.............Vrhunska poslastica u kojoj se savršeno stapaju okusi čokolade, slatkog vrhnja i lješnjaka dosljedna je svakog svečanijeg događanja, te zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zasluženog imena poznatog talijanskog skladatelja i violinista Niccola Paganinija. Ova torta okusom će dočarati svaku njegovu sonatu ovaj put okusa lješnjaka, čokolade i slatkog vrhnja.
.............Ova raskošna torta tema je ovomjesečne igre Kuvarijacija, a radila sam ju po ovom receptu. Zasigurno će biti još puno puta napravljena u mojoj kuhinji.........
Potrebno :
za biskvit
10 bjelanjaka
280g šećera
280g preprženih blanširanih lješnjaka
2 žlice kakaa
za čokoladnu kremu :
5 žumanjaka
1 cijelo jaje
150 g šećera
50 g tamne čokolade
250 g maslaca ili margarina
( sobne temperature)
za kremu od vanilije :
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
1 vanillin šećer
0,7 l mlijeka
0,5 l tučenog slatkog vrhnja
Postupak :
2 . Za čokoladnu kremu izmješajte i na pari otopite žumanjke, jaje, šećer i čokoladu. Kad se smjesa ohladi dodajte ju izrađenom maslacu i sve dobro izradite u finu kremu.
3 . Za vanilin kremu, žumanjke, puding i šećer izradite i skuhajte sa 0,7 l mlijeka. Smjesu ohladite, dobro izradite mikserom, pa joj dodajte 0,5 l tučenog slatkog vrhnja.
4 . Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 C. Izmiksajte preostale bijelanjke u čvrst snijeg, smjesi izmjenično dodavajte šećer , pržene, blanširane mljevene lješnjake i kakao. Smjesu dobro izmješajte gumenom žlicom. Pecite u prethodno premazanom i pek papirom obloženom kalupu za torte (ja sam radila u kalupu promjera 25 cm). Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, najbolje je češće provjeriti uz pomoć čačkalice. Čista i suha čačkalica znak je dovoljno pečenog biskvita. Ohladite ga.
5 . Stavite biskvit na tacnu za torte po Vašem izboru, za tim vratite opran i posušen obruč kalupa za torte, (ja sam ga dodatno još obložila papirom za pečenje). Biskvit lagano (ne previše) natopite mlijekom, pa ga premažite prvo čokoladnom kremom, izravnajte, pa zatim premažite i vanillin kremom. Vrh torte pospite mljevenim preprženim lješnjacima. Tortu držite na hladnom najmanje 4h, a najbolje preko noći. Prije samog posluživanja maknite obruč kalupa, te lagano odvojite i maknite papir za pečenje. Ukrasite tortu čokoladnom glazurom i tučenim slatkim vrhnjem. Uživajte!
Divna ti je! :)
OdgovoriIzbrišiSvidela se i mojima tortica :)
(mada nisam smela lešnik da koristim :P)
Svaka cast, izgleda vrhunski, nisam bila sigurna da li cu je raditi posto sam nedavno vec pravila jednu torticu, ali sada cu ozbiljno razmisliti...samo sam jos jednom na kratko virnula na blog pre spavanja i odmah sam se razbudila kad sam ugledala ovo remek delo, fotke su fantasticne!;)))
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si pored Tine i mene još jedna od onih kojima se torta svidela. Mene su malo podstakli oni komentari sa Coolinarike da je napravim, iskreno nisam imala u planu prvi put i drago mi je sad zbog toga. Praviću je sigurno još koji put, mada sam ja imala neke maaaale izmene. :)
OdgovoriIzbrišiNado, kako ja nocas da spavam posle ovih fotki :)
OdgovoriIzbrišiPrelepo izgleda!
Genijalno je ispala :) svaka čast :))))
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je! Prvo sam pomislila da je Melitta ponovo radila post koliko sliči njenoj ;)
OdgovoriIzbrišiuh, sta je ovooooo...utjelovljenost svih grijehova i uzitaka u jednome!!!! divno, predvno!!!
