...........Ova kremasta torta od svježeg sira samo je jedna od varijacija na temu cheesecake. U Americi navodno svaki grad ima neku svoju varijaciju ove izuzetno popularne slastice, a razlikuju se visinom, veličinom, ponekim sastojkom ili vrstom sira koja se koristi. Ova moja varijacija izuzetno je kremasta i lagana, a upotpunjena je ukusnim i prozračnim biskvitom na bazi kakaa . Ukrasite ju čokoladnim čipsom i šećerom u prahu !
Potrebno :
za biskvit
130 g omekšalog maslaca
280 g šećera
2 jaja
istrugane sjemenke 1/2 štapića vanilije
2 žlice kakaa za kolače
malo soli
250 g brašna
1 žlica škrobnog brašna (Gustina)
2 žličice praška za pecivo
250 ml mlaćenice
za kremu :
800 g punomasnog svježeg sira
300 g maslaca
200 g šećera
istrugane sjemenke preostale
polovice štapća vanilije
za dekoraciju:
čokoladni čips
šećer u prahu
Postupak :
1 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Pjenasto izradite maslac sa šećerom, umiksajte jedno po jedno jaje pa dodajte istrugane sjemenke vanilije i pola žličice soli. Posebno pomiješajte suhe sastojke, brašno, kakao za kolače, Gustin i prašak za pecivo, pa ih naizmjence sa mlaćenicom umiješajte u smjesu.
2 . Biskvitnu smjesu podijelite u dva namašćena i pobrašnjena kalupa za tortu promjera 25 cm. Smjesu izravnajte i pecite oko 25 minuta u zagrijanoj pećnici ( biskvit provjerite čačkalicom ). Pečene listove biskvita izvadite iz kalupa i ohladite na rešetci za kolače.
3 . Svježi sir za kremu kremasto izmiksajte s maslacem, šećerom i sjemenkama preostalog pola štapića vanilije. Hladne biskvite vodoravno prerežite rezačem za tortu, da dobijete četiri lista. Na tanjur ili tacnu po vašoj želji stavite prvi list biskvita, pa oko njega stavite opran obruč kalupa za tortu. Premažite ga petinom kreme, kao i ostale listove koje posložite jedan na drugi. Na kraju uklonite obruč kalupa i premažite tortu ostatkom kreme. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata, da se stisne. Dekorirajte je čokoladnim čipsom i šećerom u prahu.
Izgleda fantastično, sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav.
Božanstveno izgleda!! SVAKA ČAST NADO!! Ja obično smanjim količinu šećera u "američke" recepte jer su mi preslatki ali opet sve zavisi od recepta. SLIKE SU TI FANTASTIČNE!
OdgovoriIzbrišija ne volim slastice sa sirom, tj. ne volim sir u slatkim varijantama, ali mi preljepo izgledaju ovakve torte i jako mi je žao što ih nemam kome napraviti...
OdgovoriIzbrišiposebno mi se kod tebe dopada ova dekoracija, hvala na ideji :)
krasna kombinacija čokoladnog biskvita i kreme od sira.
OdgovoriIzbrišitorta izgleda tako elegantno..
Prelepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se ovaj cokoladni cips kao ukras za torte ali nisam ga vidjala ovde kod nas. Cak sam kontala da probam sama da ga pravim od tuile paste... mozda cak i hocu, stvarno mi je prelepa dekoracija :)
Baš krasno izgleda
OdgovoriIzbrišiNenadmašna si :)), ovo mi se jako jako sviđa, kombinacija čoko biskvita sa ovom divnom kremom, svaka čast! :)
OdgovoriIzbrišipredivno napravljeno. Odlična torta!
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda,odlična kombinacija:))
OdgovoriIzbrišiSvaki novi recept sa sirom dobro dođe :) Odlično izgleda!
OdgovoriIzbrišiZaista lijepa a pogotovo s sirom ,obožavam torte ,kolače s sirom.
OdgovoriIzbrišiA joj, prvo što sam pomislila je kako si izlivala čokoladu na nekim okruglim listovima biljaka, a ono čips. Nisam videla da ove ima čokoladnog čipsa. Čudna kombinacija, a sigurno nije slana.
OdgovoriIzbrišiVolim ove Američke creem cheese filove. Skoro sam radila jedan i godinama već rihtam recept za njega shodno našim sirevima, pa mi se pokazalo da slobodno Philadelphia može da se muti sa prah šećerom, pa da se razredi sa malo svežeg sira. Ja dodam i limunovog soka i malo soka pomorandže, kao i vanil esenciju. Sve u svemu, mi nismo navikli na premaze od sira, a fenomenalni su i kada se nekom da da proba, ljudi nikada ne bi pogodili šta jedu i da je u pitanju sir, a svi bi imali rezerve prema kremu. Odlična torta Nado, ovako snežno bela, a dekoracija ti je za 10!
Baš mi je zanimljiva i ova tvoja verzija ove torte. Izgleda čarobno a najviše mi se sviđa što nema želatine, nikako se na nju naučiti:)
OdgovoriIzbrišiSlike su za poluditi, hoću reći za polizati:))
Nado, kod tebe uvek neke fine tortice!
OdgovoriIzbrišiOva zvuci bas lagano i sigurno je mnogo ukusna.
evo da ti se vratim na post i kažem ti da na mom blogu imaš nagradicu :)
OdgovoriIzbrišiNisam ljubitelj poslastica sa sirevima, ali od mene veliki plus za trud i izgled koji krasi ovu torticu. Odlično izgleda:)
OdgovoriIzbrišiFino, fino....Obozavam kreme sa sirom ali sigurno bih smanjila kolicinu maslaca,sto bi mogla biti i greska, ali to bi bilo jace od mene :)
OdgovoriIzbrišiTaj cips mi je bas zanimljiv.
Ovo je fantazija,predivno,predivno...da mi je jedno parče!
OdgovoriIzbrišiKrasno mi je ovo! A posebno mi se sviđa dekoracija! Obožavam sir u svim varijantama i već se vidim kako ovo isprobavam!
OdgovoriIzbrišiSavršeno!!!!!!!!!!!!
OdgovoriIzbrišiOvo je zaista odlično. Torta izgleda savršeno, kontrast bijele i tamne, čips na vrhu...ah A gdje mogu nabaviti ovaj čips?
OdgovoriIzbrišiNado torta je zbilja divna, a posebno me oduševio ovaj dodatak čokoladnog čispsa. On mi je posebno otkriće i totalno me oduševio. :)
OdgovoriIzbrišiÇok güzel olmuş ellerinize sağlık.
OdgovoriIzbrišiBas ovakve torte volim! Izgleda tako fino vazdusasto, mekano, kremasto! Avaj, zasto mi neko ne napravi istu i ne donese na kucnu adresu! :)
OdgovoriIzbrišiHello,
OdgovoriIzbrišiI would like to highlight that someone is using your photos at address below : http://larisacuisine.blogspot.com/2011/12/tort-cu-crema-de-portocale.html
TAKO DIVNO VAZDUŠASTO IZGLEDA SVE POHVALE, PROBAĆU OVU LJEPOTU PA JAVITI KAKVI SU DOJMOVI.
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda fenomenalno. Ide jako puno maslaca i šećera i to me odbija. Može li se koristiti neka zdravija masnoća, npr. kokosovo ulje?
OdgovoriIzbriši