera.
    Moja družina je prezadovoljna jer u ovom kolaču nema kave.
    Svi su uživali .... i više nema - sve su popapali Pozdrav Maja

    OdgovoriIzbriši
  20. Tiramisu je moj omiljeni kolač, a ova varijacija mi se jako sviđa. Volim ovakve kolače: red biskvita, red kreme, red biskvita... njam.

    OdgovoriIzbriši