..................Pinca je starinski, uskršnji, tradicionalni kolač. S obzirom da Uskrs samo što nije , ja sam se odlučila napraviti ga i to u mini verziji , odnosno nekoliko malih zasebnih pinci. Radila sam ih po ovom receptu, a kojeg sam malo izmjenila i doradila po svom....
Potrebno :
1 kg glatkog brašna
80 g šećera
1 vanillin šećer
1 kocka svježeg kvasca
1/2 žličice soli
5 jaja
150 ml jogurta
180 ml suhih grožđica
rum
120 ml šećera u prahu
1/4 žličice arome vanilije
1 žlica mlijeka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak :
1 . Suho grožđe prelijte rumom i pustite da se namoči.
2 . U većoj zdjeli prosijte brašno, dodajte prstohvat soli i dignutu kocku svježeg kvasca. Dodajte šećer, vanilin šećer, maslinovo ulje, jogurt i četiri žumanjka. Dve dobro izradite i umijesite jednolično tijesto. Nakon 15-tak minuta dodajte procijeđeno suho grožđe i umijesite ga u tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom prozirnom folijom i ostavite tako u hladnjak da odstoji 10-tak sati.
2 . Odstajalo dignuto tijesto premjesite i premjestite na pobrašnjen stolnjak ili radnu plohu, oblikujte ga u valjak debljine 4 cm, pa tijesto izrezujte nožem, te rukama i brašnom oblikujte okruglice. Slažite ih u namašten i papirom obložen lim (najbolje onaj od pećnice), ali tako da ostavite razmak između okruglica, jer će tijekom pečenja još narasti. Za tim oštrim nožem vrh svake okruglice zarežite u križ, prekrijte krpom i ostavite još 30-tak minuta da se diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
3 . Mini pince pecite 30-tak minuta, s time da ih nakon 15-min. premažete razmućenim jajem. Pečene pince premažite glazurom od šećera u prahu , arome vanilije i mlijeka.
Dobrodosla nazad :)
OdgovoriIzbrišiDivne su ti pince!
Hvala Mihaela! :))
IzbrišiBas je predivna, vidi se da je fino meka!veliki pozz draga!
OdgovoriIzbrišiDa, Verice bile su baš meke, a zamisli dižu se u frižideru..
IzbrišiHvala ti draga..
Obožavam slatki kruh u svim oblicima i veličinama, a ove mini verzije su super. Pogotovo ako možeš na njih navaliti dok su tople.
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara!
IzbrišiPrekrasne su, volim baš ovakve male.
OdgovoriIzbrišiHvala Dunja, i ja isto!:))
Izbrišimmmm,izgledaju baš ukusno!
OdgovoriIzbriši;))..hvala!
IzbrišiDivno izgleda, krasno prezentovana.
OdgovoriIzbrišiHvala puno..
IzbrišiUpravo sam ih sad umijesila i gledam recept čak je i sličan osim što je kod tebe dodatak jogurta, a druga baš zanimljivo diže se u frižideru.Izgledom baš izgleda jako fina i ukusna.
OdgovoriIzbrišiSuper, čekamo tvoj recept i slikice..Hvala, Dilajla..
IzbrišiJako su lijepe, slatka tijesta su mi prefina, miris kad se peku je najljepši :)
OdgovoriIzbrišiSlažem se Anja, nema lijepšeg od kuće zamirišane toplim dizanim kolačem..Hvala ti..
Izbrišikako su slatke!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiČim se sa jogurtom,znam da su odlična.Super izgledaju!
OdgovoriIzbrišiSlatke su mini pince. Odlična ideja!
OdgovoriIzbrišiVolim pincu. Baš su slatke ovako male.
OdgovoriIzbrišiI opet bi ubila za nešto s tvog posta....ali, u b i l a!!!!
OdgovoriIzbrišiSuper, savršeno!
Mmm, jako dobro izgldaju! Sretan Uskrs!
OdgovoriIzbrišiMože smao pitanje, nisam vidjela u postupku kako i kada se koristi maslinovo ulje, i pošto se 4 žumanjka stave u tijesto, a sa jednim cijelim jajetom se premažu kod pečenja, ostanu nam.... 4 bjelanjka?
OdgovoriIzbrišiUglavnom recept izgleda jako dobro, danas ih radim, ali ću umjesto dijela jogurta stavit domaće kiselo vrhnje. Javim rezultat :)
Anonimnoj - maslinovo ulje koristila sam u manjim količinama kod samog miješanja tijesta (kako se nebi lijepilo za posudu i žlicu) i kod premazivanja kalupa za pečenje..
OdgovoriIzbrišiDobro ste pročitali, u tijesto idu 4 žumanjka, premazuje se cijelim jajem, a onda nam ostanu četiri bijelanjka koja su u ovom slučaju višak..
Hvala puno!
Izbrišijao, izgledaju preslatko :)
OdgovoriIzbrišia sad ću zvučati kao onaj babac iz "zvonili ste, milorde" jer na vašim blogovina uz recepte za pince samo ponavljam - eh, ja to nikad nisam jela.
:lol