OdgovoriIzbrišiNado, dekoracija je savršena. Moja mama ovako dekoriše Vasinu tortu. Ništa lepše od slapova čokolade. Sjajne sličice izrade, to dosta pomaže onima koji nemaju iskukstvo sa kolačima, a ovaj pleh od 25 imam i ja i mislim da je sjajan za torte. Manji ili veći to nije to. Ova torta je visoka po prirodi tako da bi manji pleh bio pogrešan. Mislim da nema osobe kojoj se ovo ne bi svidelo. Odlično urađeno!
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda i zvuči fantastično. Šteta što ja ne radim često torte, ali ovu ću sigurno imati u vidu za prvu priliku koja mi se pruži.
OdgovoriIzbrišiSavrsena je!Svaka cast draga!!!!
OdgovoriIzbrišiIzgleda odlicno! Ja nisam pravila, nisam ni planirala, ali rado bih se vasim radovima :)
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
Maja
Sve što ja mogu reći jest da je virtuoznost tvoje izvedbe opravdala ime torte nazvane po virtuozu. Vilica mi je do poda i sad ti mene još pitaš čemu strahopoštovanje? ;))))
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda ! Odlično si je napravila i u tvojoj izvedbi i opisu izgleda i zvuči ukusno, fino, lijepo !!
OdgovoriIzbrišiEllerinize,emeğinize sağlık. Nefis leziz ve iştah açıcı görünüyor.
OdgovoriIzbrišiSaygılar.
Nado ,predivna je .Dvoumila sam se da ju radim ili ne i na kraju sam odlučila da neću a sad mi je iskreno žao iako me na coolki nije privukao recept već slikica Melite po kojoj smo i radili Paganini.Ali možda jednom prilkom.
OdgovoriIzbrišidivno si napravila torticu i slike kao i inače predobre
OdgovoriIzbrišija sam je namjeravala, no na kraju sam vidjela da mi ne stane u raspored tako da sam je ostavila za neku drugu priliku
Prelepo izgleda, bas bih pojela sada jedno parce :)
OdgovoriIzbrišiSavrseno izgleda!!! Bravo majstorice :)
OdgovoriIzbrišiNisam ni sumnjala da će u tvojoj izvedbi ova torta biti apsolutno savršena. :)
OdgovoriIzbrišiPredivna je Nado, toliko je predivna da bi mi je bilo žao rezati. :)
Prelijepe slike i torta na nima izgleda jaaaaako primamnjivo. Paganini nikad nisam jela, niti pravila. Biljezim ga medju svecane recepte pa mozda nekad i bude na mome stolu :-)
OdgovoriIzbrišiTina, Mignonne - hvala!
OdgovoriIzbrišiGago - ja stvarno ne znam što je to na coolinarici bilo sporno oko ove torte, po meni je ona fina, ne preteška,a kremasta, u svakom pogledu super torta!
Just cake - hvala! :)
Snježana - što da Vam kažem, sviđa mi se jako Vaš komentar, hvala Vam!
Rea - :)))...komentar u Vašem stilu, ja Vas obožavam!!!..hvala Vam!
Jelena - hvala puno!
Dajana - hvala Vam!
Verice - Hvala draga!
Majo - a ja očekivala tvoju tortu, kad ono ništa ;(....hvala ti!
Tadeja - :))))))....neka, neka malo straha u kosti!!.:))))
Branka by B - hvala Vam!
Fuat - thanks!
Dilajla - torta je super, mislim da sad ne treba niš žaliti nego prvom prilikom, bez obzira na igricu, napraviti..ja ću joj se uvijek diviti..hvala Vam!
Nina - ja sam prošli mjesec imala malo više vremena za kuhanje, inače sam stalno u jurnjavi i nikada ništa ne stignem, posao, putovanje u drugi grad,noćne smjene, djeca, pa sve u kući obaveze,..točno znam kako je to..kad budeš imala više vremena, nikad nije kasno!Hvala ti puno!
Taša - hvala ti draga, kad bih mogla i ja bi ti rado poslala, makar jednu šnjiticu!
Mihaela - hvala majstorice!!
Andrea - hvala ti!
Sanja - toplo prepuručujem, jer ja ću ju sigurno ponoviti još koji put..hvala ti puno!
Congratulations, this is a marvellous cake.
OdgovoriIzbrišiKisses
Divna torta dekoracija divna pravila sam je u kalupu 28cm isto je lepo ispala i sa manje margarina.
OdgovoriIzbriši