srijeda, 20. travnja 2011.

Mak kocke



...................Ajme koliko nas je! je igra za food blogere s prostora bivše Jugoslavije i igra već četvrtu godinu za redom  ide dalje..Ovaj mjesec tema igre je mak, a domaćica Jovana...
..................Premišljam se već nekoliko dana što napraviti s ovom meni jako dragom namirnicom, koju pamtim još iz najranijeg djetinjstva i dobro znam kako izgleda kad se njegova aroma razvije kuhinjom, znam ga  po ukusnim makovnjačama i dizanim kolačima koje je nekad radila moja mama.. Na kraju sam se odlučila za ovaj po meni jednostavan i lagan kolač nadjeven kremom okusa vanilije. Pospite ga šećerom u prahu i uživajte.




Potrebno :

za tijesto
10 dag margarina
1 vanilin šećer
3 jaja
1 žlica cimeta
2 dl mlijeka
1 žličica limunovog soka
20 dag mljevenog plavog maka
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
15 dag šećera

za kremu
5 dl mlijeka
1 puding Bourbon od vanilije
3 žlice oštrog brašna (ne prepune)
20 dag šećera
1 vanilin šećer
25 dag margarina


Postupak :

1 . Pećnicu zagrijte na 200 C, a četvrtasti kalup za torte (s obručem) obložite papirom za pečenje.
2 . Margarin dobro pjenasto izradite sa šećerom i vanilin šećerom, pa postupno dodajte jaja,mlijeko, cimet, limunov sok i na kraju umiješajte mak pomiješan sa brašnom i praškom za pecivo. Sve dobro rukom izmješajte, pa smjesu izlijte u pripremljen papirom obložen kalup. Smjesu poravnajte, zagladite i pecite 30-tak minuta. Pečen biskvit pustite u kalupu 10-tak minuta a zatim ga  izvadite i ostavite da se ohladi.
3 . Za kremu navedene sastojke zakuhajte u kipućem mlijeku, dobro ohladite pa potom dodajte margarin i dobro pjenasto izradite. Pečen i ohlađen biskvit rezačem za torte vodoravno razrežite da dobijete tri sloja biskvita. Prvi , donji biskvit stavite na tacnu za torte po vašoj želji, a zatim oko njega vratite opran i suh obruč  kalupa, nadjenite prvi biskvit polovicom dobivene kreme a zatim stavite drugi biskvit, premažite ostatkom kreme i završite zadnjim biskvitom. Kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku. Prije serviranja razrežite ga u kocke jednake veličine i pospte šećerom u prahu.





Broj komentara: 15:

  1. Njamii,izgleda prekrasno!
    Obožavam mak u kolačima.
    Sretan Uskrs ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo definitivno pravim,supe recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda neverovatno mekano, poput oblacica...i jako su mi slatki ove nezno roze tanjiri u kojima je posluzeno.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. A joj! Stvarno izgleda čarobno, mogu zamislii kako su se dobri mirisi širili tvojim domom!

    OdgovoriIzbriši
  5. Da mi je sad jedno parcence:)))Nado,jako lep kolac za ljubitelje maka,a posto sam ja jedan od njih,moracu i da ga napravim i probam:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako fini i mirisni kolač, odlično si ga napravila. I tako lijepo, dekorativno izgleda !
    Baš ga vidim uz šalicu finog čaja, mmmmmm :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mak volim i pamtim ga isto kao i to po makovnjačama iz mamine i bakine kuhinje. Bez obzira što mi je zbilja drag baš ga rijetko koristim i rijetko radim nešto kreativno s njim. Ovaj recept je prava prilika da isprobam nešto novo, jako volim ovakve kreme i sigurna sam da bi mi se svidio. :)
    Prekrasno izgleda, a fotke su jako lijepe. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Znam kome bi se ove kocke najviše svidjele: mojoj mami! mMožda ju jednom iznenadim. :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam crno bijele kombinacije, izgledaju jako lijepo...

    OdgovoriIzbriši
  10. Kolac izgleda divno. Mnogo mi se dopada ovaj tvoj "raspored" kora i fila :-) Slike su, kao i uvijek fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  11. Mak nekako zaobilazim, ali bi mi se ovo svidjelo. Osim ova kombinacija nadjeva, izgled savršen.

    OdgovoriIzbriši