četvrtak, 4. listopada 2012.

Francuska juha od luka



















































..............već dugo dugo vremena, na nekoj mojoj zamišljenoj "to do" listi stoji ova neobično ukusna i fina juha od luka, specijalitet francuske kuhinje.........S obzirom da se trenutno u Zagrebu pod pokroviteljstvom portala "Dobra vibra" održava jedna  jako interesantna gastro manifestacija pod nazivom "Svijet na tanjuru"  , 
učinilo mi se to kao dobra  poveznica manifestaciji te sam se odlučila ovom prilikom i ovom juhom  uključiti u igru...
........Manifestacija se održava od 23.09.-14.10.2012., puna tri tjedna,  u Zagrebu i to u velikom broju internacionalnih restorana (meksički, talijanski,  španjolski, arapski, indijski, belgijski, hrvatski, nizozemski, bosanski, turski, kineski, libanonski...) diljem tog grada, koje, po vašoj osobnoj želji možete posjetiti, ispuniti kupon, sakupiti najmanje četiri naljepnice iz različitih restorana, te se na taj način uključiti i učestvovati u zanimljivoj nagradnoj igri i tako osvojiti neke od interesantnih i bogatih nagrada.......Točnije detalje i više o svemu ovdje........


























































Za ovu juhu ( za 4 osobe)
potrebno je :

800 g luka (kapule)
1 žlica maslaca
1 l mesnog temeljca ( može i kocka)
250 ml suhog bijelog vina
1 režanj češnjaka
1/2 žličice suhog timijana
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog kima
papar, sol
12 kriški baguettea
120 g sira Grojera





















































Postupak :



1 . Luk oljuštite i narežite na tanke kolutove. U loncu zagrijte jednu žlicu maslaca, pa pirjajte luk povremeno miješajući, dok ne postane staklast. Ulijte jednu litru mesne juhe i 250 ml kvalitetnijeg suhog bijelog vina. Dodajte protisnuti češnjanj češnjaka,  pola žličice majčine dušice (timijana) i po prstohvat muškatnog oraščića i kima. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 30-tak minuta.
2 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Izrežite 12 kriški francuskog baguettea i tostirajte na malo maslaca. Svaku krišku tostiranog baguettea pospite s po malo naribanog sira grojera. Juhu posolite, popaprite i premjestite u četiri vatrostalne zdjelice. Na svaku porciju stavite po 2-3 kriške baguettea posutog sirom i zapecite u pećnici kroz 10-tak minuta. Prije posluživanja pospite svježe mljevenim paprom. Po želji ukrasite svježom majčinom dušicom.





Broj komentara: 10:

  1. Ja volim juhu od luka. Ostali ne vole, pa je nema smisla praviti da jedem pet dana zaredom ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zbilja mi je super taj okus luka i baš krasno izgleda, gusto i puno okusa :)

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam ljubitelj kapule pa ovo preskačem

    OdgovoriIzbriši
  4. već dugo tražim recept za supu od luka koji će mi u potpunosti odgovarati.
    probaću i tvoj, možda je baš on taj:) izgleda prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožvam juhu od luka,super ti je recept,veselim se našem druženju,pozz.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ova juha je i na mojoj To do listi već dulje vrijeme i iako volim luk u ovakvim i sličnim kombinacijama nikako da je pripremim.
    Kod tebe mi super izgleda i to mi je sada dodatni motiv da se čim prije odlučim skuhati je.

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni je ova supa već duže vreme na to do listi. U tvom izvodjenju izgleda predivno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Super izgleda. Ovaj zapečeni kruh na vrhu izgleda posebno primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  9. It is truly a nice and helpful piece of information.
    I'm happy that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

    Feel free to surf to my website how to make money fast legally
    My page: legit ways to make money on the internet

    OdgovoriIzbriši