..............Bliži se sezona jagoda, ovog mnogima i najdražeg proljetnog voća, u kojem ja volim uživati tokom cijele njihove sezone i iskorištavati ga u kojekakvim finim desertima ili jednostavno ( i staromodno) uživati u njihovoj kombinaciji sa šlagom (slatkim vrhnjem) ili čokoladom..Ovo je jedna u stvari proljetno- ljetna osvježavajuća torta, kombinacije sira, slatkog vrhnja, jogurta i jagoda..
Potrebni sastojci :
za biskvit :
3 jaja
85 g šećera
85 g brašna
1 prašak za pecivo
za nadjev :
10 listića želatine
500 g svježih jagoda
500 g posnog svježeg sira
250 g jogurta
4 žlice mlijeka
90 g šećera
2 vanilin šećera
4 žlice soka od limuna
500 ml slatkog vrhnja
80 g sjeckanih pistacija
Postupak :
1 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Za to vrijeme u dvije zdjele odvojite žumnjca i bjelanjca. Od bjelanjaka stucite čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Žumanjca razmutite, pa ih primješajte u snijeg, dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmješajte pa smijesu izlijte u pek papirom obložen kalup za torte promjera 26 cm. Biskvit pecite 15- tak minuta. Pečen izvadite iz kalupa i prohladite na rešetci za kolače.
2 . Želatinu namočite da omekša. Jagode očistite, operite i prerežite popola. 150 g jagoda narežite na kockice, a 150 smiksajte u kašu štapnim mikserom. U zasebnoj zdjeli izmješajte sir, jogurt, šećer i vanilin šećer. Dodajte i sok od limuna pa još izmješajte. Slatko vrhnje stucite, pa dio ( 5-6 žlica) ostavite za ukrašavanje. Želatinu ocijedite i otopite u zagrijanom mlijeku, dodajte joj 2 žlice smjese od sira, pa sve primješajte u ostatak kreme.
3 . Kremu podijelite u dva dijela, pa u jedan dio umiješajte narezane i izmiksane jagode. Polovicu tučenog vrhnja umiješajte u bijelu, a polovicu u ružičastu kremu.
4 . Oko hladnog biskvita zatvorite okvir kalupa za tortu. Biskvit prvo premažite kremom od jagoda, a za tim i onom od sira. Tortu najmanje 4 sata ostavite u hladnjaku. Tada maknite okvir, pa rub torte naokolo premažite ostavljenim tučenim vrhnjem. Pospite ga, ukrasite sjeckanim pistacijama. Ostatak jagoda narežite na polovice i četvrtine i poslažite po torti. Ako želite da jagode imaju dodatni sjaj glazirajte ih preljevom za torte.
Prekrasna je! Ja imam tortice s jagodama u folderu već dva tjedna, nikako da objavim! Preduhitrila si me! Stvarno je očaravajuća, dajem kraljevstvo večeras za jedan griz! :)
OdgovoriIzbrišiBas osvjezavajuce :-)
OdgovoriIzbrišiNista ljepse od dobro rashladjene pjenaste tortice po lijepom suncanom danu.
I dok kod vas pocinje sezona jagoda i proljece kod nas polako opada temperatura i priblizava se zima i pocinje udarna sezona jagoda :-)
Beautiful cake! I wish I could read the recipe ;-P
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je. Jedva čekam jagode!
OdgovoriIzbrišiIt's so deliciate and mild.... adorable...
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda, sigurno je fina, jedino što još nije sezona jagoda ovdje, a one koje se mogu kupiti, jednostavno nisu jagode - pretpostavljam da su GMO, nemnaju ni okus ni miris jagoda!
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda,prelepo dekorisana,izgleda osvezavajuće.
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa ova kombinacija, a pistacije su mi poseban touch na torti. Divna je. :)
OdgovoriIzbrišiI don't need to understand the language....but it looks superb!!!!!!!!!
OdgovoriIzbrišiOvakve su mi tortice uvek pun pogodak!!!
OdgovoriIzbrišiprelijepo izgleda ova torta ukrašena jagodam i pistacijama... imam jedan sličan recept, ali ne neađem neslane pistacije... :(
OdgovoriIzbrišitorta je prekrasna! jako volim ovakve prozračne lagane torte s voćem, a jagode su mi tu definitivno na samom vrhu.
OdgovoriIzbrišiprekrasna je iz svih uglova, a po sastojcima tek... Obožavam jagode i lagane kolače sa jagodama, a ova torta je kraljevska.
OdgovoriIzbrišiTorta puna okusa i boja,zaista divna..
OdgovoriIzbrišihajde draga molim te objasni mi ovaj dio gdje razdvajaš kreme,malo sam zbunjena ,djeluje jako fino samo ako to dobro izvedem ..znaći koja je krema od sira a koja od jagoda???
OdgovoriIzbrišiznači umutiš sir, jogurt, šećer ...., to je bijela krema, nju podjeliš na dva dijela u jedan dodaš sjeckane i miksane jagode te pola slatkog vrhnja-šlaga stučenog-(šlag ili slatko vrhnje posebno zamutiš) ta krema će ti biti roze ili ružičaste boje, a ostatak šlaga ubaciš u drugi dio bijele kreme, od sira i jogurta, ali bez jagoda i on ostaje bijele boje. to su te dvije kreme....nadam se da sam pomogla, torta izgleda božanstveno, moram je probati jer evo i sad ima jagoda...kasne ljetne jagode
Izbrišipistacije su soljene ili?
OdgovoriIzbrišiNaravno ( anonimna) da nisu....
Izbriši