četvrtak, 14. lipnja 2012.

Torta od jagoda i sira







...................Lagana, kremasta, punog okusa jagode, jako mirisna i bez pečenja....  osnovne su karakteristike koje opisuju ovu savršeno finu i aromatičnu proljetnu poslasticu. Da bi cijela kombinacija bila doista savršena i spektakularna, neposredno prije samog serviranja tortu prelijte pireom i kockicama jagoda te sjeckanim pistacijama..........











Potrebno :

130 g maslaca
200 g petit keksa
1 i 1/2 vrećica želatine u prahu
1 kg svježih jagoda
1/2 kg svježeg sira
130 g šećera
4-5 žlica sirupa ili likera od jagoda
400 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
25 g sjeckanih neslanih pistacija























































Postupak :

1 . Maslac otopite na laganoj vatri, pa ga ostavite da se malo ohladi. Kekse sameljite uz pomoć vrećice za zamrzavanje i uz pomoć valjka ili u multipraktiku. Kalup za tortu  Ø 25 cm namastite maslacem te obložite papirom za pečenje. Mljevene kekse pomiješajte sa prohlađenim maslacem te ih žlicom natisnite u kalup. Stavite u hladnjak da se stisne.
2 . Želatinu namočite u malo hladne vode (prema uputstvima) da omekša. Jagode očistite i operite pa 200 g izmiksajte te protisnite kroz gusto cijedilo te izmješajte sa sirom i šećerom. Liker ili sirup zagrijte, dodajte nabubrelu želatinu i otopite. U tako rastopljenu želatinu dodajte žlicu sirne kreme, a zatim sve skupa umiješajte u ostatak kreme. Stavite u hladnjak, pa čim se krema počne želirati istucite slatko vrhnje i polako, žlicu po žlicu umiješajte u kremu. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa, sve uredno izravnajte i ostavite tortu najmanje 4 sata u hladnjaku.
3 . Prije samog serviranja torte, pripremite prelijev. Izmiksajte 400 g očišćenih i opranih jagoda, protisnite ih kroz cijedilo, pa po želji dodajte malo šećera u prahu. Ostatak jagoda izmješajte na polovine i četvrtine te izmješajte sa pireom od jagoda. Maknite obruč od kalupa i papir za pečenje, tortu narežite na kriške, rasporedite na desertne tanjuriće, pospite nasjeckanim pistacijem te mješavinom pirea i jagoda. Ukrasite preostalim cijelim jagodama.





Broj komentara: 30:

  1. Oh, kako je lepa!! :) Pravi ljetni desert!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno, ove pistacije tako lijepo nadopunjuju dojam :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema te duže vrijeme i onda nam serviraš prekrasnu deliciju. Uh! Odlična ideja s pistacijama, izgleda jako dekorativno, a i super su za grickanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto Tamara, našlo se malo više vremena nego inače, ali i malo više volje i želje za ovaj naš hobby,.. proradila je inspiracija!..:)))
      Hvala ti puno, jako si mi draga!

      Izbriši
  4. Jako mi je drago da si opet tu... i da si napravila još jedan u nizu tvojih prekrasnih postova!

    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno Sandra, malo sam na slobodnim danima i ne radim trenutno, pa uživam u onom što volim, zato je to tako!
      Puno pozdrava i tebi!

      Izbriši
  5. savršen ljetni recept, baš sam se neki dan pitala gdje si :) krasne fotke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tu sam Tamara, samo kao što sam već nekom napisala, kad radim onda jednostavno od svih obaveza ne stignem, ponekad ni kuhati, a kamoli još i slikati i pisati, zato sad nadoknađujem!! ..Hvala ti!

      Izbriši
  6. Nepogrešiva kombinacija - puno kreme i voća a malo biskvita, finooo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Aria, mi smo doista svi jako uživali u ovoj torti, i ja i suprug i djeca! Baš prava ljetna tortica s okusom i mirisom jagoda!

      Izbriši
  7. Prekrasna ljetna torta, sviđa mi se dodatak pistacija! A fotografije oduševljavaju!♥

    OdgovoriIzbriši
  8. Bozanstvena tortica, ovakve su mi najbolje sa jagodama, u stvari jagode su mi omiljene..veliki pozzzzz

    OdgovoriIzbriši
  9. Stigla Nada sa njenim divnim poslasticama od jagoda..lakano,kremasto,lijepo !!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ova torta je prekrasna, čini se tako osvježavajuća i fina :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Slikice očaravajuće kao i ovaj divan desert.

    OdgovoriIzbriši
  12. Aaaaa, bolje od ovoga ne može. :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Divota !!!Zelatinu ne volim ali zaboravim na nju kada vidim slasticu !!!!!

    OdgovoriIzbriši