petak, 6. travnja 2012.

Uskrsno janje




















































.................Jedan od najpoznatijih uskrsnih simbola je janje ( Jaganjac Božji). Blagovanje janjeta na uskrsnom ručku u Papinom dvoru u srednjem vijeku bilo je uobičajeno, a u mnogim evropskim zemljama i dalje traje ta tradicija..
.................Ovo moje Uskrsno, biskvitno janje ja sam ispekla u posebnom kalupu s konturama janjeta, uglavnom se sastoji od oraha i arome je ruma.....







Potrebno :

kalup oblika janjeta veličine 1, 75l
150 g omekšalog maslaca
150g šećera
2 vanilin šećera
prstohvat soli
4 jaja
2 žlice ruma
150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
150 g brašna
100 g Gustina
3 žličice praška za pecivo

za ukrašavanje

šećer u prahu 
limunov sok
lješnjaci ili suho grožđe (za oči)
listići badema (za uši)
šećerni ukrasi u obliku cvijetića


Postupak :

1 . Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje, sol, rum, a zatim i  ostale zajedno pomiješane suhe sastojke, brašno, orahe, gustin i prašak za pecivo. Smjesu dobro izmješajte gumenom žlicom za miješanje.
2 . Kalup prvo dobro premažite maslacem , a zatim ga i pospite brašnom, višak brašna otresite. Kalup spojite priloženim kopčama i napunite biskvitnom smjesom. Nekoliko puta otresite (udarite) kalupom o radnu plohu kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka iz tijesta. Biskvit stavite u pećnicu zagrijanu na 170 C. Pecite 40-tak minuta. Pečeno izvadite iz pećnice i ostavite 15-tak minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga oslobodite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.
3 . Od šećera u prahu i soka limuna izmješajte glatku glazuru. Kapnite dvije kapi glazure za oči, te pomoću nje nalijepite listiće badema za uši. Istom glazurom također zalijepite šećerne cvijetiće uz donji dio janjeta. Kad se glazura osuši pospite janje šećerom u prahu i po želji oko vrata ukrasite ukrasnom vrpcom.





Broj komentara: 17:

  1. Tvoja "janjetina" je jako ukusna, čak bi mi bila draža od mesne varijante. A tek izgled i mašnica - preslatko! Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  2. Janje je krasno, pravi recept za Uskrs :)

    OdgovoriIzbriši
  3. preslatko! Sretan Uskrs tebi i obitelji!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara hvala, iste želje i tebi tvojima, svako dobro!

      Izbriši
  4. Prekrasno je. Sretan i ugodan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nadice, prava fantazija!Sretan Uskrs!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Nado, tebi i tvojima zelim sve najlepse za Uskrs, da u lepom raspolozenju i uz neke fine kolacice provedete praznik, a jagnje je tako slatko i nezno.:))

    OdgovoriIzbriši
  7. I mene bi ova "jagnjetina" pasovala, baš ti je lijepo ispala. Tebi i tvojima sretni uskršnji praznici!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno izgleda, podsjeća me na djetinjstvo. Naime, kod nas se za Uskrs radila tombola, nakon mise. Glavni zgoditak je bilo isto ovako janje. Pekla ga jedna vrijedna teta.

    OdgovoriIzbriši
  9. inače ne jedem janjetinu zbog jednog iskustva koje sam doživjela prije 10ak godina tako da bi mi samo ovakvo janje moglo na stol :)

    baš je divno, ima i mašnicu i cvijetiće i totalno je u uskrsnom tonu. :)
    Sretan ti Uskrs, nadam se da si ga lijepo provela :)

    OdgovoriIzbriši