petak, 6. rujna 2013.

Torta od sira s čokoladom i mrvicama



















































.....
........Odlična torta od sira s čokoladom i mrvicama.....








Sastojci:
za prhko tijesto
150g brašna za prhko tijesto
malo soli
80g hladnog maslaca
1 žlica kakaa za kolače
1 jaje 
40g šećera
4 žlice hladnog mlijeka

za nadjev
1/2 kg svježeg posnog sira
4 jaja
160g šećera
2 vanilin šećera
3 žlice Gustina
250g mascarponea

za mrvice
100g brašna
1 žlica kakaa za kolače
1 žličica instant kave u prahu
80g šećera
80g maslaca







Postupak:


1 . Brašno pomiješajte sa šećerom, kakaom i malo soli, pa u sredini napravite jamicu. Po rubovima složite maslac narezan na kockice, a u sredinu stavite razmućeno jaje i četiri žlice hladnog mlijeka. Sve brzo umijesite da dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 30-tak minuta u hladnjaku.
2 . Ohlađeno tijesto razvaljajte ( najbolje između dvije prijanjajuće folije). Stavite ga u kalup za tortu (26 cm) obložen papirom za pečenje, te ga pritisnite uz stijenke kako bi dobili visok rub.
3 . Pećnicu zagrijte na 180 C. Svježi sir izmiksajte s jajima, šećerom i vanilin šećerom, dodajte Gustin te na kraju lagano tučeni mascarpone. Izlijte kremu od sira u kalup, na tijesto i poravnajte joj površinu.
4 . Za mrvice za posipanje, pomiješajte brašno, kakao, instan kavu u prahu i šećer,pa ih s maslacem narezanim na tanke listiće brzo umijesite da se povežu u krupnije i sitije mrvice. Tortu pospite dobivenim mrvicama, stavite u pećnicu i pecite 45-50 minuta. Kad je torta ispečena, izvadite je i ostavite da se ohladi. Za efektniji izgled torte, prije samog posluživanja pospite je šećerom u prahu.








Broj komentara: 13:

  1. Ajme meni, kako fenomenalno izgleda. definitivno moram naći priliku da je napravim i isprobam, jako mi se sviđa. Radila sam ranije kombinaciju čokoladnog tijesta sa sirom (plus kruške) i oduševilo me je

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljiv recept a kriškica izgleda savršeno (i jako primamljivo)

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta odlicno izgleda, ali sam malo zbunjena. U receptu pise da ide 40 gr secera i uopste ne pise da ide mlijeko, dok u postupku uopste ne pise da ide secer, a idu 4 kasike mlijeka. Hm, sta sad ide i koliko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno - bilo bi lijepo znati vaše cijenjeno ime ( pa makar i neko izmišljeno), u svakom slučaju evo recept je ispravljen, u postupku je dodan šećer, a u sastojcima mlijeko....

      Izbriši
  4. Wow, presjek izgleda savršeno! Divno :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super mi je ova torta, recept je odličan, a izgleda i više nego lijepo i zanimljivo, baš je posebna !

    OdgovoriIzbriši
  6. baš zanimljiv recept, super izgleda

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepa je u preseku, baš primamljivo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na izgled cela torta me ne bi privukla al' presek, mmmmmmmm :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta predobro izgleda. Da li moze nesto umjesto mascarponea? Trenutno mi ovdje nije dostupan, a i da li bih trebala pojacati kolicinu gustina, jer ovaj sto imam cini mi se ne readi svoj posao.
    Hvala.
    Milica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno -
      Ja stavim mascarpone, a Vi ako ga nemate možete staviti neki drugi punomasni sir neutralnog okusa..A što se tiče gustina on mora biti dobre kvalitete svakako, ako on ne odradi svoju funkciju torta neće biti tako čvrsta i neće se stisnuti...
      LP, Nada

      Izbriši