............S obzirom da su svježe šparoge relativno kratko na raspolaganju, "bacila" sam se uživanje u istim. S finom kuhanom šunkom i ukusnim aromatiziranim maslacem, šparoga u pećnici dobije posebno plemenitu aromu i hrskavu koricu...Evo jedne jako ukusne varijacije na temu šparoge....
Potrebno :
1/2 kg svježih zelenih šparoga
malo šećera
malo soli, papar
3 kriške tosta
3 žlice maslaca
svježa majčina dušica (timijan)
1 žličica mediteranske mješavine
1 glavica luka srebrenca
2 žlice brašna
3 dcl povrtne juhe ili povrtna kocka
1/2 dcl mlijeka
25 dkg kuhane šunke
Postupak :
1 . Šparoge ogulite, odrežite im drvenaste krajeve, pa ih kuhajte 15-tak minuta u posoljenoj vodi u koju ste dodali malo šećera.
2 . Tostu obrežite koricu, pa ga narežite na manje komadiće i izmiksajte sa žlicom maslaca, umiješajte jednu malu žličicu mediteranske mješavine, posolite i popaprite po želji.
3 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Luk sitno nasjeckajte, pa ga u dubljoj tavici popržite na dvije žlice maslaca, dodajte mu brašno, kratko popržite, pa mu postupno dodavajte povrtnu juhu ili zasebno zakuhanu povrtnu kocku. Miješajući postupno dodavajte juhu dok ne dobijete kremast umak. Pred kraj dodajte mlijeko , malo svježeg timijana, žličicu mediteranske mješavine te posolite i popaprite po ukusu.
4 . Šparoge izvadite iz vode i procijedite, po dvije omototajte ploškom kuhane šunke te ih poslažite u nižu maslacem podmazanu vatrostalnu zdijelu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite mješavinom maslaca i tosta. Zapecite 15-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Obozavam sparoge ,ove zelene mogu se sasvim fino jesti i sirove u salati.A ovako jos bolje.Na slican nacin pripremam i cikore(witlof).
OdgovoriIzbrišiKod nas je retko ko probao šparoge iako ih ponekad ima u Merkatoru da se kupe, a oni koji su probali uglavnom su ostali razočarani jer jednostavno nisu znali kako da ih spreme. Šparogama treba nešto još da bi im aroma došla do punog izražaja. O onim divljim možemo samo da sanjamo. Ova kombinacija je prelepa i božanstveno odrađena. Za restoransku prezentaciju.
OdgovoriIzbrišiVolim šparoge, odličan recept
OdgovoriIzbrišiove sam godine nakon puno vremena spremala sparoge. nazalost kod mene nema ovih tananih, sumskih, samo one uzgojene i to i jos uvoze iz Peru-a. ovu kombinaciju sa aromatiziranim maslacem sa gledala neki dan....jos razmisljam....
OdgovoriIzbrišiBaš dobro izgledaju ove tvoje šparoge. Bilježim za isprobati.
OdgovoriIzbrišiŠparoge obožavam i ovaj recept će se sigurno naći na mom jelovniku!
OdgovoriIzbrišijako dobra ideja za pripremu šparoga!
OdgovoriIzbrišiMislim da je zaista krajnje vreme da se preselim u mediteranske zelje.....ufff.
OdgovoriIzbrišiSjajne fotke i jelo :)
Obožavam ih, a ova tvoja izvedba djeluje preukusno. Mogu samo misliti koliko se okusi nadopunjuju. Prekrasno jelo i prezentacija. :)
OdgovoriIzbrišiSuper recept a i izgleda prelepo!
OdgovoriIzbrišiBilježim jer mora da je više nego dobro!
OdgovoriIzbrišiPozdrav. Naletio sam sada na tvoj blog preko Ebbe, ubacio ga odmah u RSS reader. Vidim jako zanimljivih stvari da imaš, ovo sa zapečenim šparogama ću zasigurno ovih dana isprobati.
OdgovoriIzbrišiOvo je predivno, dajem sve kolaše za šparoge sa šunkom. Sviđa mi je ova kombinacija s umakom.
OdgovoriIzbrišiNikad ih probala nisam:(
OdgovoriIzbrišiOvo mi izgleda jako ukusno i trudiću se da ih pripremim, jer baš mi je glupo da ne znam ukus špargle...
Dodji do mene, imaš nagradu:)
Za divan blog, jedna nagrada od mene!!!
OdgovoriIzbrišiŠparoge zbilja treba brzo i u potpunosti iskoristiti obzirom da im je sezona relativno kratka. Ovo je odličan način za pripremiti ih, sviđa mi se kako si iskombinirala i pripremila ovo jelo. Sigurno je jako ukusno i super izgleda !
OdgovoriIzbriši