...................Lagana, kremasta, punog okusa jagode, jako mirisna i bez pečenja.... osnovne su karakteristike koje opisuju ovu savršeno finu i aromatičnu proljetnu poslasticu. Da bi cijela kombinacija bila doista savršena i spektakularna, neposredno prije samog serviranja tortu prelijte pireom i kockicama jagoda te sjeckanim pistacijama..........
Potrebno :
130 g maslaca
200 g petit keksa
1 i 1/2 vrećica želatine u prahu
1 kg svježih jagoda
1/2 kg svježeg sira
130 g šećera
4-5 žlica sirupa ili likera od jagoda
400 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
25 g sjeckanih neslanih pistacija
Postupak :
1 . Maslac otopite na laganoj vatri, pa ga ostavite da se malo ohladi. Kekse sameljite uz pomoć vrećice za zamrzavanje i uz pomoć valjka ili u multipraktiku. Kalup za tortu Ø 25 cm namastite maslacem te obložite papirom za pečenje. Mljevene kekse pomiješajte sa prohlađenim maslacem te ih žlicom natisnite u kalup. Stavite u hladnjak da se stisne.
2 . Želatinu namočite u malo hladne vode (prema uputstvima) da omekša. Jagode očistite i operite pa 200 g izmiksajte te protisnite kroz gusto cijedilo te izmješajte sa sirom i šećerom. Liker ili sirup zagrijte, dodajte nabubrelu želatinu i otopite. U tako rastopljenu želatinu dodajte žlicu sirne kreme, a zatim sve skupa umiješajte u ostatak kreme. Stavite u hladnjak, pa čim se krema počne želirati istucite slatko vrhnje i polako, žlicu po žlicu umiješajte u kremu. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa, sve uredno izravnajte i ostavite tortu najmanje 4 sata u hladnjaku.
3 . Prije samog serviranja torte, pripremite prelijev. Izmiksajte 400 g očišćenih i opranih jagoda, protisnite ih kroz cijedilo, pa po želji dodajte malo šećera u prahu. Ostatak jagoda izmješajte na polovine i četvrtine te izmješajte sa pireom od jagoda. Maknite obruč od kalupa i papir za pečenje, tortu narežite na kriške, rasporedite na desertne tanjuriće, pospite nasjeckanim pistacijem te mješavinom pirea i jagoda. Ukrasite preostalim cijelim jagodama.
Oh, kako je lepa!! :) Pravi ljetni desert!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiPrekrasno, ove pistacije tako lijepo nadopunjuju dojam :)
OdgovoriIzbrišiHvala Anja!
IzbrišiSavršeno
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiNema te duže vrijeme i onda nam serviraš prekrasnu deliciju. Uh! Odlična ideja s pistacijama, izgleda jako dekorativno, a i super su za grickanje.
OdgovoriIzbrišiEto Tamara, našlo se malo više vremena nego inače, ali i malo više volje i želje za ovaj naš hobby,.. proradila je inspiracija!..:)))
IzbrišiHvala ti puno, jako si mi draga!
Volim ovakve lagane tortice!
OdgovoriIzbrišiI ja , poljubac! Hvala!
Izbrišikrasna je!
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara!
IzbrišiJako mi je drago da si opet tu... i da si napravila još jedan u nizu tvojih prekrasnih postova!
OdgovoriIzbrišiPozdrav :)
Hvala puno Sandra, malo sam na slobodnim danima i ne radim trenutno, pa uživam u onom što volim, zato je to tako!
IzbrišiPuno pozdrava i tebi!
savršen ljetni recept, baš sam se neki dan pitala gdje si :) krasne fotke
OdgovoriIzbrišiTu sam Tamara, samo kao što sam već nekom napisala, kad radim onda jednostavno od svih obaveza ne stignem, ponekad ni kuhati, a kamoli još i slikati i pisati, zato sad nadoknađujem!! ..Hvala ti!
IzbrišiNepogrešiva kombinacija - puno kreme i voća a malo biskvita, finooo :)
OdgovoriIzbrišiHvala Aria, mi smo doista svi jako uživali u ovoj torti, i ja i suprug i djeca! Baš prava ljetna tortica s okusom i mirisom jagoda!
IzbrišiPrekrasna ljetna torta, sviđa mi se dodatak pistacija! A fotografije oduševljavaju!♥
OdgovoriIzbrišiHvala Tanja, velik pozdrav Vam šaljem!
IzbrišiBozanstvena tortica, ovakve su mi najbolje sa jagodama, u stvari jagode su mi omiljene..veliki pozzzzz
OdgovoriIzbrišiHvala dear!!..veliki pozdrav tebi!
IzbrišiStigla Nada sa njenim divnim poslasticama od jagoda..lakano,kremasto,lijepo !!!!
OdgovoriIzbrišiHvala Mirjana, :))..Stigla! ;)
IzbrišiOva torta je prekrasna, čini se tako osvježavajuća i fina :)
OdgovoriIzbrišiI je , jako je osvježavajuća i fina! Hvala!
IzbrišiSlikice očaravajuće kao i ovaj divan desert.
OdgovoriIzbrišiHvala draga! Veliki pozdrav šaljem!
IzbrišiAaaaa, bolje od ovoga ne može. :-)
OdgovoriIzbrišiDivota !!!Zelatinu ne volim ali zaboravim na nju kada vidim slasticu !!!!!
OdgovoriIzbriši