......................Jesen, kišno, tmurno i maglovito vrijeme, meni je nekako najljepše i najbolje vrijeme za domaći prhki kolač od jabuka. Topao čaj, dobar film i dekica....nema bolje zamišljene jesenje večeri od ove moje, ovdje zamišljene..........Kolač je izuzetno osvježavajuć i odlično paše uz čaj ili neki od sličnih toplih napitaka......ali moram vam priznati, odličan je i uz obično hladno mlijeko......
Potrebno :
za prhko tijesto
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
za nadjev
10 jabuka
1 mahuna vanilije
1 prutić cimeta
290 g šećera
sok od 1 iscjeđenog limuna
8 bjelanaca
4 žlice krušnih mrvica
za mrvice i ukrašavanje
100 g brašna
70 g maslaca
70 g šećera
šećer u prahu za posipanje
Postupak :
1 . Od navedenih sastojaka uz dodatak jedne žlice hladne vode, brzo umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu, prijanjajuću foliju i ostavite 30-tak minuta u hladnjaku.
2 . Jabuke ogulite i naribajte. Mahunu vanilije prerežite po dužini, stavite je u lonac s prutićem cimeta, sokom od limuna, 50 g šećera i naribanim jabukama. Sve zajedno prokuhajte 10-tak minuta ili dok sok iz jabuka ne ispari. Tada maknite vaniliju i cimet i pustite pirjane jabuke da se malo ohlade. Usitnite ih štapnim mikserom.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Stucite bjelanca sa dvije žlice šećera, a zatim u snijeg postupno dodajte i preostali šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst beze.
4 . Kalup namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Tijesto razvaljajte i stavite na dno pripremljenog kalupa. Pospite ga mrvicama, pa ga premažite nadjevom od jabuka, a potom i bezeom.Pecite kolač u zagrijanoj pećnici 20-tak minuta.
5 . Od brašna, maslaca narezanog na tanje listiće i šećera umijesite prhke mrvice, njima pospite kolač i pecite ga još 30-tak minuta. Pečen kolač ohladite u limu. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu i narežite na kriške.
Divno izgleda! Divno! Više puta sam to glasno izgovorila :)
OdgovoriIzbrišiVeć je u folderu za isprobavanje :) Pozdrav!
Hvala Milice!
IzbrišiSuper recept! Je li se kolač može napraviti i bez mrvica gore ili ima li kakva alternativa tim mrvicama (ja ih ne volim)?
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiMožete jednostavno zagladiti sloj bezea, odnosno snijeg od bjelanjaka i tako bez mrvica zapeći, ako već ne volite mrvice.. Sve ostalo napravite po receptu, gotov kolač pospite šećerom u prahu i bit će odlično i bez mrvica. One ionako služe samo dekoraciji kolača...
Divan kolačič :).
OdgovoriIzbrišip.s. Beze nije isto kao snjeg?
Hvala!
IzbrišiBeze je u stvari snijeg od bjelanjaka (meringue), smjesa bjelanjaka i šećera, kao za puslice!
Nada, hvala :).
IzbrišiOvo je toliko dobra ideja (dodatak bezea) da ću od sad tako raditi! jako mi se sviđa :) Izgleda ko još jedan nadjev kad su ovako mrvice gore :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno Anja!
IzbrišiSuper mi izgleda, u kolikom si limu radila? tj. koje veličine?
OdgovoriIzbrišiHvala Tihana..
IzbrišiRadila sam ih u baš velikom kalupu, 38x23 cm.
Ovo zvuči super, nova verzija pite od jabuka. Jako mi se sviđa.
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara, drago mi je da ti se sviđa!
Izbrišiwygląda super! delicious!:)
OdgovoriIzbrišiThanks Alinka!
IzbrišiBaš pravi divan jesenski kolač s svim saporima.
OdgovoriIzbrišiSlikice prelijepe.
Hvala ! :))
IzbrišiOdličan recept. Prvo nešto drugačije s jabukama, a drugo izvrsno za potrošit višak bjeljanjaka ;)
OdgovoriIzbrišiBaš upravo to! Hvala ti!
IzbrišiFenomenalan kolač!!!
OdgovoriIzbrišiIzgleda jako lepo, a u ukus uopšte ne sumnjam...
Hvala Miki!
Izbrišiodličan i zanimljiv kolač. slike su ti prelijepe.
OdgovoriIzbrišiHvala Snježo!
Izbrišiorginalno zvuči ovako s pezeom, slike su stvarno predivne
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda.
OdgovoriIzbrišimeni ovo izgleda kao jedan od onih kolaca za koje pozelis da ti uvijek ostane jos jedna kockica!
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda , takodjer vjerujem da je jako ukusan kolac, sve pohvale za recept i slike.
OdgovoriIzbriši