subota, 6. kolovoza 2011.

Punjene rajčice




.................Nakon kraće pauze i godišnjeg odmora, vraćam se u starom tonu, radnom mjestu, starim navikama, kuhinji  i na kraju i svom blogu   :)...i to sa sada posebno aktualnim zrelim, velikim, crvenim  rajčicama, punim soka i na kraju prijekopotrebnim kalijem kojim su one posebno bogate. 
.................U potazi za nekim novim jelom i novim receptom ideja je došla sasvim slučajno. Umjesto pripremljenih paprika, koje su posebno ljeti često na mom kuhinjskom stolu, pomislila sam zašto to ne promjeniti i  na isti način jednostavno ne napuniti rajčice. Savršeno fino, uostalom uvjerite se sami...

  


Potrebno :

8 velikih rajčica
3-4 žlice maslinova ulja 
2 glavice luka
2-3 režnja češnjaka
1 grančica peršina
2 grančice timijana
300 g mljevenog mesa
2 žlice koncentrirane rajčice iz tube
sol, papar
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
125 g mozzarella sira
maslac za podmazivanje




Postupak :

1 . U većoj tavi, na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i popržite ga često mješajući. Dodajte koncentrat rajčice, začinsko bilje, sol i papar. Pirjajte 20-tak minuta.
2 . Dok se meso pirja operite rajčice, odrežite im poklopčiće i stavite ih na stranu. Spravicom za dubljenje izdubite im meso skupljajući ga pritom zajedno sa sokom u zdjelicu. Unutrašnjost rajčica lagano posolite, a  mozzarellu procijedite i narežite na manje kockice.
3 . Pećnicu zagrijte na 190 C, a veću vatrostalnu posudu namastite maslacem. Propirjano meso izmješajte sa mozzarela sirom, jajem i krušnim mrvicama, pa sve dobro izmješajte. Napunite rajčice pripremljenom mesnom smjesom i poklopite sa strane ostavljenim poklopčićima te poslažite u namašćenu vatrostalnu posudu. Prostor između rajčica napunite izdubljenim mesom i sokom rajčica.
4 . Pecite ih u zagrijanoj pećnici 30-tak minuta. Kao prilog uz ovo jelo najbolje odgovara riža.






Broj komentara: 14:

  1. Malo ne volim ovu kozicu paradajiza ali je dobrodosla promjena! Fotke super kao i uvijek:)!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadam se da si se lepo odmorila.Fino si nas odma pocastila sa ovim lepim jelom:)

    OdgovoriIzbriši
  3. E, dobro nam došla nazad:) Nadam se da si se opustila i odmorila... Receptić mi se jako dopada, preslatko izgledaju onako poređani u posudi:)
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino si nas počastila po povratku s godišnjeg!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda, verujem da je jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  6. obožavam punjene pomidore iako ih nikada nisam mesom punila! mogla bi probati

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš mi je drago da si opet tu!

    Divan letnji recept :)
    Lepe fotkice....

    OdgovoriIzbriši
  8. Svašta sam punila, ali baš sam neki dan razmišljala kako rajčice još nisam. Ovo je definitivno za probati, krasno izgledaju, a ja obožavam ove domaće sezonske rajčice, davim se u njima svakodnevno :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja ih još nisam punila a moja mama ih radi u raznim varijantama čak i vegge. Lepe su prelivene bešamelom u koji se doda malo mozzarele. Prelepe fotke Nado!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sjajna ideja! Vidjala sam recepte za punjene paradajze, ali ne na ovaj nacin... Ovo je bas super! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Zaista odlična ideja. Mnogi ne vole u punjenim paprikama upravo papriku :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Savrseno!Svidja mi se i kada se napuni sa tunom!Pozz dice!

    OdgovoriIzbriši