subota, 27. ožujka 2010.

Jogurt torta s jagodama





..............Bliži se sezona jagoda, ovog mnogima i najdražeg proljetnog voća, u kojem ja volim uživati tokom cijele njihove sezone i iskorištavati ga u kojekakvim finim desertima ili jednostavno ( i staromodno) uživati u njihovoj kombinaciji sa šlagom (slatkim vrhnjem) ili čokoladom..Ovo je jedna u stvari proljetno- ljetna osvježavajuća torta, kombinacije sira, slatkog vrhnja, jogurta i jagoda..




Potrebni sastojci :

za biskvit :
3 jaja
85 g šećera
85 g brašna
1 prašak za pecivo

za nadjev :
10 listića želatine
500 g svježih jagoda
500 g posnog svježeg sira
250 g jogurta
4 žlice mlijeka
90 g šećera
2 vanilin šećera
4 žlice soka od limuna
500 ml slatkog vrhnja
80 g sjeckanih pistacija


Postupak :

1 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Za to vrijeme u dvije zdjele odvojite žumnjca i bjelanjca. Od bjelanjaka stucite čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Žumanjca razmutite, pa ih primješajte u snijeg, dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmješajte pa smijesu izlijte u pek papirom  obložen kalup za torte promjera 26 cm. Biskvit pecite 15- tak minuta. Pečen izvadite iz kalupa i prohladite na rešetci za kolače.
2 . Želatinu namočite da omekša. Jagode očistite, operite i prerežite popola. 150 g jagoda narežite na kockice, a 150 smiksajte u kašu štapnim mikserom. U zasebnoj zdjeli izmješajte sir, jogurt, šećer i vanilin šećer. Dodajte i sok od limuna pa još izmješajte. Slatko vrhnje stucite, pa dio ( 5-6 žlica) ostavite za ukrašavanje. Želatinu ocijedite i otopite u zagrijanom mlijeku, dodajte joj 2 žlice smjese od sira, pa sve primješajte u ostatak kreme.
3 . Kremu podijelite u dva dijela, pa u jedan dio umiješajte narezane i izmiksane jagode. Polovicu tučenog vrhnja umiješajte u bijelu, a polovicu u ružičastu kremu.
4 . Oko hladnog biskvita zatvorite okvir kalupa za tortu. Biskvit prvo premažite kremom od jagoda, a za tim i onom od sira. Tortu najmanje 4 sata ostavite u hladnjaku. Tada maknite okvir, pa rub torte naokolo premažite ostavljenim tučenim vrhnjem. Pospite ga, ukrasite sjeckanim pistacijama. Ostatak jagoda narežite na polovice i četvrtine i poslažite po torti. Ako želite da jagode imaju dodatni sjaj glazirajte ih preljevom za torte.

Broj komentara: 18:

  1. Prekrasna je! Ja imam tortice s jagodama u folderu već dva tjedna, nikako da objavim! Preduhitrila si me! Stvarno je očaravajuća, dajem kraljevstvo večeras za jedan griz! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas osvjezavajuce :-)
    Nista ljepse od dobro rashladjene pjenaste tortice po lijepom suncanom danu.
    I dok kod vas pocinje sezona jagoda i proljece kod nas polako opada temperatura i priblizava se zima i pocinje udarna sezona jagoda :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Beautiful cake! I wish I could read the recipe ;-P

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna je. Jedva čekam jagode!

    OdgovoriIzbriši
  5. It's so deliciate and mild.... adorable...

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgleda, sigurno je fina, jedino što još nije sezona jagoda ovdje, a one koje se mogu kupiti, jednostavno nisu jagode - pretpostavljam da su GMO, nemnaju ni okus ni miris jagoda!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super izgleda,prelepo dekorisana,izgleda osvezavajuće.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako mi se sviđa ova kombinacija, a pistacije su mi poseban touch na torti. Divna je. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. I don't need to understand the language....but it looks superb!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. prelijepo izgleda ova torta ukrašena jagodam i pistacijama... imam jedan sličan recept, ali ne neađem neslane pistacije... :(

    OdgovoriIzbriši
  11. torta je prekrasna! jako volim ovakve prozračne lagane torte s voćem, a jagode su mi tu definitivno na samom vrhu.

    OdgovoriIzbriši
  12. prekrasna je iz svih uglova, a po sastojcima tek... Obožavam jagode i lagane kolače sa jagodama, a ova torta je kraljevska.

    OdgovoriIzbriši
  13. Torta puna okusa i boja,zaista divna..

    OdgovoriIzbriši
  14. hajde draga molim te objasni mi ovaj dio gdje razdvajaš kreme,malo sam zbunjena ,djeluje jako fino samo ako to dobro izvedem ..znaći koja je krema od sira a koja od jagoda???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znači umutiš sir, jogurt, šećer ...., to je bijela krema, nju podjeliš na dva dijela u jedan dodaš sjeckane i miksane jagode te pola slatkog vrhnja-šlaga stučenog-(šlag ili slatko vrhnje posebno zamutiš) ta krema će ti biti roze ili ružičaste boje, a ostatak šlaga ubaciš u drugi dio bijele kreme, od sira i jogurta, ali bez jagoda i on ostaje bijele boje. to su te dvije kreme....nadam se da sam pomogla, torta izgleda božanstveno, moram je probati jer evo i sad ima jagoda...kasne ljetne jagode

      Izbriši
  15. pistacije su soljene ili?

    OdgovoriIzbriši