četvrtak, 11. veljače 2010.

Tropski parfe od sira



..................Ova tortica mi je još jedan dokaz da sir stvarno obožavam u svim kombinacijama, a i malo je jela u kojima ja ne koristim sir općenito. Uvijek je to ili nekakva zapečena mozzarela ili tvrdi masni u nekom finom umaku ili svježi u savijači ili u lazanjama..ma obožavam sir...Ovaj put ga koristim u ovoj laganoj i toliko prozračnoj  tortici ili cheescake- u, u parfe kremi, s biskvitnom podlogom od keksa i sa želeom od tropskog voća....





Potrebno :

200 g petit beurre keksa
120 g maslaca

8 listića bijele želatine
500 g svježeg nemasnog sira
200 g punomasnog svježeg sira
90 g šećera
6 žlica praha za milk shake okusa vanilije
300 ml soka od tropskog voća
200 g slatkog vrhnja




Postupak :


1 . Kekse zdrobite uz pomoć valjka i čvršće vrećice za zamrzavanje. Pomiješajte ih sa otopljenim i malo prohlađenim maslacem, pa ih jednolično nanesite na dno kalupa za tortu promjera 26 cm, koji ste prethodno obložili pek papirom. Kalup sa keksima ostavite da se stisne 30- tak minuta  hladnjaku.
2 . U međuvremenu u hladnu vodu namočite 6 i posebno još 2 listića želatine. U zdjeli izmiksajte obje vrste sira, prah za milk shake i šećer. Zagrijte 30 ml soka, u njemu otopite 6 listića omekšale i ocijeđene želatine, dodajte još 60 ml soka, pa sve primješajte u smjesu od sira. Kremu ostavite 15- tak minuta u hladnjaku. Kad se počne želirati, umiješajte tučeno slatko vrhnje. Pripremljenu kremu ravnomjerno razmažite na stisnutu podlogu od keksa, izgladite joj površinu i pospremite 4h u hladnjaku.
3 . Zagrijte ostatak soka, u njemu otopite preostala 2 listića želatine, pa preljev razmažite po torti i ostavite u hladnjak da se stisne. Na kraju po želji tortu ukrasite ružicama od tučenog slatkog vrhnja.



Broj komentara: 15:

  1. Mrak tortica, od izgleda na dalje. Moram priznati da mi baš neide sir u slatkoj verziji, ali moji doma... sve bi dali za ovako nešto, pa ću im udovoljiti, već ovaj vikend. Hvala na opširnom receptu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda, sigurno je dobar! To bi moj sin obožavao jer on voli takve kolače. No, na spomen želatine postanem nekako sva izbezumljena. Listići? Ako nema listića, što onda i koliko i slično. Uf!

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja obožavam sir, mislim da smo već i komentirale da dijelimo tu veliku ljubav. :)
    Volim ovakve lagane i osvježavajuće torte, a ova tvoja baš predivna. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna tortica i sve je divno. Samo... želatina u mojoj kuhinji se još nije odomaćila.

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno izgleda,to je jedna od onih tortica koju svi vole.Lagana...kremasta!

    OdgovoriIzbriši
  6. predivna je!!! i jako mi se sviđa što ide svježi sir jer ga obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Very, very nice in
    colors and pictures!
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  8. Vauu izgleda tako pahuljasto lagana !!!

    OdgovoriIzbriši
  9. jao divota :))) stvarno pravo osvježavajuća

    OdgovoriIzbriši
  10. volim sir u mnogim jelima, no u slatkoj varijanti ga baš ne obožavam, doduše spremam isto slične kolače sa sirom no za one koji vole, za moj gušt ipak biram kolače bez sira
    odlične su slike

    OdgovoriIzbriši
  11. super je, ja je radim i s višnjama i šumskim voćem, jagodama - sa svime se slaže i vjerujte, uopće nije potrebna želatina, uostalom kažu da je nezdrava i da je treba izbjegavati!kolač je vrlo jednostavan za izradu i nije masan, može i u kombinaciji s običnim biskvitom od jaja.pozz

    OdgovoriIzbriši