četvrtak, 21. siječnja 2010.

Kremaste princes krafne





.............Kolače s puno kreme obožavam. Ne mogu reći da mi u kući uopće ne volimo neku vrstu slatkiša, od keksa, torti i svih vrsta kolača, pudinga...ali ovakve kremaste...e to je jedna druga priča.
..............Ovo je dobro poznat kolač i po svom imenu i po okusu. Ako ga još niste probale ( u što sumnjam), obavezno to promjenite i znat ćete o čemu vam govorim..Lagana krema i pahuljast biskvit...Teško je opisat reakcije mojih ukućana, dok se ovaj kolač jede, čuje se samo: "mmmm"..eto ako me razumijete...Puno sam ga puta radila, ali na žalost ili na radost tek je sad došao na red, a zaslužio je biti na 1. mjestu...





Potrebno - za biskvitne košarice :

2 dcl vode
1 dcl ulja
100 g brašna
4 jaja
1 vanilin šećer
po želji kakao ( 1 žlica)

Za kremu:

1 l mlijeka
200 g brašna
200 g šećera
4 jaja
25 dkg maslaca
2 vanilin šećera
po želji kakao ( 1 žlica)




Postupak :

1 . Vodu zajedno sa uljem zakuhajte, da zakipi, pa pjenjačom umiješajte brašno dok ne bude gusto i dok ne dobije karakterističan sjaj (od ulja ). Maknite smjesu s vatre i potpuno ju ohladite.
2 . U ohlađeno uz pomoć miksera umiješajte jedno po jedno jaje, dok smjesa bude potpuno homogena.Po želji dodajte žlicu kakaa. Premjestite tjesto u vrećicu za kreme i na plehu od pećnice koji ste prekrili pek papirom istiskujte hrpice tjesta. Ostavite razmak između svake kako vam se pečenjem i rastom nebi slijepile. Pecite ih na 200 C u zagrijanoj pećnici, 15-tak minuta. Pečene ohladite.
3 . Za kremu pomiješajte suhe sastojke brašno i šećer, umiješajte ih u 2 dcl odvojenog mlijeka,dobro izmješajte, ostatak mlijeka stavite kuhati. U zakuhano umiješajte izmješano brašno i šećer. Nakon 10-tak minuta umutite jaja pa ih dodajte smjesi, na laganoj vatri.Sve dobro izmješajte i dodavajte malo po malo maslac. Krema mora biti gušća, ali glatka i bez grudica. Na kraju umiješajte vanilin šećer i po želji kakao ili odvojite pola kreme, pa napravite i bjelu i tamnu kremu. Ohladite ju.
4 . Košarice prerežite po pola, pa ih uz pomoć vrećice za kreme sa zvjezdastim nastavkom napunite kremom. Poklopite ih drugom polovicom i pospite šećerom u prahu. U slast!






Broj komentara: 13:

  1. Predivno,... nisam ih odavna pravila... Sada si me nagovorila!
    A slike skupa sa princesicama ... božanstveno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim princeske i kremšnite i ove djeluju prekrasno. Koristim otprilike iste omjere za tijesto i uvijek ispada savršeno, fino i hrskavo izvana, a unutra šuplje.
    Probala sam ih i sa ovakvu kremicu sa maslacem, prefino.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasne su! Krema i nije tako teška za napraviti, ali košarice.....Svaka čast, ovakva tijesta zahtijevaju vještinu. I ja obožavam kolaće s kremama, a svi volimo princeze i kremšnite, ali ovakve, domaće.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako, jako ih volim, samo ih baš rijetko radim. Ima dosta posla s njima pa radije napravim kremšnitu koja mi je sličan kolač zbog te žute kreme. :)
    Tvoje su predivne, mogu mislit kako su slasne. Na tvojim fotkama su poput malih manekenki. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, pravo dobro izgledaju. Eto meni se svidjaju ali ih jako rijetko jedem (ne znam zasto) i nikad ih nisam pravila. Morati cu poraditi nesto po tom pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nada,
    Very beautiful and delicious --
    precise work.
    Greetings, Diana

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas su moćne.Predobro si ih napravila!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Vam cure na lijepim komentarima, svakoj posebno, Snježa, Selma, laka kuharica, Andreica, Sanja, Vera..
    Thanks Diana!

    OdgovoriIzbriši
  9. divota! princes krafne sam obožavala kao djevojčica u znala sam se "ubijat" u njima kad ih je mama napravila. nisam ih jela dugo, predugo...tvoje izgledaju jednostavno savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Bogdanka kaže...
    Predivno...nisam odavno pravila,a ove Vaše Nado su super.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekjuce su isprobane :)
    Sve pohvale Nado, divne su krofnice. Testo za korpice je preukusno, a krema prava domaca :)
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši