utorak, 30. ožujka 2010.

Piletina na Mediteranski način / Mediterranean chicken casserole



...............Na sam spomen mediteranskog i onog što čini ta kuhinja, prva asocijacija koja mi pada na pamet su ribe, račići, inćuni,  školjke ili masline, ali osim toga, ta kuhinja krije i vrlo zanimljive kombinacije s drugim vrstama mesa  poput ove sočne piletine u ukusnom umaku od rajčice..
...............Pileća kaserola ili tepsija je jelo koje smo ovaj mjesec radili kao dio blogerske igre Kuvarijacije, a po ovom receptu. Ukusno, sočno meso prvo preprženo na maslinovu ulju, a zatim i zapečeno s umakom od rajčice s dodatkom mladog boba..Poslužila sam ga po receptu, uz spiralnu tjesteninu...
...............Moram napomenuti da sam ja napravila male izmjene od originalnog recepta, pa sam bob prije dodavanja u tepsiju prokuhala otprilike 30- tak minuta i tek tada ga dodala piletini i rajčici....Prefino!...



Potrebno :

2 žlice maslinovog ulja
8 pilećih bataka
1 luk, nasjeckan
3 štapića celera, nasjeckana na debljinu 2 cm
2 zgnječena češnja češnjaka
200 g šampinjona, deblje narezana
2 x 400 g nasjeckanih pelata iz limenke
1 pileća kocka
150 g smrznutog mladog boba
1 žlica svježeg lišća timijana ili majčine dušice
Svježe mljeveni papar
200 g fussila ( spiralne tjestenine), po želji




Postupak :

1 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Stavite ulje u ne prijanjajuću tavu i zagrijte ga na srednje jaku toplinu. Dodajte piletinu i pecite uz stalno okretanje, 5 minuta ili dok ne dobije lijepu smeđu boju. Premjestite ju u vatrostalnu posudu zapremnine 2l.
2 . Na preostalo maslinovo ulje dodajte luk i celer, kuhajte i mješajte dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i gljive, pa dalje kuhajte mješajući dok i gljive ne omekšaju. Dodajte rajčice i pileću kocku , te prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte u tepsiju s piletinom.
3 . Prekrijte tepsiju poklopcem ili alu folijom i sve zapecite 35 minuta u zagrijanoj pećnici, dok piletina ne omekša. Za tim u tepsiju dodajte bob i timijan i još kuhajte dok grah ne omekša. Izvadite jelo iz pećnice, kušajte i po želji popaprite.
4 . U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente ili po uputi na pakiranju. Procijedite ju.
5 . Jelo poslužite uz prokuhanu spiralnu tjesteninu.

Broj komentara: 16:

  1. Fino izgleda. Ja ovog meseca nista nisam stigla da radim, tako da mi ostaje samo da gledam vase uratke na fotografijama :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmnogo dobro izgleda. I mene je privuklo to mediteransko u ovom jelu, napravila sam ga i svima se svidjelo.I ja sam bob malo prikuhala prije nego sam ga dodala u posudu za pečenje.

    OdgovoriIzbriši
  3. jel ja to kasnim ili si ti uranila? zar ne piše da objavljujemo u srijedu, 31.3.? uf, ja nemam još post ni približno spreman :/ uglavnom, ovo tvoje jelo izgleda totalno drugačije od mojeg. moja piletina pliva u rajčici i izgleda kao varivo :) tvoje mi se više sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao što napisah kod Cookete, ova tema obara me s nogu u negativnom smislu, ali sam sigurna da je jelo jako fino, s obzirom na sve ostale sastojke. Također, ona prva slikica je super (na njoj se piletina jedva razaznaje, pa mi se to sviđa). Što se Mediternaske kuhinje tiče, mi pojma nemamo kako je raznolika i prepuna okusa jer sve cijenimo po Dalmaciji koja, gle bogohuljenja, ima siromašku hranu: riba, blitva, krumpir. Ne treba zaboraviti da su Mediteranci i Maroko, Tunis, Egipat......

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam imala stari bob i nisam bas umela da ga pripremim, pa mi je ostao malo tvrd. Ali meso i ovo sve okolo je ispalo super.

    Tvoja varijacija jako lepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super ti je ispalo. Odlične fotke!

    OdgovoriIzbriši
  7. Svi recepti i fotke su ti mrak.Da ja znam ovako ufotkat i ja bih pisala blog :(
    Koji fotic koristis ako nije tajna
    Ana :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ljiljo hvala, čekamo te!
    Pep-40 - pozdrav i tebi, hvala!
    Selma - hvala puno, činjenica je da se grah, kakav god, mora dugo kuhati, suhi i namočiti i da mu kuhanje pred kraj nije dovoljno i tu je falš u tom receptu..Osim toga i nigdje nije pisalo da se meso prije svega mora nasoliti, ali tko imalo zna nešto u kuhanju to će prije svega napraviti. Po meni je taj recept površan!
    Svakako, bilo nam je ukusno i odlično!
    Monika hvala, primjećujem da si sve stigla i super napravila!
    Laka kuharica - ja znam zemljopis i znam što je Mediteranska kuhinja, hvala ti u svakom slučaju..
    Majo hvala, ne znam dali se kod vas može kupiti Ledov smrznuti mladi bob, taj sam ja koristila, a suhi svakako mislim da treba večer prije namočiti. Meni tvoje fotke super izgledaju!
    Tadeja hvala!
    Snježo hvala!
    Eoc, thanks!
    Ana hvala ti, važno je ako znaš kuhati, a koristim Canonov profesionalni fotoaparat!

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivno!!
    Ovo Australci obozavaju,svi magazini imaju bar jednu verziju premanja ovog jela !!
    Tvoje je predivno!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Savrseno izgleda,bas mi zao sto nisam učestvovala!

    OdgovoriIzbriši
  11. U kako je tebi divno ispalo ovo jelo. Prekrasno i ukusno izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ružo hvala puno!
    Vera, Andrea hvala vam!

    OdgovoriIzbriši
  13. odlično izgleda, divno si to napravila

    OdgovoriIzbriši