...................Ajme koliko nas je! je igra za food blogere s prostora bivše Jugoslavije i igra već četvrtu godinu za redom ide dalje..Ovaj mjesec tema igre je mak, a domaćica Jovana...
..................Premišljam se već nekoliko dana što napraviti s ovom meni jako dragom namirnicom, koju pamtim još iz najranijeg djetinjstva i dobro znam kako izgleda kad se njegova aroma razvije kuhinjom, znam ga po ukusnim makovnjačama i dizanim kolačima koje je nekad radila moja mama.. Na kraju sam se odlučila za ovaj po meni jednostavan i lagan kolač nadjeven kremom okusa vanilije. Pospite ga šećerom u prahu i uživajte.
Potrebno :
za tijesto
10 dag margarina
1 vanilin šećer
3 jaja
1 žlica cimeta
2 dl mlijeka
1 žličica limunovog soka
20 dag mljevenog plavog maka
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
15 dag šećera
za kremu
5 dl mlijeka
1 puding Bourbon od vanilije
3 žlice oštrog brašna (ne prepune)
20 dag šećera
1 vanilin šećer
25 dag margarina
Postupak :
1 . Pećnicu zagrijte na 200 C, a četvrtasti kalup za torte (s obručem) obložite papirom za pečenje.
2 . Margarin dobro pjenasto izradite sa šećerom i vanilin šećerom, pa postupno dodajte jaja,mlijeko, cimet, limunov sok i na kraju umiješajte mak pomiješan sa brašnom i praškom za pecivo. Sve dobro rukom izmješajte, pa smjesu izlijte u pripremljen papirom obložen kalup. Smjesu poravnajte, zagladite i pecite 30-tak minuta. Pečen biskvit pustite u kalupu 10-tak minuta a zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
3 . Za kremu navedene sastojke zakuhajte u kipućem mlijeku, dobro ohladite pa potom dodajte margarin i dobro pjenasto izradite. Pečen i ohlađen biskvit rezačem za torte vodoravno razrežite da dobijete tri sloja biskvita. Prvi , donji biskvit stavite na tacnu za torte po vašoj želji, a zatim oko njega vratite opran i suh obruč kalupa, nadjenite prvi biskvit polovicom dobivene kreme a zatim stavite drugi biskvit, premažite ostatkom kreme i završite zadnjim biskvitom. Kolač ostavite najmanje tri sata u hladnjaku. Prije serviranja razrežite ga u kocke jednake veličine i pospte šećerom u prahu.
Njamii,izgleda prekrasno!
OdgovoriIzbrišiObožavam mak u kolačima.
Sretan Uskrs ti želim!
ovo je jako fino, divan kolač
OdgovoriIzbrišinjami njami!:) super izgleda!:)
OdgovoriIzbrišiOvo definitivno pravim,supe recept!
OdgovoriIzbrišiIzgleda neverovatno mekano, poput oblacica...i jako su mi slatki ove nezno roze tanjiri u kojima je posluzeno.:))
OdgovoriIzbrišiA joj! Stvarno izgleda čarobno, mogu zamislii kako su se dobri mirisi širili tvojim domom!
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda!
OdgovoriIzbrišiSlike zavode :))) prekrasno!!
OdgovoriIzbrišiDa mi je sad jedno parcence:)))Nado,jako lep kolac za ljubitelje maka,a posto sam ja jedan od njih,moracu i da ga napravim i probam:))
OdgovoriIzbrišiJako fini i mirisni kolač, odlično si ga napravila. I tako lijepo, dekorativno izgleda !
OdgovoriIzbrišiBaš ga vidim uz šalicu finog čaja, mmmmmm :)
Mak volim i pamtim ga isto kao i to po makovnjačama iz mamine i bakine kuhinje. Bez obzira što mi je zbilja drag baš ga rijetko koristim i rijetko radim nešto kreativno s njim. Ovaj recept je prava prilika da isprobam nešto novo, jako volim ovakve kreme i sigurna sam da bi mi se svidio. :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda, a fotke su jako lijepe. :)
Znam kome bi se ove kocke najviše svidjele: mojoj mami! mMožda ju jednom iznenadim. :))
OdgovoriIzbrišiObožavam crno bijele kombinacije, izgledaju jako lijepo...
OdgovoriIzbrišiKolac izgleda divno. Mnogo mi se dopada ovaj tvoj "raspored" kora i fila :-) Slike su, kao i uvijek fantasticne.
OdgovoriIzbrišiMak nekako zaobilazim, ali bi mi se ovo svidjelo. Osim ova kombinacija nadjeva, izgled savršen.
OdgovoriIzbriši